Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς: Η καταστροφή της Φωκίδας από τα μεταλλεία δεν θα περάσει...Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!...


 Αποτέλεσμα εικόνας για μεταλλεια φωκιδα

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 

   «Για την Αναθεώρηση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» 

                             
    Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και αντί ευτελούς αντιτίμου δίνουν γη και  ύδωρ σε μεταλλευτικές εταιρίες. Τρανταχτό  παράδειγμα η εκμετάλλευση της Βόρειας Χαλκιδικής.
    Έτσι και το Αναθεωρημένο Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 14/12/2018, χαρακτηρίζει το 45% της Φωκίδας ως Περιοχή Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Χρήσης.  Αγνοώντας παντελώς την θέση του Δήμου Δελφών αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για Ισότιμη Ανάπτυξη στον Δήμο Δελφών όλων των Οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως και αυτής  του Τουρισμού.

    Σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθεί να πείσει πως η μετατροπή του 45% της Φωκίδας σε Περιοχή Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Χρήσης θα φέρει «ανάπτυξη»! Όπως «ανάπτυξη» θα φέρει και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και  ανεμογεννητριών στις βουνοπλαγιές της Γκιώνας.
Έτσι, η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, επιδεικτικά αγνοεί τα συμφέροντα του τόπου και υποθηκεύει το μέλλον της τοπικής κοινωνίας προς όφελος των συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας, που τάζει ελάχιστες θέσεις εργασίας με συνθήκες γαλέρας για να καταστρέψει χιλιάδες άλλες (ελαιώνας, κτηνοτροφία, τουρισμός) και συνεχίζει να λειτουργεί ακάθεκτη παραβιάζοντας εργασιακούς και περιβαλλοντικούς όρων

   Οι συνέπειες της μετατροπής του  Νομού Φωκίδας σε περιοχή εξόρυξης βωξίτη, όπως έχει δείξει και η εμπειρία από άλλες χώρες θα είναι καταστροφική και μη αναστρέψιμη  για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, καταστροφή της τοπικής χλωρίδας και πανίδας (περιοχή ενταγμένη στους προστατευόμενους οικοτόπους NATURA2000),αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, απόβλητα, τόνοι νέφους και σκόνης, προβλήματα υγείας.
Η απόφαση αυτή καταδικάζει την Φωκίδα σε υποβάθμιση και μαρασμό.

Αντιδρούμε στην καταστροφή που ονομάζουν «ανάπτυξη»!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αντί να ακούσει την φωνή των κατοίκων, των επιστημόνων και των μαζικών φορέων της περιοχής, προωθεί τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών και «εθνικών» μεγαλοεργολάβων και βάζει ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ   σε όλη την περιοχή, όπου βρίσκονται και οι Δελφοί (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - UNESCO).

     Χρειάζεται άμεσα να ληφθούν Αποφάσεις Αντίστασης και κοινή αγωνιστική  Δράσης για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που θα «εξαφανίσουν»  ορεινούς  όγκους και θα ερημώσουν απολύτως  χωριά του Δήμου Δελφών.
     Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ
ο αγώνας για το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να είναι και αγώνας ενάντια στην πολιτική που ρημάζει τον τόπο  και τις ζωές μας.  Αγώνας ενάντια στην  πολιτική κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική πρόνοια, δημοκρατικές ελευθερίες, δημόσια περιουσία.
Σήμερα, σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Φωκίδα και στην υπόλοιπη  Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός διεφθαρμένου και υποταγμένου σε αυτά συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους.
Η νίκη αυτού του αγώνα θα είναι νίκη για όλη την κοινωνία!

Το κεφάλαιο  δεν έχει πατρίδα και κάθε φορά πάει εκεί όπου βγάζει περισσότερα και δίνει λιγότερα. Πίσω μένουμε εμείς ,τα προβλήματά μας και ο ρημαγμένος τόπος μας. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στην εξόρυξη του βωξίτη, που απειλούνται και εκβιάζονται, και όχι ενάντιά τους. Δεν προσπαθούμε για να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά για να έχουν αυτοί  και τα παιδιά τους μία σταθερή , ασφαλή και καλά αμειβόμενη  εργασία σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Ας μην ξεχνούν ότι από τα δικά τους χέρια κινείται όλη η εξορυκτική διαδικασία. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε ο ορυκτός μας πλούτος να αξιοποιείται από εμάς και για όλους εμάς.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ
  • Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.
  • Η παραγωγή και τα κέρδη από εμάς για εμάς. Για το νοσοκομείο , τα σχολεία, τις νέες θέσεις εργασίας, την ποιότητα ζωής ,το περιβάλλον, το μέλλον το δικό μας , των παιδιών μας, της Φωκίδας.
  • Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.
·         Άμεση αποκατάσταση των περιοχών από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών
·         Απόδοση ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται όλα αυτά τα χρόνια στην εκποίηση του τόπου και της ζωής μας.
  • Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» - Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.
Η καταστροφή της Φωκίδας δεν θα περάσει.
Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου