Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Αφροδίτη Παπαθανάση: Δεν είναι εποχές να παίζουμε παιχνίδια εξουσίας...Καλή δύναμη σε όλους μας!...

H Αφροδίτη Παπαθανάση εκφράζει σκέψεις για το Χ.Κ.Π. … | Εν Δελφοίς
 Δεν είναι εποχές να παίζουμε παιχνίδια εξουσίας. Πριν λίγες ημέρες, στα πλαίσια των καταστάσεων που η πανδημία δημιουργεί, από το Υπ. Ανάπτυξης ζητήθηκαν στοιχεία από τις Περιφέρειες και υπήρξε η πρόθεση, για τα 8δις αδιάθετων το 2020, μη συμβασιοποιημένων έργων,
να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας.
Η Ένωση Περιφερειών αντέδρασε και ο τελικός συμβιβασμός μεταξύ Περιφερειών και Υπ. Ανάπτυξης, είναι να μην υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στα επιχειρησιακά προγράμματα και να επιστραφούν μόνο χρήματα που είναι δεδομένο ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν από το ΕΣΠΑ.

Η 1η και ουσιαστική παρατήρηση την οποία θα επαναλάβουμε, είναι ότι για ένα πρόγραμμα που τυπικά λήγει το 2020 (παρά τις γνωστές παρατάσεις που θα ακολουθήσουν) τα αδιάθετα είναι πολύ υψηλά, 8 δις.

Η 2η παρατήρηση είναι ότι πλέον και σε Ευρώπη και σε Ελλάδα δεν έχουμε «κανονικές συνθήκες».

Σε όλες τις Κυβερνήσεις γίνεται η επεξεργασία δύο σχεδίων:

·         Η διαχείριση της κρίσης και οι πόροι που απαιτούνται για την Υγεία, την έρευνα για φάρμακα και εμβόλια, για τη διαχείριση του lockdown, επιδόματα, χαμηλότοκα δάνεια, και

·         Το πώς θα μπουν πάλι μπροστά οι ευρωπαϊκές οικονομίες, πως θα μετριάσουν τις επιπτώσεις σε ανεργία και επιχειρηματικότητα.

Η Ελλάδα στον παραπάνω σχεδιασμό δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα ευρώ. Είναι από τις χώρες που οικονομικά θα χτυπηθεί περισσότερο και λόγω επιπτώσεων σε τουρισμό, έρχεται με την κόπωση της 1οετους κρίσης και με υψηλά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. 



Αν η παραπάνω διαχείριση μεταξύ Υπ. Ανάπτυξης και Περιφερειών μας μοιάζει να έκλεισε με βελούδινο συμβιβασμό, πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα. Θα είναι άδικο και για τις προοπτικές της Ελληνική Οικονομίας και για την διαχείριση κλαδικών ζητημάτων πχ. Μεταφορές – Τουρισμός, αλλά και για τις μονάδες βοήθειας που θα μπορούν πολίτες, εργαζόμενοι να έχουν, αν η Κυβέρνηση μπει στη παγίδα, να μην πειράξει τίποτε στατικό λόγω αντιδράσεων και ανάγκης πολιτικής διαχείρισης. Όταν λέμε ότι θα χρειαστούμε χρήματα μιλούμε για δις. Οι αποφάσεις του eurogroup, ακόμη και η κίνηση έκδοσης ομολόγου θα φέρουν πολύ λιγότερα από όσα θα απαιτηθούν, χωρίς καν να γνωρίζουμε συμπεριφορές επιδημιολογικές τους επόμενους μήνες.



Ας μιλήσουν τα Περιφερειακά Συμβούλια, επί της ουσίας και ας δουν τι πραγματικά χρειάζονται και τι πραγματικά μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα και να πιστοποιήσει δαπάνες. Ας σκεφτούν ότι η επόμενη μέρα φέρνει νέες προτεραιότητες, όπως την διατροφική αλυσίδα, ζητήματα επάρκειας, ζητήματα ελέγχου ποιότητας που θα είναι ακριβά. Πριν την κρίση πανδημίας μιλούσαμε για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της διαχείρισης μεταναστευτικού προσφυγικού, ως επιπλέον ζητήματα κόστους για τα προγράμματα μας.

Σε αυτή την Περιφέρεια αντί για δελτία τύπου της Περιφέρειας ή των Αρμοδίων,  με το Α και το Β των θεμάτων και ερωτημάτων, λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις και δηλώσεις από Βουλευτές, οι οποίοι σαφώς έχουν το δικαίωμα να τοποθετούνται. Δεν θέλουμε, γιατί πιστεύουμε στην καλή πρόθεση, αλλά και ούτε μπορούμε να αντικρούσουμε δηλώσεις, καθώς οι απαντήσεις που αναμένουμε από Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, για σειρά ζητημάτων που θέτουμε, είναι μάλλον ξεχασμένες σε συρτάρια. Ρωτήσαμε επανειλημμένα και τις βασικές υποδομές και το διαγώνιο άξονα, για τον παραλίμνιο, για την υπεραλίευση στον Κορινθιακό, για την τύχη έργων άρδευσης σε Ελαιώνα Άμφισσας και Πεδιάδα Μόρνου. Οι απαντήσεις, όπου υπάρχουν είτε είναι πολύ γενικές, είτε ο Υπουργός παραπέμπει σε απώτερο χρόνο για απάντηση, είτε δεν απαντά καθόλου. Αυτή όμως δεν είναι ορθή Κοινοβουλευτική διαδικασία, ενημέρωσης Αυτοδιοίκησης, Κομμάτων και Πολιτών. Ούτε τα έργα «κλείνουν» με τηλεφωνικά ραντεβού ή συναντήσεις διαβεβαιώσεων.



Θέλουμε το καλύτερο δυνατόν και για την Περιφέρεια και για τη Φωκίδα.

Κατανοούμε απόλυτα τις νέες συνθήκες. Την ανάγκη για έργα προτεραιότητας ή τις επιλογές πολιτικών, όπως διαχείριση υδάτων, κλιματική κρίση. 

Απλά, κάποια στιγμή, στο απώτερο μέλλον περιμένουμε η Περιφερειακή Αρχή να μας πει τι σκέφτεται. Δεν είναι ο ρόλος της να εκτελεί έργα «μηχανικά» ή για το «ζήτω», είδαμε όλοι τι έγινε στην Κωπαίδα από αυτές τις τακτικές, καταστροφή.



Καλή δύναμη στη Χώρα. Καλή δύναμη σε όλους μας






1 σχόλιο:

  1. ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ???? ΓΙΑ ΛΕΓΕ..ΓΙΑ ΛΕΓΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή