Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πού είναι το σπίτι του σημαντικού αρχαιολόγου Ευθυμίου Μαστροκώστα στην Ιτέα...;; υπήρχαν ευρήματα στο εσωτερικό του;


Σήμερα... Σεπτέμβριος 2015,  Ιτέα...
Δύο χρόνια πριν...   - Απρίλιος 2013 Ιτέα!! 
 


         Άρθρο 2 χρόνια πριν: 
 Πέφτει το σπίτι του Ευθυμίου Μαστροκώστα 
στην Ιτέα!!

Άλλη μια όψη της Ιτέας του 2013...


  Στην δυτική πλευρά της παραλιακής και στο πίσω μέρος (πρώτη παράλληλο) απέναντι από την είσοδο της Μαρίνας Ιτέας, ένα μικρό και ταπεινό κτίσμα χάνεται μέσα στις τσιμεντένιες πολυκατοικίες και στις τσουκνίδες. 

 Προ Καλλικράτη είχε συζητηθεί σοβαρά, είχε σχεδιαστεί η δυνατότητα να αναδειχθεί το μικρό πλιθόκτιστο σπιτάκι, όπου πρωτοείδε το φως ένας από τους σημαντικότερους Φωκείς με προσφορά και επιστημονική αναγνώριση, με σπουδαίες δωρεές και ιστορικές ανακαλύψεις,  ο Ιτιώτης Αρχαιολόγος Ευθύμιος Μαστροκώστας.

Το σκεπτικό ήταν να μετατραπεί σε Μουσειακό χώρο και υπήρχε και η δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων λειτουργικών βοηθητικών χώρων...

 Η μόνη δυνατότητα που έχει απομείνει πλέον είναι η χωρητικότητα των πλιθόκτιστων τοίχων σε νερό και τρωκτικά...


  Η σκεπή έχει καταρρεύσει και οι τοίχοι είναι έτοιμοι να παραδοθούν στην σκληρή αδιαφορία των αρμοδίων για την συνέχιση της Ιστορίας της πόλης και του Πολιτισμού της...


  Το ερείπιο αντιστάθηκε μέχρι σήμερα με θαυμαστή αντοχή στον χρόνο, στις μπόρες, στο μπετόν...αλλά αποτελειώθηκε από την εγκατάλειψη της Ιτέας! 
Αργοσβήνει και καταρρέει μπρος στην ανακάλυψη ότι 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...


  Η προσωπικότητα άλλωστε του ιδιοκτήτη συνάδει με του πλιθόχτιστου πατρικού: δυνατός πολεμιστής και ευαίσθητος αναζητητής...

 Η Όλγα Αποστολοπούλου – Κακαβογιάννη στον "Βίο και πολιτισμό στην Λαυρεωτική Κατά τους προϊστορικούς χρόνους", αναφέρει:

 Ως έφορος αρχαιοτήτων της Αττικής, ο Ευθύμιος Μαστροκώστας ήταν ο μόνος Έφορος Αρχαιολόγος που την είχε περπατήσει ολόκληρη, από τον Μαραθώνα μέχρι το Σούνιο και συμμετείχε προσωπικά στην έρευνα της Σπηλιάς. 
 Στην προσήλωσή του δε, στο καθήκον του και στο αξιέπαινο σθένος του οφείλεται η πραγματοποίηση των ανασκαφών και η σωτηρία των αρχαίων σε χρόνους δύσκολους: κατά την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στον Θορικό το 1969 και του τουριστικού συγκροτήματος στο Σούνιο τον Μάρτιο του 1972…



 Σαν επιστήμονας διέπρεψε όχι μόνο με τις γνώσεις  και τα ευρήματά του αλλά και με την ανθρωπιά και την ψυχή του που τον οδήγησαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κατεστημένου και των συμφερόντων...

Άραγε σήμερα, τι θα σκέπτεται για την ιδιαιτέρα του πατρίδα; 

  Ο Ευθύμιος Μαστροκώστας του Ιωάννου, γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1915 στην Ιτέα Φωκίδας και απεβίωσε στην Αθήνα στις 20.08.1998, σε ηλικία 83 ετών. 
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο (1955-1957).

  Αρχικά υπηρέτησε ως φιλόλογος καθηγητής στην Ιτέα και το Λιδωρίκι, κατόπιν στρατεύτηκε και το 1949 διορίστηκε Επιμελητής Αρχαιοτήτων στους Δελφούς, αργότερα στην Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Αττική. 
 Διετέλεσε Έφορος Αρχαιοτήτων. Δημοσίευσε πλήθος αρχαιολογικών μελετών, με έμφαση στην επιγραφική, αλλά και ζητήματα τέχνης, ιδίως πλαστικής, τοπογραφίας, αρχιτεκτονικής και επιμέρους θεμάτων της αρχαιολογίας των προϊστορικών έως και νεότερων χρόνων.


Άφησε πλούσια συλλογή βιβλίων, και αρχείο. Μετά τον θάνατό του, οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να δωρίσουν το αρχείο του και μέρος της βιβλιοθήκης του στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας. Επειδή μεταξύ των βιβλίων υπήρχαν πολλά που δεν είχαν άμεση σχέση με την Επιγραφική ή που υπήρχαν ήδη στη βιβλιοθήκη του Επιγραφικού Μουσείου, ο τότε διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου κ. Χαράλαμπος Κριτζάς πρότεινε στους κληρονόμους και εκείνοι το αποδέχτηκαν ευχαρίστως, να δοθούν εκ μέρους του Επιγραφικού Μουσείου, το 2000, στο νεοσύστατο τότε Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Σημαντική υπήρξε και η πρωτοβουλία του διδάσκοντος του Τμήματος κ. Πάντου Πάντου σχετικά με το ίδιο θέμα (σχετικά με την δωρεά προς την Πρυτανεία του ΠΘ, βλ. αρ. εγγράφου ΥΠΠΟ / ΔΑΜΔ / Φ.320 / 147 / 16.2.1999 και ΥΠΠΟ / Επιγραφικό Μουσείο / αρ. πρωτ. 603 / 22.9.2000). Το υλικό μεταφέρθηκε στο Βόλο με μέριμνα της διεύθυνσης του Επιγραφικού Μουσείου.

 Μετά την ίδρυση του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ το 2002 τα βιβλία της δωρεάς ενσωματώθηκαν στη μικρή, αλλά ολοένα και εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη του. Σταδιακά καταγράφηκαν στους καταλόγους Βιβλίων, περιοδικών και ανατύπων. Περιλαμβάνονται 399 βιβλία και περιοδικά (138 βιβλία, 257 τόμοι περιοδικών) και 330 ανάτυπα (38 δικά του). Επίσης, λίγα αποκόμματα ημερήσιου τύπου με θέματα σχετικά με τις έρευνες του ιδίου ή σημαντικά αρχαιολογικά νέα της εποχής του.
Οι κατάλογοι των βιβλίων είναι προσβάσιμοι στο σύνολο των φοιτητών και του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος, αλλά και εξωτερικών αναγνωστών.
 Η εργογραφία του Ευθύμιου Μαστροκώστα, που είχε ήδη συνταχθεί από τον Πέτρο Θέμελη (Φωκικά Χρονικά 14, 2006, σελ. 27-29) εμπλουτίστηκε κατά λίγες μελέτες, βάσει των ανατύπων που περιλαμβάνονται στο δωρηθέν αρχείο ανατύπων. 
  Ο κατάλογος των δημοσιευμάτων του Ευθύμιου Μαστροκώστα αναρτάται επίσης, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του και ως ευχαριστία για το πολύτιμο υλικό με το οποίο εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας...


8 σχόλια:

  1. ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήθελαν να αξιοποιηθεί μπορούσε να το αγοράσει ο Δήμος.

      Διαγραφή
  2. ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕ.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ιτέα είναι ένα μεταλλευτικό ψαροχώρι.
    Αποκλειεται να έβγαλε τέτοια προσωπικότητα.
    Που είναι το σπίτι του;

    ....Έτσι θα λένε στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΕΙΧΑΜΕ ΟΤΙ Η ΙΤΕΑ ΕΒΓΑΛΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.ΠΕΡΝΑΓΑΜΕ Κ ΑΠΛΩΣ ΒΛΕΠΑΜΕ ΕΝΑ ΧΑΛΑΣΜΑ!ΚΡΙΜΑ!ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ!ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ!ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ Κ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΑΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. <> ο τότε διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου κ. Χαράλαμπος Κριτζάς πρότεινε στους κληρονόμους και εκείνοι το αποδέχτηκαν ευχαρίστως, να δοθούν εκ μέρους του Επιγραφικού Μουσείου, το 2000, στο νεοσύστατο τότε Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Σημαντική υπήρξε και η πρωτοβουλία του διδάσκοντος του Τμήματος κ. Πάντου Πάντου σχετικά με το ίδιο θέμα (σχετικά με την δωρεά προς την Πρυτανεία του ΠΘ, βλ. αρ. εγγράφου ΥΠΠΟ / ΔΑΜΔ / Φ.320 / 147 / 16.2.1999 και ΥΠΠΟ / Επιγραφικό Μουσείο / αρ. πρωτ. 603 / 22.9.2000). Το υλικό μεταφέρθηκε στο Βόλο με μέριμνα της διεύθυνσης του Επιγραφικού Μουσείου.>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κληρονόμοι φέρθηκαν καλά! οι "άλλοι" τι έκαναν που είχαν δεσμευτεί να αξιοποιήσουν την εθνική κληρονομιά ,και η διάδοχη κατάσταση ίδια μούτρα

      Διαγραφή
  6. Ποιος γκρέμισε το κτίριο; Υπάρχει άδεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή