Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Θρίλλερ με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Φωκίδα.



  Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφαλώνει στο 30+%, σε πολιτικό μπρα ντε φερ  εξελίσσεται η διαδικασία  στελέχωσης του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην μονοεδρική Φωκίδα….
  Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Κώστα Παπαθανασίου να αρνείται την συμμετοχή του. 

 
  
 Συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συμμετέχει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Φωκίδας  αλλά ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς – με τον οποίο οι σχέσεις του είναι αδιατάρακτες - ζήτησε να παραμείνει. Ο ίδιος εάν επιμείνει ο Πρόεδρος θα υπακούσει, εάν και εφ όσον το επιθυμεί.

  Από την άλλη πλευρά, η Συγγρού έχει «πάρει φωτιά» μετά τα τελευταία γκάλλοπς  που δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα.

 

 Προτιμούν να  πλαισιωθεί η Ασπασία Μανδρέκα, η οποία τελικά τίθεται  επικεφαλής,  ως εκλεγμένη βουλευτής,  με άτομα που θα δώσουν αγώνα για το κόμμα και προφανώς για την έδρα. Απευθύνθηκαν λοιπόν – σύμφωνα με πληροφορίες - στον  δημοσιογράφο Σπύρο Τρίψα, ο οποίος  ακούγεται ότι εάν τελικά δεχθεί, θα ζητήσει τιμητικά την τρίτη θέση, μετά τον  Τάσο Φλώρο, με την πρόθεση 

να στηρίξει  το κόμμα στην δύσκολη αυτή συγκυρία…

 Ούτε όμως και ο κ. Φλώρος φαίνεται να ισχύει στα σίγουρα. Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνεται προσπάθεια να μπει στο ψηφοδέλτιο ο υποψήφιος στην αναμέτρηση της 6ης Μαίου  με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη στην Φωκίδα, Κώστας Ευσταθίου.
 
 Ακόμη και το όνομα του Πάνου Ευσταθίου συζητείται, αν και ο ίδιος δεν το συζητά, προκειμένου να πετύχει τα επιθυμητά αποτελέσμτα η Ν.Δ.  και να ξανακερδίσει την έδρα με "αέρα"...
 
Τα πράγματα  μπερδεύονται και οι επαφές πυκνώνουν εν όψει των συσχετισμών των δυνάμεων που αναπτύσσονται αλλά και των τάσεων μέσα στη Ν.Δ.  Η μονοεδρική Φωκίδα αποκτά ξαφνικά και πάλι το ενδιαφέρον για την κεντρική πολιτική σκηνή…με αφορμή τις δημοσκοπήσεις… 

στο μεταξύ στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ σε ό,τι έχει να κάνει με το Νομό ισχύουν οι ίδιοι υποψήφιοι.

  Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει την έδρα; Αν πράγματι την θέλει υπάρχει μια και συγκεκριμένη κίνηση που πρέπει να γίνει. Πριν σας αποκαλύψουμε τις τελευταίες εξελίξεις, δείτε τις δημοσκοπήσεις που άναψαν φωτιές…

Οκτακομματική  βουλή – πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ  με 30+%

Πρώτο κόμμα και μάλιστα με το εντυπωσιακό ποσοστό του 30% αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Public Issue, αφήνοντας πίσω του τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 26%.
Σταθερά στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 15%.
Σημαντικές απώλειες καταγράφει κυρίως το ΚΚΕ το ποσοστό του οποίου κατρακυλά στο 5%, και δευτερευόντως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 7%.
Αντίθετα, ενισχυμένη εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά που επίσης παίρνει ποσοστό 7%.
Εντός Βουλής διατηρείται η Χρυσή Αυγή αν και με σημαντικά μειωμένο ποσοστό (4,5%).
Ειδικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στη δημοσκόπηση της Public Issue έχουν ως εξής
:
1. ΣΥΡΙΖΑ: 30%
2. Νέα Δημοκρατία: 26%
3. ΠΑΣΟΚ: 15,5%
4. Δημοκρατική Αριστερά: 6,5%
5. Ανεξάρτητοι Έλληνες: 8%
6. ΚΚΕ: 5%
7. Χρυσή Αυγή: 4%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βαρόμετρου, η Βουλή που θα προκύψει θα είναι οριακά οκτακομματική, ενώ στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% και ακλουθεί η ΝΔ με 26%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 15,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, η ΔΗΜΑΡ 6,5%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4%, ενώ οριακά μπαίνει στη Βουλή η συνεργασία Δημιουργία Ξανά – Δράση, που φαίνεται να λαμβάνει το απαιτούμενο 3%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο (15-17/5/12) στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένα κατά 2% και του ΠΑΣΟΚ κατά 0,5%. Αμετάβλητα είναι τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Πτώση 0,5% εμφανίζουν οι ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης, η πλειοψηφία, δηλαδή το 54%, θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η ΝΔ (42% στο προηγούμενο Βαρόμετρο). Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35%, ενώ στο προηγούμενο Βαρόμετρο τα ποσοστά του στην αντίστοιχη ερώτηση ήταν 45%.

Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%) θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα, έναντι ποσοστού 31% στο προηγούμενο Βαρόμετρο. Για το 33% δεύτερη θα είναι η ΝΔ, έναν 39% στο προηγούμενο Βαρόμετρο.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας με 24%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 19% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 17%. Τέταρτος έρχεται με 16% ο... κανένας και έπονται οι κύριοι Κουβέλης 11%, Καμμένος 7%, Παπαρήγα και Μιχαλολιάκος με 2% αμφότεροι.

Σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο (15-17/5/2012) τα ποσοστά του κ. Τσίπρα είναι αυξημένα κατά 5%. Κατά 2% είναι αυξημένα τα ποσοστά του κ. Σαμαρά, κατά 1% του κ. Βνιζέλου ενώ ο κ. Κουβέλης εμφανίζει πτώση 4%.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης έρχεται πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός με 64% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 49%. Έπονται ο Πάνος Καμμένος με 39% και ο Αντώνης Σαμαράς με 36%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνει το 34%, η Αλέκα Παπαρήγα το 19% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος έρχεται τελευταίος με 13%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο κατά τρεις μονάδες έχουν ανέβει τα ποσοστά του κ. Τσίπρα και κατά μία τα ποσοστά των κυρίων Βενιζέλου, Καμμένου και Κουβέλη. Αμετάβλητα παραμένουν τα ποσοστά των υπολοίπων.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, τις περισσότερες θετικές ψήφους λαμβάνει η Δημοκρατική Αριστερά, με 53% και ακλουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 48%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παίρνουν 42% και η ΝΔ 37%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 26%, το ΚΚΕ 18% και τελευταία έρχεται η Χρυσή Αυγή με 14%.

Σε σύγκριση με την προηγούμενο Βαρόμετρο, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (+3%) και τη μεγαλύτερη πτώση η ΔΗΜΑΡ (-5%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 54%, θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θα επιθυμούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το 12% οικουμενική. Κυβέρνηση τεχνοκρατών επιθυμεί μόλις το 1%.

Από το 26% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 11% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ και το ίδιο ακριβώς ποσοστό θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 1% θέλει αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Από το 54% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 22% επιθυμεί κυβέρνηση κομμάτων αριστεράς και μόλις το 4% θέλει συνεργασία δεξιών κομμάτων. Το 13% θα επιθυμούσε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Το 6% θα ήθελε έναν ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα και το 5% θα ήθελε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΩΝ.


Κατά του νέου μνημονίου τάσσεται το 62% των πολιτών και υπέρ το 28%. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, περισσότερο υπέρ στο νέο μνημόνιο(62%) τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν της ΝΔ με 51%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ 3% και του ΣΥΡΙΖΑ 6%.

Στο προηγούμενο Βαρόμετρο κατά του νέου μνημονίου ήταν το 64% και υπέρ το 26%.

Στο ερώτημα «Εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», υπέρ απάντησε το 85% και κατά το 12%. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο υπέρ ήταν το 83% και κατά το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου