Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Παρέμβαση των Συμβούλων της Κίρρας στο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος κατ’ απαίτηση κατοίκων και επαγγελματιών αλιέων...



                                              


     Τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα αρμοδιότητας Λιμενικού ταμείου Φωκίδας που καταγράφονται εντός της Τοπικής Κοινότητας Κίρρας, εξ αιτίας της ανυπαρξίας διεκδίκησης από την πλευρά της Τοπικής Κοινότητας, έφτασαν στα «όρια» τους πολίτες και τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής. 

   Κατόπιν υποβληθέντων αιτήσεων οι οποίες ουδέποτε απαντήθηκαν από το  Λιμενικό  ταμείο, οι τοπικοί  σύμβουλοι Κίρρας κατέγραψαν όλα τα προβλήματα και συνέταξαν προτάσεις βελτίωσης-ανάδειξης της περιοχής ευθύνης τους. 

  Την Πέμπτη 24.09.2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εξ΄ ονόματος των κατοίκων με τον Πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου κ. Νικόλαο Γιογάκη, παραθέτοντας  τα κυριότερα ζητήματα που ταλανίζουν την Κίρρα και που ουδέποτε έφθασαν στην Λιμενική Επιτροπή Φωκίδος προς συζήτηση, πολύ περισσότερο προς επίλυση.

   Το τελευταίο μάλιστα περιστατικό που αφορά στον σοβαρό τραυματισμό κατοίκου λόγω αποκοπής μέρους σωλήνα φωτισμού στο λιμάνι, αποτέλεσε την κορωνίδα αγανάκτησης των συμπολιτών μας.



  Αποφασίσαμε λοιπόν από κοινού να παραθέσουμε τις προτάσεις μας και αιτούμαστε   την άμεση ένταξη έργων και προμηθειών στον προϋπολογισμό του λιμενικού ταμείου, έτους 2016:

 • επισκευή αστικού εξοπλισμού (παγκάκια) και αγορά νέων προς αντικατάσταση παλαιών. Το Λιμενικό ταμείο προμηθεύτηκε 29 παγκάκια τύπου lucky και medea με σύμβαση στις 12.09.2014 , ποσού 8.197,50 ευρώ και τοποθετήθηκαν μόνο δυο (2) στην Κίρρα , ένα (1) πλησίον του ποταμού στον Αϊ-Γιάννη και ένα (1) στην περιοχή «Αλμυρή». 

 • Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων κατά μήκος της παραλίας. Το Λιμενικό ταμείο προμηθεύτηκε 50 πλαστικούς κάδους χωρητικότητας 60λίτρων με σύμβαση στις 03.09.2014 ποσού 2.152,50 ευρώ , αλλά στην Κίρρα δεν τοποθετήθηκε τίποτα.

 • Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ηλεκτρολογικές συντηρήσεις για όλη τη χωρική αρμοδιότητα του Λιμενικού ταμείου και για την Κίρρα (pillars στο αλιευτικό καταφύγιο και στην πλατεία ), αλλά δυστυχώς δεν είναι γνωστές οι παροχές αυτές στους αλιείς που αναγκάζονται κάθε φορά που χρειάζονται να προμηθευτούν ηλεκτρικό ρεύμα ,να απευθύνονται σε γειτονικά σπίτια και καταστήματα. Το Λιμενικό ταμείο οφείλει  να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους για τον διαχειριστή των ηλεκτρικών πινάκων για να καλύπτονται οι επαγγελματικές ανάγκες τους.

 • Ανέλκυση ναυαγίου που χρονίζει από το 2013 και προκαλεί περιβαλλοντική μόλυνση εντός του αλιευτικού καταφυγίου , απαιτείται άμεση επίλυση του προβλήματος αφού έχουν υποβληθεί πολλαπλά αιτήματα για την ανέλκυσή του , άνευ αποτελέσματος και χωρίς να εισαχθεί έως σήμερα ως θέμα επίσης στο Τοπικό Συμβούλιο Κίρρας, προφανώς διότι δεν χαρτογραφείται ως σοβαρό. Το Λιμενικό ταμείο συγκρότησε την αρμόδια επιτροπή με την αριθμ 727/21.7.2014 Απόφασή του και αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα.

 • Συνεχής καθαριότητα των ακτών και του αλιευτικού καταφυγίου. Το έτος 2014 δρομολογήθηκαν δύο (2) ξεχωριστές εργολαβίες, τόσο για την Ιτέα όσο και για την Κίρρα από το Λιμενικό ταμείο με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Φέτος όμως η εργολαβία για τον απαιτούμενο καθαρισμό παραλιών ήταν ενιαία και εγκρίθηκε από 01.08.2015-31.12.2015 , με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης αισθητό στις παραλίες, που τις επισκέπτονται πλήθος λουομένων.

 • Ο φωτισμός του αλιευτικού καταφυγίου ήταν ανεπαρκής με παρατεταμένα χρονικά διαστήματα συσκότισης, όπου αποκαταστάθηκε πρόσφατα , μετά από έντονη διαμαρτυρία κατοίκων. Επίσης έχει επισημανθεί και έχει κατατεθεί πρόταση με υπογραφές πολιτών και αλιέων από το 2014, για ενίσχυση του φωτισμού στη δυτική πλευρά του αλιευτικού καταφυγίου, που έχει γίνει στόχος δολιοφθορών κατά περιουσιών στο πρόσφατο παρελθόν. 

Να βελτιωθεί η υποδομή ανεφοδιασμού με νερό των αλιευτικών σκαφών.

 • Να προβλεφθεί μελέτη συντήρησης των φωτιστικών κατά μήκος της παραλίας της Κίρρας  που παρουσιάζουν σημάδια χρονιοφθοράς και στο σημείο αυτό, χαιρετίζουμε το έργο που εγκρίθηκε και ανατέθηκε πρόσφατα για το λιμάνι της Ιτέας, προϋπολογισμού 59.600,00 ευρώ με τίτλο «Συντήρηση αντικατάσταση φωτιστικών και κιγκλιδωμάτων στον κεντρικό λιμένα, με επίβλεψη της Π.Ε Φωκίδας  που αναδεικνύει και προσφέρει οφέλη στον τόπο μας και στην οικονομία της περιοχής. 

 • Ανάπλαση της περιοχής «Αρμυρή» στην Κίρρα και ανάδειξή της. 

Ανάδειξη του ποταμού δίπλα στον Αϊ-Γιάννη, που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από λουόμενους. Η ανάδειξη προϋποθέτει τη σύμπραξη και τη συναίνεση με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών και το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (πρώην Κτηματική).

 • Παραλιακή σύνδεση Ιτέας-Κίρρας στο ύψος του Nafsika Βeach με τη δημιουργία γεφυριού και τη διαμόρφωση πεζόδρομου. 

  Σημειωτέον ότι στην συνάντηση  συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  η Λιμενική Επιτροπή,  ενώ παράλληλα λάβαμε ένθερμες διαβεβαιώσεις για άμεση ένταξη έργων που θα υλοποιήσει το Λιμενικό ταμείο, μια που μέχρι σήμερα ουδείς από την Τοπική Κοινότητα Κίρρας έθεσε ή απαίτησε λύσεις.

  Στο εξής  απαιτούμε να αποδοθεί το μερίδιο της προσοχής και της ανάπτυξης που αναλογεί στην Κίρρα...

 Γεωργία Καπαρέλη– Καπούρου                                                     Γεώργιος Τιμολέων        Τοπικός Σύμβουλος Κίρρας                                                    Τοπικός Σύμβουλος Κίρρας

2 σχόλια:

  1. σημαντικό να υπάρχει συνεργασία συμβούλων με κοινό γνώμονα την μέριμνα για ένα τόπο, ίσως κάτι πάει να αλλάξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΙΝΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΚΙΡΡΑ ΑΠΟ ΚΟΛΩΝΑ ΤΟΥ ΛΤ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ? ΜΩΡΕ ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή