Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την παρέμβαση του Δήμου Δωρίδας για τον Μόρνο στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου...

   
Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδας του ΚΚΕ για το ζήτημα, καθώς και βίντεο με τις δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη.

   "Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσω του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, μέλους της Επιτροπής Αναφορών ζητά να παραμείνει ανοικτή για περαιτέρω διερεύνηση η αναφορά Νο 1086/2017 του Γ. Καπεντζώνη εκ μέρους του Δήμου Δωρίδας.

 Το έργο του Μόρνου καθώς και τα συμπληρωματικά του έργα αποτελούν κρίσιμη υποδομή καθώς εξασφαλίζει την υδροδότηση της Αθήνας, με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας. Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από το 1981, δηλ. 37 ολόκληρα χρόνια πριν από την κατάθεση της εν λόγω αναφοράς για περιβαλλοντικά ζητήματα. Κάθε τεχνικό έργο τέτοιας έκτασης αλλά και χρησιμότητας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σχετικά με κάποιες περιβαλλοντικές ισορροπίες. Προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευθύνη του κράτους στην κατεύθυνση ελαχιστοποίησης και αποκατάστασης αυτών των επιπτώσεων, αποζημίωσης όσων πλήττονται από αυτές (π.χ. τους κατοίκους της περιοχής, οικονομικές δραστηριότητες που επλήγησαν από τη κατασκευή του έργου όπως για παράδειγμα των κτηνοτρόφων και αγροτών της συγκεκριμένης περιοχής, προϋπάρχουσες υποδομές που επλήγησαν κ.λπ.).

  Το γεγονός ότι αυτά τα έργα κατασκευάζονται με κριτήριο όχι τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την κερδοφορία των ομίλων οξύνει και διαχρονικά συσσωρεύει τέτοια σοβαρά λαϊκά προβλήματα που αποτυπώνονται στην αναφορά. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την εκφραζόμενη στην αναφορά λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» που ταυτίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιρρίπτει νέα βάρη στις λαϊκές πλάτες, στους καταναλωτές. Δεν συμφωνούμε με μια λογική αποζημιώσεων ή ρυθμίσεων που θα κατευθυνθούν για επιχειρηματική αξιοποίηση στη περιοχή (π.χ. τουριστική αξιοποίηση με επιδότηση ξενοδοχειακών ή άλλων παρόμοιων επενδύσεων) καθώς και αυτές θα επιβαρύνουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής, ίσως δε και το ίδιο το έργο της υποδομής υδροδότησης. Είναι ευθύνη του κράτους να πάρει άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα αποκατάστασης των επιπτώσεων που πραγματικά υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής έτσι ώστε να ανακουφιστούν αυτοί κι όχι να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα επενδυτικά τους σχέδια στην περιοχή.

  Για παράδειγμα είναι άμεσα αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στη περιοχή, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, η δημιουργία αναγκαίων κοινωνικών υποδομών, η αποζημίωση και ενίσχυση των κτηνοτρόφων και άλλων αγροτών που επλήγησαν από το παραπάνω έργο και άλλα μέτρα που αφορούν την άμεση ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στη περιοχή και όχι τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων."

1 σχόλιο: