Τις προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κρουαζιέρα, το θαλάσσιο τουρισμό και την τουριστική εκπαίδευση, ανέπτυξε από το βήμα του συνεδρίου «Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης», που διοργανώθηκε στην Κέρκυρα, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ..Μάνος Κόνσολας.
Στην ομιλία του ο κ. Κόνσολας τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «είναι ώρα να βγάλουμε τον τουρισμό από τον αυτόματο πιλότο» και αναφέρθηκε στην πτώση της κρουαζιέρας το 2017, αφού από τις 4307 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων του 2016 και τους 5.204.231 επισκέπτες, πέσαμε στις 3415 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και τους 4.625.363 επισκέπτες. Δηλαδή, 892 κρουαζιερόπλοια λιγότερα, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 20% και 578 .868 λιγότεροι επισκέπτες. Αυτό συνέβη γιατί στην κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Κόνσολας, κυριαρχεί η λογική του αυτόματου πιλότου για την κρουαζιέρα, ενώ δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η μετατόπιση της κρουαζιέρας στη Δυτική από την Ανατολική Μεσόγειο και για να σταματήσουμε να μετράμε απώλειες.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Κέρκυρα ναυαρχίδα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει κέντρο της παγκόσμιας κρουαζιέρας στην Αδριατική και στη Μεσόγειο. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Κέρκυρα εντάσσεται στα έξι (6) home ports που θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας που περιλαμβάνει επίσης:
- Την παραχώρηση, με μακροχρόνιες συμβάσεις, σε εταιρείες κρουαζιέρας λιμενικών εγκαταστάσεων για να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές αλλά και να αναβαθμιστούν, θεαματικά, οι υπηρεσίες στην κρουαζιέρα.
- Την άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα παράλληλα με την ανάληψη πρωτοβουλίας για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα.
- Την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, η οποία θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης της κρουαζιέρας.
Σήμερα η Επιτροπή αυτή, ουσιαστικά, είναι ανενεργή και χωρίς ρόλο.
- Τη δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας του ΣΕΠΕ, της αυτοδιοίκησης αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
- Τη βελτίωση των υπηρεσιών Τελωνείων, Λιμενικού και Αστυνομίας για να εξυπηρετούνται άμεσα, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων και στην ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.
- Τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, όπως η εφαρμογή νέων τουριστικών πακέτων “Cruise & Stay” και “Short Cruising”.
Θα μπορεί να υπάρχει συνδυασμός ενός πακέτου κρουαζιέρας και διαμονής, αλλά και μιας σύντομης σχετικά κρουαζιέρας με αφετηρία ελληνικά λιμάνια.
Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας μίλησε για αλλαγή του φορολογικού πλαισίου για το θαλάσσιο τουρισμό, επισημαίνοντας ότι ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης δεν αποτρέπει μόνο την προσέλκυση νέων σκαφών στις ελληνικές μαρίνες αλλά διώχνει και τα σκάφη που ήδη βρίσκονται σε αυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου