Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Πάνος Ευσταθίου: στο πρωτοφανές χάος που επικρατεί στην Υγεία έρχεται να προστεθεί η προκλητική συμπεριφορά της ηγεσίας του Υπουργείου......

«Χάος» στον Τομέα Υγείας 

  
  Ο Τομέας Υγείας αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί πάντοτε ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών σε Εθνικό επίπεδο.

  Είναι σίγουρο ότι υπήρξαν περίοδοι, αρκετά δύσκολες που αφορούσαν τα οικονομικά αλλά και τις ιδιαίτερες λειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Ωστόσο η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως μία από τις περισσότερο δύσκολες που έχει ποτέ βιώσει οΤομέας Υγείας στην Ελλάδα. 
  Εδώ και τρία χρόνια περίπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ο Ιδιωτικός Τομέας Υγείας, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, με δυνατότητες ανταπόκρισης συνεχώς μειούμενες. 
 Η Δημόσια Υγεία, ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του Τομέα Υγείας, δοκιμάζεται σε ύψιστο βαθμό. 

   Η Πρωτοβάθμια Υγεία, το πλαίσιο της οποίας αναδιαμόρφωσε το Υπουργείο Υγείας, εισάγοντας την καινοτομία των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), έχει απολύτως αποτύχει.
 Ούτε το ένα δέκατο από τις προκηρύξεις που έχουν γίνει δεν έχει πληρωθεί, με αποτέλεσμα η διακήρυξη για τον Οικογενειακό Ιατρό, με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, "αναβάλλεται".

   Η λειτουργία των Νοσοκομείων, παρουσιάζει δραματικές ελλείψεις, περισσότερες από κάθε άλλη φορά. 
  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και ενώ υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή για 150 μονάδες, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα για να τις λειτουργήσουν, ώστε η ύπαρξη μεγάλης αναμονής για την είσοδο ασθενών στις ΜΕΘ, να αγγίζει τον εκπληκτικό αριθμό των 60 περίπου ατόμων!! 
 πράγμα που ουδέποτε είχε συμβεί μέχρι των ημερών μας στο Ελληνικό Έθνος. 

  Σε όλη αυτή την προβληματική κατάσταση, ήρθε να δώσει το τελευταίο χτύπημα η επιδημία της γρίπης από τον ιό Η1Ν1. Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 56 και αναμένονται να πλησιάσουν τον αριθμό της πανδημίας της γρίπης του 2009.
 Θα μπορούσε να ήταν μικρότερος ο αριθμός των θανάτων… εάν είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες, παραγγελίες εμβολίων και επικοινωνιακή ενημέρωση κατά την προβλεπόμενη περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου του 2018.
 Ακόμα περιμένουμε την παραγγελία των 50 χιλιάδων εμβολίων… τα οποία έχουν παραγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας. 
   
  Δυστυχώς σε όλα τα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και η προκλητική συμπεριφορά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας... καθημερινό φαινόμενο πια.

  Δρ. Πάνος Α. Ευσταθίου
Ορθοπαιδικός Χειρουργός 
Τομέας Υγείας Νέας Δημοκρατίας 
Γραμματεία Δημόσιας Υγείας
Ειδικός σύμβουλος- Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(EOCs-NET)

Μοναστηράκι Δωρίδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου