Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Λόφος Αγίων Αναργύρων Ιτέας: το χρονικό ενός δράματος…


        Διαβάστε  το πρακτικό της 11ης/ 23-03-2012 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Δελφών (από το Διαύγεια) με ΘΕΜΑ: «Ορισμός δικηγόρου για το χειρισμό της υπόθεσης του Λόφου των Αγ. Αναργύρων στην Ιτέα «Περιοχή Μούλκι».»
Στην Άμφισσα, σήμερα 23 Μαρτίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Δελφών συνήλθε σε συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Δελφών, ύστερα από την αριθ. 8846/19-03-2012 πρόσκληση της Προέδρου, που επιδόθηκε νόμιμα με αποδεικτικό στα μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν.3852/2010.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου εννέα (9) μελών ήταν παρόντα πέντε (5), ήτοι:

         ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                    ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Π. Λαϊνη –Κολλιαλή, Πρόεδρος           1. Ε. Βλαχοδημητρίου , Αντιπρόεδρος;
2. Χ. Σεγδίτσα Μέλος                                2. Η Δημητρίου , Μέλος
3. Λ. Φάκος                                                3. Γ. Δρακάκης
4. Ν. Ασημακόπουλος                                4. Λ. Αναγνωστόπουλος
5. Δ. Καραγιάννης

  Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την κ. Ματατάνα Δέσποινα, μόνιμο υπάλληλο Δήμου Δελφών.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος αναφερόμενη στο 4ο θέμα της ημερήσιας είπε τα εξής:

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις 13/3/2012 πριν λίγες ημέρες και ευρισκόμενη στον 2ο όροφο του Κοινοτικού Καταστήματος Ιτέας, μαζί με τον κ. Κοΐβαρη, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών και στον Καποδιστριακό Δήμο Ιτέας εκτελούσε χρέη Προϊσταμένου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, παρουσία της υπαλλήλου της κ. Ιγγλέζου Μαρίας, της κ. Παπαθανασίου Αντιγόνης και του κ. Χόχου Κυριάκου, εμφανίστηκε ο δικηγόρος κ. Ευθύμιος Λέκκος, και μας παρέδωσε εντελώς ξαφνικά έναν φάκελο δικογραφίας, σχετικά με αυτό το θέμα.
Εκπλαγήκαμε πως εμφανίστηκε εκείνη την ημέρα, διότι την προηγούμενη στα ανώνυμα blogs και στα site είχε αναρτηθεί ένα σχόλιο ότι η νέα δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε καθόλου από τότε που ανέλαβε, με το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αφορούσε κατά την ιδιόγραφη διαθήκη του Ιωάννη Τσώνου Ανάγου, και για την οποία ο Ιωάννης Τσώνου Ανάγνος, , έχει πεθάνει. Αυτός διεκδικεί τον Λόφο των Αγίων Αναργύρων. Είναι μία υπόθεση που έχει ξεκινήσει περίπου από το 1932, όπως διαπίστωσα.
Μας ενημέρωσε λοιπόν, εντελώς ξαφνικά ο κ. Ευθύμιος Λέκκος, ότι u956 μας παραδίδει τον φάκελο στις 13 Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε ανατεθεί στο site, ότι χάθηκε αυτή η δίκη, και δεν κάναμε τίποτα.
  Από τότε δεν έχει ενημερώσει, ούτε καν τον φάκελο τον δικό μας. Το 2009 επί Δημαρχίας κ. Αριστείδη Παπαλάιου επαναορίστηκε από την Δημαρχιακή Επιτροπή του πρώην Δήμου Ιτέας, στις 13 Νοεμβρίου του 2009 συγκεκριμένα, για να συνεχίσει την διαδικασία αυτή, διότι είχε ορισθεί και πραγματογνώμονας, ειδικός για να διαπιστώσει την πλαστότητα της διαθήκης.
Και αναλάμβανε ο πρώην Δήμος Ιτέας, να πληρώσει τον πραγματογνώμονα. Την διαδικασία θα συνέχιζε ο κ. Ευθύμιος Λέκκος. Μάλιστα είχε στείλει στις 4 Νοεμβρίου έγγραφο προς τον κύριο Δήμαρχο τον κύριο Παπαλάιο, στο οποίο αναφερόταν και έλεγε.
«Κατόπιν της από 11/9/2006 αγωγής του Δήμου Ιτέας κατά των Χάιδως Τσώνου του Ιωάννου, σύζυγος Φρειδερίκου Μπακούρου κλπ, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας, για ακύρωση της από 30 Νοεμβρίου του ΄90 φερομένης ως ιδιογράφου διαθήκης του αποβιώσαντος την 1/10/91
Ιωάννου Δρόσου Τσώνου ή Ανάγνου, η οποία δημοσιεύθηκε με το υπ΄ αρίθμ. 104/2001 Πρακτικό του Πρωτοδικείου Άμφισσας, στις 20/9/2011, εξεδόθη η υπ΄ αρίθμ. 17/ΤΠ/2008 απόφαση του Πρωτοδικείου
Άμφισσας, της οποίας φωτοαντίγραφο σας επισυνάπτω».
Με την ανωτέρω απόφαση, διορίστηκε πραγματογνώμονας να αποφανθεί επί της εγκυρότητας ή ακυρότητας αυτής της διαθήκης. Επειδή για να γίνει αυτή η διαδικασία από τον πραγματογνώμονα θα απαιτηθεί από τον Δήμο να καταβληθεί κάποιο ποσό σε αυτόν, θα πρέπει λοιπόν, να μου γνωρίσετε όσο το δυνατόν ταχύτερα, εάν επιθυμείτε να επισπεύσω την υπόθεση.
Και απαντά ύστερα από εννέα ημέρες η Δημαρχιακή Επιτροπή με Πρόεδρο τον πρώην Δήμαρχο τον κύριο Παπαλάιο ότι πραγματικά συνεχίζεται η διαδικασία και θα πληρώσει ο Δήμος την αμοιβή του πραγματογνώμονα και υπογράφει ο κύριος Λέκκος. Ως εκεί ήταν ο φάκελος που βρήκαμε στα επίδικα, στις επίδικες υποθέσεις του Δήμου. Δεν υπήρχε καμία άλλη ενημέρωση από το 2009 και μετά Στις 13 Μαρτίου 2012 ο δικηγόρος κ. Λέκκος ,προφορικά μας ενημέρωσε ότι συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούλιο μήνα, και ότι ήταν δική του αμέλεια, το γεγονός ότι δεν ενημέρωση έγκαιρα, διότι δεν προλάβαινε, διότι ασχολείτο με την συνταξιοδότησή του.
Ενημέρωσα αμέσως τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα. Και ο Δήμαρχος πρότεινε να του στείλουμε επιστολή άμεσα, να μας ενημερώσει εγγράφως,
ημερολογιακά, τι συνέβη από την αρχή που ανέλαβε την υπόθεση μέχρι την ημέρα που πήγε στο δικαστήριο.
Με το υπ’ αριθμ. πρωτ 8833/19-3-2012 έστειλα το έγγραφο αυτό με επιστολή συστημένη, να υπογράψει ότι την παρέλαβε, και έχω δώσει μία διορία περίπου μιας εβδομάδας να μας απαντήσει, αλλά μέχρι να μας απαντήσει εμείς πρέπει άμεσα να ορίσουμε δικηγόρο, ώστε να αναλάβει όλη την υπόθεση και να συνεχίσουμε.

ΦΑΚΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πλευράς προθεσμίας τι γίνεται; Έχουμε, είναι εκπρόθεσμο; Τι γίνεται; Είναι σοβαρό το θέμα. Μήπως υπάρχει άλλος φάκελος ή άλλα έγγραφα και ο δικηγόρος έχει αποδεικτικά άλλα; Είμαστε σίγουροι εμείς;

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω. Πρώτον, όταν η Δημαρχιακή Επιτροπή τον ξαναπροσέλαβε να συνεχίσει την διαδικασία, με τι στοιχεία τον ξαναπροσέλαβε; Δεν του ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία να δει που βρίσκεται, ώστε εάν πρέπει να συνεχιστεί από αυτόν, ή αν έχει εκτελέσει μέχρι τότε κάποιες εργασίες ή κάποια δικαστήρια ή οτιδήποτε, δεν έπρεπε η Επιτροπή να, εγώ ρίχνω το βάρος και στην Επιτροπή που τον ξαναπροσέλαβε.
Γιατί εδώ μας λέτε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία στον Δήμο. Ξεκινάει μία διαδικασία το 1990, η Δημαρχιακή Επιτροπή τον ξαναπροσλαμβάνει το 2006, πότε; Γιατί τον ξαναπροσέλαβε;  Συμφωνώ με τον κύριο Φάκο που λέει ότι οπωσδήποτε έχουμε πρόβλημα προθεσμιών. Ξέρουμε κάποια πράγματα, αλλά πρέπει αυτό να εξεταστεί οπωσδήποτε από δικηγόρο


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είχαμε στον Δήμο, δεν είχαμε τίποτα άλλο. Μέσα στον Δήμο δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Το βεβαίωσε ο κύριος Κοΐβαρης ως Προϊστάμενος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην Δήμου Ιτέας. Το επιβεβαίωσε.
Ακριβώς γι΄ αυτό και μας παρέδωσε φάκελο δικογραφίας, τον οποίον είχε στα χέρια του.  Στην ερώτηση δε και το λέω ευθέως γιατί το ακούσαμε εκείνη την ώρα: - «ποιος σήμερα, σου είπε να ρθεις 13 Μαρτίου να μας φέρεις τον φάκελο; Πως σήμερα και εμείς εδώ ψάχνουμε τα αρχεία όλα; Η ημέρα ήτανε Τρίτη, 13.» Λέει, - «δεν μπορώ να σας πω.» Τι σημαίνει δεν μπορώ να σας πω;
Κάποιος σε ειδοποίησε ξαφνικά ότι να μας φέρεις τον φάκελο, τον φάκελο δικογραφίας. Διότι χθες αναρτήθηκαν στα σάϊτ διάφορα. Να λέει, τι να σας πω τώρα. Με πήρε χθες το βράδυ ο προηγούμενος Δήμαρχος ο κύριος Παπαλάιος και μου είπε τι γίνεται με εκείνη την υπόθεση; Γνωρίζεις κάτι; Γι΄ αυτό και παραλάβαμε τον φάκελο, να ορίσουμε δικηγόρο, να αναλάβει όλη την διαδικασία και να την τρέξει. Προτείνω την Βάσω την Παπακώστα… ένα λεπτό, ένα λεπτό. Θα πω γιατί. Διότι από τον φάκελο των επίδικων κάνοντας έναν έλεγχο διαπίστωσα ότι επί Κοινοτάρχη και μετέπειτα Δημάρχου Παναγιώτη Μανδρέκα, είχε ανατεθεί στον κύριο Ιωάννη Παπακώστα, τον πατέρα της Βασιλικής Παπακώστα, που ορίζουμε εμείς σήμερα, να δει τι γίνεται με αυτήν την ιστορία της διεκδίκησης μέρους του Λόφου των Αγίων Αναργύρων.
Γι΄ αυτό λοιπόν παρακαλώ να ορίσουμε την κυρία Βασιλική Παπακώστα, να ενημερωθεί και από τον πατέρα της και θα της δώσουμε τον φάκελο των επιδίκων που έχουμε εμείς στα χέρια μας, συν τον φάκελο δικογραφίας, που κατέθεσε ο κύριος Λέκκος, με το διευκρινιστικό που περιμένουμε από τα χέρια του.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω κάτι. Για να φτάσει στο Συμβούλιο Επικρατείας, πάει να πει ότι είχε περάσει από κάποιες δίκες; Τα δικόγραφα ή τα αποτελέσματα όλων αυτών, από αυτές τις δίκες, δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα;
Μπαίνει καινούρια δημοτική αρχή. Με τον Καλλικρατικό Δήμο. Ενημέρωση δεν υπάρχει. Και έρχεται ξαφνικά και μας λέει ότι το 2011 βγήκε μία απόφαση εις βάρος του Δήμου. Από εκεί και πέρα μήπως εγώ, θα κάνω την πρόταση και θέλω να καταγραφεί αυτή. Να φωνάξουμε εδώ τον ίδιο τον δικηγόρο τον κ. Ευθύμιο Λέκκο, να έρθει στην Οικονομική Επιτροπή να του κάνουμε κάποιες ερωτήσεις, να διευκρινίσουμε, να γνωρίζουμε το τι συμβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ σωστά, συμφωνούμε απόλυτα. Να καταγραφεί, συμφωνούν όλοι. Και νομίζω ότι είναι προτιμότερο να μας καταθέσει εγγράφως την απάντηση επί των ερωτήσεων που του ετέθησαν και αμέσως μετά, σε επόμενη Οικονομική Επιτροπή να τον καλέσουμε u957 να έρθει και η δικηγόρος που ορίζουμε, να γίνει μία πλήρης ενημέρωση, να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Προτείνω να ορίσουμε τη δικηγόρο Άμφισσας κ. Βασιλική Παπακώστα.

Η Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του,
· την εισήγηση της Προέδρου και των μελών,
· τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν.3852/2010

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ορίζει τη δικηγόρο κ. Βασιλική Παπακώστα, να μελετήσει την υπόθεση και παρέχουμε σ΄ αυτήν την ειδική εντολή και πληρεξουσιοδότηση να παραστεί και να εκπροσωπήσει τον Δήμο Δελφών ενώπιον οποιασδήποτε δικαστικής αρχής απαιτηθεί κατά την συζήτηση της ανωτέρω υπόθεσης ή σε κάθε μετά αναβολή της διαδικασίας .
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 80/2012

Η Πρόεδρος Τα Μέλη

  Στοιχεία: Amfissapress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου