Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών: η αντιλαϊκή στάση του δημάρχου Δελφών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων...


 Αποτέλεσμα εικόνας για κατασχέσεις

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ 
    Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φέραμε ψήφισμα καταδίκης της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, άλλων εισοδημάτων για χρέη προς αυτούς.
 Προτείναμε μάλιστα και συγκεκριμένα μέτρα προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο στην κατεύθυνση της ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών του Δήμου μας από την συνολική επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου που δέχονται. Ο Δήμαρχος Δελφών ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνήσαμε, φτάνει αυτό να γίνει πριν την 1η Μάη, οπότε και ξεκινούσαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πανελλαδικά. Στη συνεδρίαση της 2 Μαΐου το θέμα μπήκε ως τελευταίο (!) στην ημερήσια διάταξη, λες και επρόκειτο για κάποιο απλό, διεκπεραιωτικό ζήτημα, από τα δεκάδες που έρχονται σε κάθε συνεδρίαση. Ο Δήμαρχος χωρίς να έχει εισήγηση, ανέβαλε για μια ακόμη φορά τη συζήτηση, προκειμένου να έχει όπως μας είπε, τη θέση της ΚΕΔΕ για εισήγηση. Δηλαδή τη θέση των δημάρχων και των παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που βρίσκονται στην ίδια πλευρά με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των άλλων αστικών κομμάτων στο ζήτημα της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Δελφών, θα επαναφέρουμε το ζήτημα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας ξανά την από 11 Απρίλη πρότασή μας, την οποία και παραθέτουμε στη συνέχεια.
Έχει αξία να παραθέσουμε εδώ, τις δηλώσεις και τις θέσεις της δημοτικής αρχής της Πάτρας, εκλεγμένης με την Λαϊκή Συσπείρωση και του κομμουνιστή δήμαρχου, Κώστα Πελετίδη για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, καθώς θεωρούμε πως καταδεικνύει την στάση και τον τρόπο με τον οποίο μια δημοτική αρχή που είναι σταθερά στο πλάι των λαϊκών στρωμάτων, αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Έτσι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Κώστας Πελετίδης στις 16 Μαΐου, περιέγραψε τις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες του δήμου Πάτρας: «Πρόκειται για τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε μαζί με Εργατικά Συνδικάτα, Συλλόγους Επαγγελματοβιοτεχνών και άλλους μαζικούς λαϊκούς φορείς ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας και την ενίσχυση του αγώνα για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα». Περιέγραψε ότι «όπως ήδη σας είναι γνωστό, το Δημοτικό μας Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του με θέμα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αποφάσισε κατά πλειοψηφία, (οι παρατάξεις της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση, με βασικό επιχείρημα τη νομιμότητα), να προχωρήσει στα εξής:
1. Πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.
2. Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
3. Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία κατοικία.
4. Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
5. Από 25.000-50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
6. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.

Άμφισσα, 20/5/2018


Πρόταση ψηφίσματος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν την 1η Μαΐου για τους Δήμους
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σφίγγει τη θηλιά του χρέους στο λαιμό του λαού. Ένα χρέος το οποίο δεν το δημιούργησε ο ίδιος, αλλά του το φόρτωσαν με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ανακεφαλαιοποίησαν επανειλημμένως τους τραπεζικούς ομίλους, στήριξαν τα μονοπώλια, συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα των εργαζομένων και εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί η λαϊκή οικογένεια να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ούτε καν να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.
Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχωρούν ακόμα παραπέρα με την απόφαση για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μία απόφαση που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπέρασαν τα 105 δισ. ευρώ, με το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ και τις κατασχέσεις να ξεκινάν από τα 500 ευρώ οφειλής. Στην κατεύθυνση αυτή και το καταναγκαστικό νομοθετικό πλαίσιο που υποχρεώνει Δήμους και τους υπαλλήλους τους να στέλνουν τα χρέη προς το Δήμο άνω των 300€ στην εφορία, να  μπλοκάρουν ΑΦΜ και να επιβάλουν κατασχετήρια.
Απάντηση σε όλα αυτά είναι ο οργανωμένος αγώνας, η πάλη για την υπεράσπιση της περιουσίας και της ζωής των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και επαγγελματιών. Η πλήρης προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και οφειλές στο δημόσιο.
Στα πλαίσια αυτά και συντασσόμενο με τις ανάγκες των δημοτών του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών απαιτεί:
·        Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.
·        Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
·        Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
·        Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.
·        Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.
·        Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.
·        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

Και αποφασίζει:                                                                                   
·        Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την δυνατότητα  διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν.
·        Να απαλλάξει όλους όσους εντάσσονται στο ΚΕΑ, είναι μακροχρόνια  άνεργοι, ΑΜΕΑ πάνω από 65%, πολύτεκνοι, είναι καταγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι και προσφεύγουν στις κοινωνικές δομές του Δήμου.
·        Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές στο Δήμο.
·        Να διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.
·        Να απαιτήσει τώρα από την  κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών
Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Γιώργος Ιωσηφίδης,
Στάθης Λεοντίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου