Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Στέλεχος Δημόσιας Υγείας Δρ Πάνος Ευσταθίου: Σύγχρονο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας...


  Σύγχρονο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας...

  του Δρ. Πάνου Α Ευσταθίου 

  
    Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα Υγείας, το οποίο αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της πολιτικής, για τα επόμενα χρόνια.
     Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας και εργασίας των στελεχών του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. 
   Πάνω από 800 άτομα με ειδικές γνώσεις για την Δημόσια Υγεία, την Οικονομία της Υγείας, την πρόληψη και προαγωγή της Υγείας εργάστηκαν και ολοκλήρωσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αφορούν:
·       * την πρόληψη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων,

·        * την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών θεραπείας για όλους,

·        * την ιδιαίτερη φροντίδα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.


 Άμεσος στόχος του προγράμματος, είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των Νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των τραγικών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής.

  Χαρακτηριστικά η κατάσταση έχει ως εξής:

         -  μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό ιατρό.

       -    7 περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο.
  

  Το πρόγραμμα των ΤΟΜΥ απέτυχε παταγωδώς και μόλις μόνον περίπου 100 μονάδες ΤΟΜΥ λειτουργούν από τις 230 που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αναστείλει την λειτουργία του οικογενειακού Ιατρού με τα συνακόλουθα προβλήματα.

Στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να αναφέρω τις πρώτες βασικές προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν χθες και θα αποτελέσουν τις πρώτες δράσεις εφαρμογής του προγράμματος:



Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας



1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή δεν θα μείνει χωρίς ιατρό.

4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα Νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

5.  Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.



 Ωστόσο σημαντικοί στόχοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρονται και στις παρακάτω δράσεις:

·       
     *  Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

·       *  Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.

·        * Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων.

·       *  Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.


  Επίσης το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον Ιδιωτικό Τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. 
 Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.


  Τέλος βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας με δράσεις και ενέργειες οι οποίες θα μειώσουν τις σχετικές δαπάνες του τομέα υγείας.
  Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3 % των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη.      Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.). 
 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.


 Η προσπάθεια όλων των μελών του Τομέα Υγείας, αλλά και των φίλων και συνεργατών της Νέας Δημοκρατίας για την σύνταξη ενός πρωτοπόρου ρεαλιστικού και κοστολογημένου προγράμματος έχει στόχο:

 “ Ένα Σύστημα Υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής”...


                                            

Πάνος  Α. Ευσταθίου  
 Ορθοπαιδικός Χειρουργός \
 Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Τομέας Υγείας/Δημόσια Υγεία - Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου