Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Παναγιά η Παραμυθία και η παρηγοριά της Παναγίας στην Ιτέα….


   Προς τιμήν της επετείου της αφίξεως της Ιεράς Εικόνας της «Παναγίας της Παραμυθίας» στην Ιτέα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  Ιτέας θα τελέσει στα πλαίσια τοπικής εορτής. διήμερες Ιερές ακολουθίες και εκδηλώσεις.



 Το βράδυ της Παρασκευής 25 Μαίου θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ναό Ιτέας 

Το Σάββατο 26 Μαΐου στις  7:00 το απόγευμα θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και στις  8:15μ.μ.  θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με πομπή και δέηση στον παραλιακό δρόμο.
Πέρας προσέλευσης επισήμων:7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Ιτέας

 
  .

 Την επομένη, Κυριακή 27 Μαίου θα τελεστεί η ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια  πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.
 Το απόγευμα της Κυριακής θα ψαλλεί ο παρακλητικός κανόνας της  «Παναγίας της Παραμυθίας»




Η εικόνα της «Παναγίας της Παραμυθίας» ήλθε στην πόλη της Ιτέας πριν 5 χρόνια από το Άγιο Όρος και είναι πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που βρίσκεται στον Άθωνα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Για την εικόνα αυτή διηγείται η παράδοση ότι η αρχική έκφραση των προσώπων και η στάση του σώματος του Κυρίου και της Θεομήτορος άλλαξαν, όταν συνέβη το εξής φρικτό θαύμα:
Το 807 μ.Χ. αποβιβάστηκαν κρυφά πειρατές στην παραλία της μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος και περίμεναν κρυμμένοι το


 Panagia Paramythia.jpg 


πρωινό άνοιγμα της πύλης, για να επιτεθούν, ο ηγούμενος που μετά το τέλος του όρθρου έμεινε μόνος, για να συνεχίσει την προσευχή του, άκουσε τα εξής λόγια της Παναγίας: «Μην ανοίξετε σήμερα  τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές». Στρέφοντας το βλέμμα του εκεί είδε το Θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του και να σκεπάζει τα χείλη της μητέρας του λέγοντας: «Μη μητέρα μου, άφησε τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει». Αλλά η Παναγία πιάνοντας με το χέρι της το χέρι του Υιού της και στρέφοντας λίγο το κεφάλι, για να ελευθερώσει τα χείλη της επανέλαβε τα ίδια λόγια. Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα, ενώ οι μοναχοί, αφού σώθηκαν θαυματουργικά απ΄ τους πειρατές, ευχαρίστησαν την Παναγία και ονόμασαν την εικόνα της αυτή «Παραμυθία», που σημαίνει παρηγοριά, καταπράϋνση ή  μετριασμός, ή έννοιες που εξίσου αποδίδουν το περιστατικό του θαύματος.
Η εικόνα είναι τοιχογραφία και βρίσκεται στο δεξιό χορό του ομωνύμου παρεκκλησίου της μόνης.
















.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου