Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων Δωρίδος ίδρυσε η Ασπασία Μανδρέκα....



 Ίδρυση Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων Δωρίδος

            
    Η Βουλευτής Φωκίδας, Ασπασία Μανδρέκα, έχοντας πεποίθηση για την αναγκαιότητα ίδρυσης του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο Λιδωρίκι, πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδος και έδρα της ήδη καταργημένης από το 2011 Δ.Ο.Υ Λιδωρικίου, επεδίωξε και πραγματοποίησε από το μήνα Οκτώβριο σειρά συναντήσεων με τον κ. Γιώργο Μαυραγάνη, αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον κ. Φώτη Κουρμούση, Σύμβουλο του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα.
            Στις συναντήσεις εργασίας που είχε η Βουλευτής με τους ανωτέρω εκτέθηκαν αναλυτικά τα δεδομένα της περιοχής καθώς και όλα τα επιχειρήματα που επέβαλαν την ίδρυση του εν λόγω Κέντρου με σκοπό την ανακούφιση και εξυπηρέτηση των κατοίκων της Δωρίδας. Επιπρόσθετα, η κα Μανδρέκα υπέβαλε στο αρμόδιο Υπουργείο και έγγραφο Αίτημα – Υπόμνημα.
            Κατόπιν των ανωτέρω η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πείσθηκε για την, εκ των υφισταμένων συνθηκών, αναγκαιότητα ίδρυσης ΚΕΦ στο Λιδωρίκι η λειτουργία της Δ.Ο.Υ του οποίου, δυνάμει Υπουργικής απόφασης, διακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2011.
            Επισημαίνουμε ότι η αρχική βούληση του Υπουργείου η οποία μετουσιώθηκε και σε Νόμο προέβλεπε τη δημιουργία ΚΕΦ μόνο στις περιοχές που καταργήθηκαν Δ.Ο.Υ  εντός του έτους 2012.
            Κινούμενη, λοιπόν, προς την ορθή κατεύθυνση και προκειμένου να αρθούν οι μεγάλες δυσκολίες που υφίστανται οι φορολογούμενοι κάτοικοι της Δωρίδος η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών υιοθέτησε την πρόταση της Βουλευτή Φωκίδας και ο Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6Α 1000737/3-1-2013, (ΦΕΚ 69/18-1-20113, Τευχ. Β’), απόφασή του με την οποία τροποποίησε και συμπλήρωσε την προγενέστερη, υπ’ αριθμ. Δ6Α 1144678 ΕΞ 2012/19-10-2012 απόφασή του.
            Με τη νέα αυτή απόφαση Ιδρύεται, μεταξύ άλλων απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών, Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο Λιδωρίκι το οποίο θα λειτουργήσει με την προϋπόθεση να διατεθεί κατάλληλος χώρος στέγασής του από τον οικείο Δήμο, πράγμα για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδος προκειμένου να στηρίξει το σχετικό αίτημα.
            Τέλος, για να καταδείξουμε τη δυσκολία αποδοχής του αιτήματός μας και την επιτυχία της περιοχής μας αρκεί να αναφέρουμε ότι λίγες μέρες μετά την υπογραφή της απόφασης με την οποία ιδρύθηκε το ΚΕΦ Λιδωρικίου υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. Δ6Α 1004645 ΕΞ 2013/10-1-2013, (ΦΕΚ 22/10-1-2013, Τευχ. Β’), τροποποιητική αυτής, με την οποία καταργήθηκαν τέσσερα, (4), από τα νεοϊδρυθέντα ΚΕΦ, και συγκεκριμένα τα εξής: Αιγιαλείας – Ακράτας, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, Πηνειού – Γαστούνης και Κυλλήνης - Βάρδα.



Yπόμνημα

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Στο Λιδωρίκι, την πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδος, ο οποίος είναι ο ένας εκ των δύο υφισταμένων στο Νομό Φωκίδος Δήμων, λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία(Δ.Ο.Υ).
Όμως, δυνάμει σχετικής Υπουργικής απόφασης τον Δεκέμβριο του 2011 η λειτουργία της ανωτέρω Δ.Ο.Υ διακόπηκε ενώ οι αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν στη Δ.Ο.Υ Άμφισσας.
Έτσι σήμερα, σε ολόκληρο το Νομό Φωκίδος λειτουργεί μόνο μία, (1), Δ.Ο.Υ στην Άμφισσα, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα του ετέρου Δήμου του Νομού Φωκίδος, ήτοι του Δήμου Δελφών.
Από την προαναφερθείσα κατάργηση της Δ.Ο.Υ Λιδωρικίου δημιουργήθηκε πλήθος προβλημάτων. Κυρίως, όμως, δημιουργήθηκε
πρόβλημα για τους φορολογούμενους, κατοίκους του Δήμου Δωρίδος, για τους οποίους η οποιαδήποτε συναλλαγή με την εφορία,
ακόμη και η πιο απλή, έχει καταστή βάσανο.


Καταρχάς, δυσκολίες προκύπτουν εξαιτίας του φυσικού αναγλύφου της περιοχής. Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού και δύσβατου Δήμου Δωρίδος εκτείνεται στους ορεινούς όγκους της Γκιώνας και των Βαρ-
δουσίων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πλήθος των διά-
σπαρτων χωριών και οικισμών, το άσχημο οδικό δίκτυο, τις χιονοπτώσεις που επικρατούν για μεγάλο μέρος του χρόνου, την παντελή έλλειψη δρομολογίων μέσων μαζικής μεταφοράς από το σύνολο σχεδόν των χωριών καθώς και η έλλειψη ταξί, καθιστούν κάποιες φορές αδύνατη τη μετάβαση των κατοίκων στην Άμφισσα όπου βρίσκεται η μοναδική Δ.Ο.Υ του Νομού.
Αξίζει να τονισθεί ότι ακόμη και όταν επικρατούν οι καλύτερες καιρικές συνθήκες, οι κάτοικοι χωριών, όπως η Αρτοτίνα, το Κροκύλειο, η Κερασιά, το Κριάτσι, ο Άβορος, ο Δάφνος, κ.λ.π, χρειάζεται να διανύσουν διαδρομή τουλάχιστον 2,5 ωρών για να φτάσουν στην Άμφισσα.
Εξάλλου, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του Δήμου Δωρίδας αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας των οποίων τα τέκνα διαβιούν μακριά τους σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τον καθένα ότι τα άτομα αυτά κάτω από τις προπεριγραφόμενες συνθήκες είναι αδύνατο να προσεγγίσουν αυτοδύναμα την Άμφισσα και να εξυπηρετηθούν στην οικεία Δ.Ο.Υ.
Επειδή η οποιαδήποτε φορολογική συναλλαγή των κατοίκων της Δωρίδας έχει καταστεί για αυτούς δυσβάσταχτο και άλυτο πρόβλημα.
Επειδή υπάρχει ήδη η εκ μέρους σας πρόβλεψη για τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων, (ΚΕΦ), οπουδήποτε διακόπτεται η λειτουργία Δ.Ο.Υ.


Επειδή η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες της.
Για όλους αυτούς του λόγους κρίνεται επιβεβλημένη και σάς ζητάμε, τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, (ΚΕΦ), στο Λιδωρίκι, πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδος και έδρα της ήδη καταργημένης Δ.Ο.Υ Λιδωρικίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως απομακρυσμένος σταθμός εργασίας της Δ.Ο.Υ Υποδοχής Άμφισσας, θα στελεχωθεί έστω και από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων και θα στεγασθεί σε κτίσμα που θα προσφέρει ο Δήμος Δωρίδος, χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι δεν υφίσταται άλλη υπηρεσία στο Δήμο Δωρίδος και ταυτόχρονα υπάρχει σε όλο το Νομό Φωκίδος μόνο μία, (1), Δ.Ο.Υ, αυτή της Άμφισσας.


Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2012,


Με την αρμόζουσα τιμή,


Ασπασία Π. Μανδρέκα.

2 σχόλια:

  1. έλεος πια !!!!!!! Απόφαση του ΥΠΟΙΚ είναι όπυ συννενόθηκαν οι ΔΟΥ να γίνουν γραφεία Εξυπηρετησης Φορολογουμένω !!!!!!! και να η απόδειξη......
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63768313

    ΑπάντησηΔιαγραφή