Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η Αφροδίτη Παπαθανάση επιστρέφει στο Φωκικό πολιτικό προσκήνιο....


  

 Δελτίο τύπου αποστέλλει η πρώην βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση 

 σχετικα με την ανακληση της αποφασης ενταξης των εργων αναβαθμισης βιολογικου και αποχετευσης Ερατεινης και παραλιακων οικισμων ευπαλίου
ενημερωτικο 4/2012 για Ερατεινη και Ευπαλιο
 και ερωτηση για τεχνικη βοηθεια στους δημους
υπομνημα προς γγ υδατων για την ενταξη των ανωτερω εργων


Η αλήθεια είναι ότι η ημερομηνία επιλογής της επανεμφάνισης Παπαθανάση συμπίπτει με την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας και την παράσταση επιτροπής του Νοσοκομείου στην Λάρισα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μείζον ζήτημα...Τυχαίο;;;



ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΦΩΚΙΔΑΣ
15.02.2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας &Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοίδη

ΘΕΜΑ:  Παροχή Τεχνικής Υποστήριξης  από το ΕΣΠΑ στους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας
Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδος για την περίοδο 2007-2013  θεσμοθετήθηκε με την Ε(2006) 3867 τελικό/31-8-2006 απόφαση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, και αναθεωρήθηκε το 2010 ως προς τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τη μέτρηση της Στατιστικής υπηρεσίας της Κοινότητας η Στερεά Ελλάδα διέθετε ΑΕΠ ίσο με 105,2% του μέσου όρου του κοινοτικού ΑΕΠ, και θεωρήθηκε αναπτυγμένη περιφέρεια.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν κύρια από την  στατιστική «συνεισφορά»  - μέτρηση της  βιομηχανική ζώνης των Οινοφύτων , με αποτέλεσμα να συμπαρασύρεται όλη η Περιφέρεια Στερεάς  εκτός Στόχου Σύγκλισης ,ειδικά , όταν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες είναι χαρακτηριστικά έντονες , με κλασικό παράδειγμα τους νομούς Φωκίδας και Ευρυτανίας σε σχέση με τους υπολοίπους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως Περιφέρεια του Στόχου 2, έχει λιγότερους πόρους σε σχέση με άλλες περιφέρειες για έργα υποδομών και για πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο , αλλά είναι και εκτός του Αποθεματικών Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια την εξαίρεση των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , από την πολιτική επιλογή του Υπουργείου σας , τη δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων με το ποσό των 50.000,00 ευρώ για παροχή τεχνικής βοήθειας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Ποια μέτρα , θα λάβετε άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας να έχουν την απαιτούμενη στήριξη τεχνικής βοήθειας που θα τους επιτρέψει και να παρακολουθήσουν εγκεκριμένα έργα και να προχωρήσουν σε μελέτες και διαδικασίες ωρίμανσης έργων ;
  2. Υπάρχει η δυνατότητα να διατεθούν από τις Κεντρικές Υπηρεσίες Διαχείρισης του Κοινοτικού ΕΣΠΑ και από Τομεακά Προγράμματα στελέχη που θα βοηθήσουν τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας σε συγκεκριμένα έργα ;
  3. Με ποια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας να απευθυνθούν στις Κεντρικές σας Υπηρεσίες για την υποβολή αιτημάτων στήριξης έργων και μελετών τους ;

 Η ερωτώσα Βουλευτής

Αφροδίτη  Παπαθανάση


09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

«Σχετικά με την απόφαση ανάκλησης των πράξεων ένταξης των έργων ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ-ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ».

Με την υπ.αριθμ.126367/ 21.12.2012 απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ:Β4Μ10-02Ζ , ανακλήθηκαν οι αποφάσεις ένταξης των πράξεων ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ-ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ(MIS 346650) και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ (MIS 346649).

Η απόφαση αυτή είναι κακή απόφαση για το Νομό και το Δήμο Δωρίδας γιατί και τα δύο σχεδιαζόμενα έργα είναι έργα περιβαλλοντικής προστασίας , ενώ το νέο κοινοτικό πλαίσιο χρηματοδότησης από το 2014-2020 πολύ δύσκολα (και λόγω χαμηλότερου κατά 6 με 7 δις προϋπολογισμού) θα χρηματοδοτήσει ανάλογα έργα. Επίσης ας μην ξεχνούν , όσοι προφανώς δεν ασχολήθηκαν με την τύχη των έργων , ότι είμαστε ήδη στο 2013. Τελευταία χρονιά όπου έργα μπορούν να δημοπρατηθούν, χωρίς κίνδυνο, από το Δ ΚΠΣ ανεξαρτήτως προγράμματος. Και η όποια νέα ένταξη χρειάζεται χρόνο και πρόθυμους ανθρώπους να τρέξουν. 

Άρα ποια είναι η άμεση λύση;
Να μπορέσει με την κατάλληλη παρουσίαση , πχ δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, ο Δήμος Δωρίδας να αποδείξει ότι είναι κοντά στην προκήρυξη έστω υποέργων των δύο έργων και με την επιχειρηματολογία που θα καταθέσει να άρει την απόφαση ανάκλησης. Όπως επίσης να βοηθηθεί ο Δήμος από την κ. Βουλευτή , άμεσα , χθες , να δει τους πολιτικούς προϊσταμένους του προγράμματος και να εξηγήσει την αναγκαιότητα των έργων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Γι αυτό , πριν τους αφορισμούς και την «απόδοση» ευθυνών προέχει κάποιοι να τρέξουν και να βιαστούν πολύ. Και όσοι μπορούν, ας βοηθήσουν για το καλό της περιοχής. 

Θα μπορούσε η απένταξη να έχει αποφευχθεί ;
Ας θέσουμε την βασική ερώτηση προς κάθε αρμόδιο και κύρια σε όσους έχουν την ευθύνη της εκπροσώπησης του νομού και την ευθύνη παρακολούθησης του ΕΣΠΑ :Πόσες φορές , μια , δύο , πέντε ή καμία, τους τελευταίους έξι μήνες , είχατε συναντήσεις με τους αρμόδιους χειριστές των έργων στην Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ (το πρόγραμμα που είχαν ενταχθεί τα έργα) και πόσες φορές είδατε τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους του προγράμματος ;

Οι εντάξεις όπως και η υλοποίηση των έργων είναι δυναμική διαδικασία. Τα έργα δεν είναι «μπιμπελό» να τα βάλουμε στο σκρίνιο ή να περιμένουμε από μόνα τους αυτόματα να εξελίσσονται. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων μπορεί και να αλλάζει, η χρηματοδότηση ή οι όροι να δυσκολεύουν , οι χειριστές και οι προϊστάμενοι να αλλάζουν ή να υπάρχουν υπερδεσμεύσεις στο πρόγραμμα . Ειδικά τώρα καθώς το 2013 είναι το τελευταίο έτος ένταξης για το Δ ΚΠΣ. Άρα , η παραπάνω ερώτηση , τους τελευταίους μήνες τίθεται περισσότερο έντονα.

Διακινείται ,με το γνωστό τρόπο ,  πιθανολογώ από όσους δεν θέλουν να αναλάβουν καμιά ευθύνη , ότι τα έργα εντάχθηκαν για «ψηφοθηρικούς λόγους» καθώς δεν θα χρηματοδοτηθούν έργα σε οικισμούς Β και Γ προτεραιότητας….

Απάντηση : Τα παραπάνω έργα είχαν ενταχθεί στην στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» , κωδικός πρόσκλησης 2.11 με ενδεικτικές μεταξύ των άλλων πράξεις ,όπως σαφώς η πρόσκληση αναφέρει  : «1. Έργα κατασκευής  εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς Β και Γ Προτεραιότητας κατά την Οδηγία 91/271» , με αρχικό συνολικό προϋπολογισμό 931 εκατ. Ευρώ. (www.epperaa.gr/el/pages/axonasproteraiothtas2.aspx)
Άρα , παρά την «κακή δημοσιογραφική ή μη πληροφόρηση συγκεκριμένων μέσων» , υπήρξε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ , για υποβολή προτάσεων οικισμών Β και Γ Προτεραιότητας για έργα κατασκευής  εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης από τις αρχές του 2011. Πρόσκληση 2.11 Πρωτ.184849/Π88/31.12.2010.  

Δηλαδή , το ίδιο το πρόγραμμα , με την πρόσκλησή του από 31.12.2010 προβλέπει την ένταξη και χρηματοδότηση και του έργων όπως της Ερατεινής και του Ευπαλίου. Άρα είτε οι διακινούντες της πληροφορίας, είτε οι γράφοντες ή και οι δύο δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν την προκήρυξη του έργου.
Υπήρξε προχειρότητα ή καθυστέρηση στην υποβολή και ένταξη των έργων  ;
Απάντηση : Ειδικά με το έργο της Ερατεινής και λόγω του προβλήματος με το βιολογικό καθαρισμό (ξέρετε κ.κ. αρμόδιοι  το θέμα υποθέτω), προσωπικά ασχολήθηκα και έτρεξα από την εποχή που ήμουν νομαρχιακή σύμβουλος. Και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς να το αμφισβητεί αυτό.
Ας δούμε τους χρόνους :
Η Πρόσκληση 2.11 Πρωτ.184849/Π88/ του ΕΠΠΕΡΑΑ βγαίνει στις 31.12.2010.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας στις 02 Μαρτίου 2011 έλαβε απόφαση για την κατάθεση τεχνικών δελτίων στην παραπάνω πρόσκληση.
Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις του Δήμαρχου Δωρίδας και εμού τόσο με τους αρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς αλλά και με στελέχη της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ καθώς και κατάθεση υπομνημάτων στους πολιτικούς προϊσταμένους για την στήριξη της θέσης της ένταξης των έργων. 
Τα έργα μετά την υποβολή όλων των δικαιολογητικών από το Δήμο Δωρίδας (ο οποίος μπορεί και να δώσει και την πλήρη πληροφορία της διαδικασίας κατάθεσης) και την τεχνική αξιολόγηση τους, τελικά εντάχθηκαν: τον Απρίλιο του 2012 η Ερατεινή με 3,198 εκατ. Ευρώ(MIS 346650)  και τον Μάρτιο του 2012 το Ευπάλιο με 5,166 εκατ. Ευρώ(MIS 346649).

Τι είπαμε ότι δεν ξέρουμε αν έγινε ;
Δεν γνωρίζουμε αν από το καλοκαίρι του 2012 και μετά κάποιος ή η κ. Βουλευτής ή ο Αρμόδιος ΕΣΠΑ Αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδας ή ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δελφών , που έχει την ευθύνη του έργου λόγω σύναψης προγραμματικής σύμβασης (πρόσκληση 2409/20.01.2012 ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ και ΑΔΑ: B4ΓΗΩ9Θ-7 Α2 αριθμ.13/13.08.2012 σύναψη προγραμματικής) , πήγαν στην Διαχειριστική του ΕΠΠΕΡΡΑ ή στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να δουν τι γίνεται με τα έργα.

Προσπαθήσαμε ή όχι να βοηθήσουμε τους Δήμους για την καλύτερη δυνατή στήριξη των έργων;
Απάντηση : Στους Δήμους ,από το καλοκαίρι του 2012,  δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνική βοήθεια 50.000 ευρώ , ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν καλύτερα έργα που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ή να ωριμάσουν νέα έργα. Χρησιμοποιήθηκε λοιπόν ή όχι αυτή η δυνατότητα;
Να  σημειώσουμε εδώ ότι αρχικά η Στερεά Ελλάδα ήταν εκτός της διαδικασίας αυτής. Προσπαθήσαμε όμως και με ερωτήσεις και με συναντήσεις με την τότε Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ κυρία Ζεμπελιάδου και η σχετική δυνατότητα δόθηκε και στην Στερεά. Επίσης από όσο γνωρίζω το καλοκαίρι και μετά ανέβηκαν στελέχη της Διαχειριστικής  στην περιοχή για να βοηθήσουν στην σύνταξη των απαραίτητων φακέλων για τα έργα.

Είναι ώρα για απόδοση ευθυνών ; όχι ακόμη και εύχομαι καθόλου να μην χρειαστεί. Είναι ανάγκη όσοι καταλαβαίνουν να αφήσουν τις «διαρροές» και να ασχοληθούν επί της ουσίας για να σωθούν έργα – που πιθανότητα δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο κοινοτικό 2014-2020.

ΥΓ. σαφώς και προσπαθώ να ενημερώνω και εγκαίρως και αρμοδίως όταν πληροφορούμαι για τυχόν προβλήματα σε έργα που αφορούν το νομό.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση της Βουλευτή Φωκίδας Αφροδίτης Παπαθανάση με  την Ειδική Γραμματέα Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς , κ. Γ. Ζεμπιλιάδου
Με την  Ειδική Γραμματέα Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς , κ. Γ. Ζεμπιλιάδου συναντήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση.
Η συνάντηση αφορούσε τα ζητήματα :
·         Των δυνατοτήτων  παροχής Τεχνικής Υποστήριξης  από το ΕΣΠΑ στους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας
·         Την δυνατότητα παροχής Τεχνικής Υποστήριξης  από το ΕΣΠΑ για έργα του Υπ. Περιβάλλοντος από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ
·         Του οδικού άξονα ΙΤΕΑ - ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ
Η Βουλευτής έθεσε το ζήτημα του ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως Περιφέρεια του Στόχου 2  , έχει λιγότερους πόρους σε σχέση με άλλες περιφέρειες για έργα υποδομών και για πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο , αλλά είναι και εκτός του  Αποθεματικών Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια την εξαίρεση των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , από την πολιτική επιλογή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  την δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων με το ποσό των 50.000,00 ευρώ για παροχή τεχνικής βοήθειας.

Η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Ζεμπελιάδου αναγνωρίζει την αδυναμία αυτή σε σχέση με το πρόγραμμα και έχει την θέση ότι θα πρέπει σύντομα να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις , ανάμεσα τους και η διάθεση στελεχών από κεντρικές υπηρεσίες,  έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους Δήμους της Στερεάς και την επιτάχυνση υλοποίησης έργων ή και ωρίμανσης μελετών. Αυτό ισχύει και για έργα του Υπ. Περιβάλλοντος που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ , αλλά και για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.                                                                                                                                                                  Ειδική δε αναφορά σε ότι αφορά την Φωκίδα έγινε σε έργα προστασίας περιβάλλοντος του Δήμου Δωρίδας τα οποία ήδη είναι σε αξιολόγηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ , όπως η  «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και « ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ-ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ».
Επίσης,  αίτημα έχει κατατεθεί για την παροχή τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση διαδικασιών και μελετών  για την αποκατάσταση δύο σημαντικών για την πολιτιστική μας κληρονομιά βυζαντινών μνημείων , του Ιερού Ναού  Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και  της Μονής  Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας.
Για τον οδικό άξονα ΙΤΕΑ – ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ , εκτίμηση για προϋπολογισμό στα 60 εκατ. Ευρώ , το συντομότερο δυνατόν πρέπει να κατατεθούν και στοιχεία που αφορούν εξειδίκευση κόστους και χρόνου απαλλοτριώσεων , εξειδίκευση χρόνου υλοποίησης του έργου , έτσι ώστε να σταλεί ως φάκελος «μεγάλου έργου» στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες για έγκριση. Για το θέμα αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση και με τα αρμόδια στελέχη της ΕΥΠΕ. 



Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Βουλευτής Φωκίδας


22.02.2011

Προς:
Τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, κ. Ανδρεαδάκη

Κοινοποίηση:
Την Υπουργό Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής , κ. τ. Μπιρμπίλη
 Το Δήμαρχό Δωρίδας , κ. Γ. Καπεντζώνη



ΘΕΜΑ : ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΠΠΕΡΑΑ


Κύριε Ειδικέ ,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις ανάγκες του Δήμου Δωρίδας Ν. Φωκίδας  σε έργα βιολογικών καθαρισμών & δικτύων αποχέτευσης , το βαθμό ωριμότητας των έργων αυτών και να σας παρακαλέσω να εξετάσετε κάθε δυνατότητα για την ένταξη των έργων αυτών στο ΕΠΠΕΡΑΑ.

Τα έργα του Δήμου Δωρίδας που αναφέρονται είναι έργα που αφορούν την αναπτυσσόμενη τουριστικά παραλιακή ζώνη του νομού προς τον Κορινθιακό . Όλη η παραλιακή ζώνη της Φωκίδας από το Μόρνο έως και την Ιτέα είναι ενταγμένη  στο δικτύου NATURA 2000 .


Πρώτη Προτεραιότητα:  ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ

Πρόκειται για την αποχέτευση λυμάτων των δύο μεγαλύτερων οικισμών του Καποδιστριακού (πρώην) Δήμου Τολοφώνος.

Ο προϋπολογισμός με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

αα
Υποέργο
κατάσταση
προϋπολογ.
με ΦΠΑ (€)
1
Αναβάθμιση ΕΕΛ Ερατεινής
για άμεση δημοπράτηση
1.200.000
2
Αποχέτευση Λυμάτων Παραλίας Τολοφώνας
για άμεση δημοπράτηση
3.770.000
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ   ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ   ΕΡΓΟΥ
4.970.000

Παρατηρήσεις:
·               Οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων έχουν ολοκληρωθεί πριν από το 1990. Η κατάσταση που εμφανίζουν δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ελάχιστες απαιτήσεις των Οδηγιών, είναι αναποτελεσματικός και χρειάζεται ολοκληρωτική ανακατασκευή ως προς τον εξοπλισμό του.
·               Οι δύο οικισμοί αποτελούν ενιαίο και απολύτως συνεκτικό οικιστικό σύνολο
·               Ο οικισμός Τολοφώνας διαθέτει τουλάχιστον 600 επίσημες τουριστικές κλίνες εκ των οποίων οι 490 ανήκουν σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα.
·               Υπάρχει πλήρης Οριστική Μελέτη η οποία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα.
·               Η περιοχή ολόκληρη ευρίσκεται εντός του δικτύου NATURA 2000
·               Υφίσταται εγκεκριμένος αποδέκτης και επαρκής αγωγός διάθεσης
·               Ολοκληρώνεται εκκρεμεί μια υπογραφή από το Υπ. Ναυτιλίας) η διαδικασία επικαιροποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου από την ΕΥΠΕ.


Σε μέλλοντα  χρόνο και στα πλαίσια που ο σχεδιασμός του Προγράμματος του ΥΠΕΚΑ θα επιτρέπει ,  θα θέλαμε να εξετάσετε και την δυνατότητα ένταξης των ακόλουθων  έργων

Α. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ (ΜΑΡΑΘΙΑ-ΣΚΑΛΩΜΑΤΟΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ-ΧΙΛΙΑΔΟΥΣ)

Πρόκειται για την αποχέτευση των ως άνω οικισμών με αποδέκτη την υφιστάμενη ΕΕΛ Ναυπάκτου

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

αα
Υποέργο
κατάσταση
προϋπολογ.
με ΦΠΑ (€)
1
Μελέτη Έργου
για άμεση δημοπράτηση
370.000
2
Αποχέτευση Παραλιακών Οικισμών Δυτικής Δωρίδας (Μαραθιά-Σκαλώματος--Μοναστηρακίου-Χιλιαδούς)
δημοπράτηση μετά την ολοκλήρωση του Υπ. 1
8.100.000


Παρατηρήσεις:
·               Υφίσταται μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων (Ναυπάκτου) με εγκεκριμένο αποδέκτη και επαρκές έργο διάθεσης.
·               Υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ΔΕΥΑ Ναυπάκτου για την αποδοχή των λυμάτων
·               Η μελέτη του έργου (έχει ανατεθεί με τις διαδικασίες του Ν. 3316/05) είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος 6μήνου.
·               Η περιοχή ολόκληρη ευρίσκεται εντός του δικτύου NATURA 2000


Β. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ-ΤΡΙΖΟΝΙΩΝ

Τα πρώην τοπικά διαμερίσματα της περιοχής αποτελούν ένα ενιαίο, αδιαίρετο και εντελώς συνεκτικό οικιστικό σύστημα, όπως φαίνεται ακόμη και με απλή παρατήρηση στη δορυφορική απεικόνιση του Google-Earth.

Επίσης στο νησί των Τριζονίων υπάρχει – χωρίς ακόμη να έχει αξιοποιηθεί με τον ορθό τρόπο -  μαρίνα τουριστικών σκαφών του Κορινθιακού Κόλπου και η μοναδική στο βόρειο Κόλπο.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

αα
Υποέργο
κατάσταση
προϋπολογ.
με ΦΠΑ (€)
1
ΕΕΛ Γλυφάδας-Τριζονίων
για άμεση δημοπράτηση
2.400.000
2
Αποχετευτικό Δίκτυο Γλυφάδας-Τριζονίων
για άμεση δημοπράτηση
3.900.000
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
6.300.000


Παρατηρήσεις:
·               Υπάρχει χωροθετημένη θέση για την ΕΕΛ
·               Η μελέτη του έργου (έχει ανατεθεί με τις διαδικασίες του Ν. 3316/05) είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος 6μήνου.
·               Η περιοχή ολόκληρη ευρίσκεται εντός του δικτύου NATURA 2000



Με εκτίμηση,


Αφροδίτη Παπαθανάση
Βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου