Δεν μπορούμε να λέμε: Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε…
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να γίνει Παρέμβαση. Την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2025, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ, ανακοίνωσε την Έναρξη υποβολής των Αιτήσεων των ενδιαφερομένων Φορέων για 6.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών.
Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα απευθύνεται σε φορείς από ένα ευρύ φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, όπως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμούς της Κεντρικής Διοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα αυτό, που λειτουργεί, με τα όποια ζητήματα, από το 2017, αποτελεί, κατά την άποψή μου, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, με σοβαρό υπηρεσιακό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις υποστελεχωμένες, από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των άλλων Φορέων να αυξήσουν το προσωπικό τους. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει διέξοδο σε συνανθρώπους μας Ανέργους, οι οποίοι απώλεσαν την εργασία τους, κυρίως την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, και, σήμερα, στην ηλικία που βρίσκονται, (55+ ετών), είναι δύσκολο να βρουν δουλειά, ώστε, αφενός να εξασφαλίσουν τα αναγκαία έσοδα για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους, και, αφετέρου, να συμπληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να λάβουν σύνταξη.
Παρόλα αυτά, την προηγούμενη Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2025, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, η ΔΥΠΑ, με Δελτίο Τύπου, που αναρτήθηκε στην Ιστοσελίδα της, ανακοίνωσε, ξαφνικά, ότι Έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των Φορέων για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα δύο, (2), εβδομάδων οι αιτήσεις για 6.000 διαθέσιμες θέσεις.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, με δυσμενέστατα αποτελέσματα, τόσο για τους Φορείς που είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν, όσο και για τους Άνεργους δικαιούχους, δεδομένου ότι πολύ λίγοι από τους Φορείς αυτούς κατόρθωσαν να υποβάλλουν τα απαραίτητα, εντός του ελάχιστου διαστήματος των δύο εβδομάδων, το οποίο, άλλωστε, δεν είχε ανακοινωθεί, εκ των προτέρων από τη ΔΥΠΑ, ως προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των λοιπών αναγκαίων δικαιολογητικών στη σχετική πλατφόρμα, (Αίτηση, Αναμόρφωση Προϋπολογισμού, Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης).
Έτσι, όμως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Δήμοι και οι λοιποί Φορείς δεν κατόρθωσαν να συμμετάσχουν και κατά συνέπεια Αποκλείονται από το Πρόγραμμα. Αυτό συνέβη, κατά κόρον, στην περιφέρεια, και έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες των φορέων αυτών να στερηθούν τη στελέχωση τους με κρίσιμο προσωπικό για τη λειτουργία τους, γεγονός που θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, όμως, οι Άνεργοι συμπολίτες μας, της ηλικίας των 55+ ετών, στερούνται το δικαίωμά τους στην εργασία, ενώ, δεν τούς χορηγούνται Ίσες ευκαιρίες με άλλους πολίτες, που βρίσκονται στην ίδια, ακριβώς, θέση.
Ειδικότερα, εντός της Φωκίδας, που, κυρίως, μάς αφορά, οι πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, αναδεικνύουν ότι ουδείς Φορέας κατόρθωσε στο διάστημα των μόλις δύο, (2), εβδομάδων, το οποίο, ξανατονίζω ότι, δεν γνωστοποιήθηκε, εξ αρχής, από τη ΔΥΠΑ, ως προθεσμία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, γεγονός, που γεννά εύλογα ερωτήματα. Με τον τρόπο αυτό, δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει, για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, ο Δήμος Δελφών, ο Δήμος Δωρίδας, το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και άλλοι κρίσιμοι Φορείς, των οποίων οι ανάγκες σε στελεχιακό δυναμικό είναι γνωστές και μεγάλες.
Μετά από όλα αυτά, καταδεικνύεται, ότι το εν λόγω Πρόγραμμα Απασχόλησης που, όπως προανέφερα, στην ουσία του είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο, (και παρότι, συνεχώς, αναμορφώνεται και επεκτείνεται, σύμφωνα με τις εκάστοτε Κ.Υ.Α), προφανώς, πάσχει ως προς τον σχεδιασμό, τη δομή και τη λειτουργία του, - (όλοι θυμόμαστε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το Καλοκαίρι του 2024 με τη διακοπή του και ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει το από 22-8-2024 Δελτίο Τύπου), - και, σαφώς, δημιουργεί αδικαιολόγητες ανισότητες.
Προσωπικά, λοιπόν, θεωρώ επιβεβλημένο και καταθέτω την προτροπή μου, να διατυπωθούν οι αναγκαίες διαμαρτυρίες αλλά και οι αναγκαίες παρεμβάσεις, από τους τοπικούς εκπροσώπους μας, για τον εξορθολογισμό και βελτίωση του Προγράμματος αλλά και τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή του, τόσο ανάμεσα στους, ομολογουμένως, πολυάριθμους φορείς που δύνανται να συμμετάσχουν σε αυτό, αλλά και ανάμεσα στους δικαιούχους ανέργους όλων των περιοχών της Επικράτειας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για τη διόρθωση και την άμεση ανατροπή των δυσμενών συνεπειών τού πρόσφατου αποκλεισμού από το Πρόγραμμα των Φορέων της Φωκίδας, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυξημένες ανάγκες.
Ασπασία Π. Μανδρέκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου