Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ποιος θα απαντήσει για το 5χρονο αγγελούδι της Ιτέας...;




    Στη μισή Ελλάδα – λόγω των ελλείψεων του ΕΣΥ – έκανε τη διαδρομή του θανάτου το 5χρονο αγγελούδι της Ιτέας, πριν καν γνωρίσει τον κόσμο…από το περασμένο Σαββατοκύριακο που ασθένησε στο σπίτι του, διακομίσθηκε στο ΓΝ Λαμίας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου ξεψύχησε την Τετάρτη το απόγευμα. 
  Με το δράμα της οικογένειας να μην σταματά στην φρικτή απώλεια της παιδικής ζωής αλλά να συνεχίζεται και μετά θάνατον, αφού η σορός του μεταφέρθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία. 

   Ο θάνατος ενός αγγέλου, που επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τα όσα κατήγγειλε μόλις προχθές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας για τα υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων της χώρας και τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, με αφορμή τόσο το πάγωμα των προσλήψεων όσο και τις περικοπές των δαπανών για την υγεία…και όσα καταγγέλλουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άμφισσας… 

   Ο άτυχος Λεωνίδας – Γιώργος, το αγγελούδι των μόλις 4,5 ετών, πέθανε από ανακοπή 
στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όπου εισήχθη εσπευσμένα για νοσηλεία, ελλείψει Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων. Το μοιραίο «ταξίδι» ξεκίνησε από το σπίτι του στην Ιτέα, όπου και παρουσίασε συμπτώματα υψηλού πυρετού, εμετού κλπ. 

  Οι γονείς του κατέφυγαν σε παιδίατρο ο οποίος παρέπεμψε το περιστατικό στο νοσοκομείο Άμφισσας. Την περασμένη Δευτέρα μεταφέρθηκε στο ΓΝ Λαμίας. Εκεί, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του και ελλείψει παιδονευρολόγου κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Λάρισας. 
  Η διακομιδή έγινε την Τετάρτη, και πέντε ώρες αργότερα, το παιδί που νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ελλείψει Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων), άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς.
    Η σορός του παιδιού μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για νεκροτομή προκειμένου οι ιστολογικές εξετάσεις να αποδείξουν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

    Η υγεία του μικρού παιδιού όπως σημείωναν οι γιατροί, επιδεινώθηκε σταδιακά λόγω μιας «πολυσυστηματικής λοίμωξης» χωρίς ακόμη να είναι γνωστό εάν ήταν μικροβιακής ή ιογενούς αιτιολογίας. 
  Μετά τη διακομιδή του στο ΠΝΛ κανείς γιατρός δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για το αν ήταν αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του, αλλά το βέβαιο είναι πως οι γιατροί δεν έδωσαν τη μάχη κάτω από καλύτερες συνθήκες για να σώσουν το παιδί.

   Όπως βέβαιο είναι επίσης ότι για τη νοσοκομειακή «Οδύσσεια» του μικρού παιδιού ευθύνονται οι ελλείψεις του ΕΣΥ, καθώς μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες κλινικών και οι ασθενείς να διακομίζονται σε άλλες περιοχές. 

   Αρνητικά λειτούργησαν και οι ελλείψεις υποδομών. Είναι γνωστό σε όλους πως, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει καμία ΜΕΘ Παίδων και όταν γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΝΛ αναζήτησαν κρεβάτι σε ΜΕΘ Παίδων της Θεσσαλονίκης τους δηλώθηκε πως «δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι» και έτσι, λόγω της κατάστασης τους υγείας του παιδιού εγκαταλείφθηκε η σκέψη για διακομιδή στην Αθήνα.
   Έτσι το μεσημέρι της Τετάρτης, το παιδί διακομίσθηκε στο ΠΝΛ όπου - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – λόγω της κατάστασης αναζητήθηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα εισήχθη στη ΜΑΦ Παίδων όπου τους απάντησαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη άμεσα. 

   Με την Οδύσσεια πόνου της οικογένειας να συνεχίζεται– ελλείψει νεκροτόμου στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας - η σορός του παιδιού έπρεπε να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για νεκροτομή προκειμένου οι ιστολογικές εξετάσεις να αποδείξουν τα ακριβή αίτια του θανάτου. 

    Το πρόβλημα των ελλείψεων νεκροτόμων στη Λάρισα, είναι γνωστό από καιρό αλλά ουδείς αρμόδιος συγκινείται για την επίλυσή του. Στις ελλείψεις ιατρών είχε αναφερθεί μόλις προχθές ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας. 
    Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των κ.κ. Γρηγοράκου και Βορίδη, υπόσχεται την πραγματοποίηση 2.500 προσλήψεων γιατρών το 2015. 
  Πρόκειται για απροκάλυπτο εμπαιγμό των γιατρών και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας. 
 Καμία από τις υπεσχημένες προσλήψεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί,   αφού καμία δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή». 

 Ο κ. Βαρνάβας, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΙΣ είχε κάνει αναλυτικές αναφορές στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως μεταξύ άλλων και στο ΓΝ Αμφισας σημειώνοντας τις ελλείψεις ιατρών σε ειδικότητες όπως «Ορθοπαιδική, Γυναικολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ Κλινική και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αιμοδοσία, Μικροβιολογικό, Οδοντιατρικό, Πνευμονολογικό Τμήμα με 1 μόνον γιατρό, Παθολογική, Παιδιατρική, Καρδιολογική, Οφθαλμολογική Κλινική και Ακτινολογικό με 2, Αναισθησιολογικό, Χειρουργική Κλινική με 3».

   Με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ να υπογραμμίζει πως ότι «30 χρόνια μετά την ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ (1397/83), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική.
   Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την περίθαλψη, την αποκατάσταση, με κριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων». 

  Για να καταλήξει πως «συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων κι όχι την τελική εικόνα που πρέπει να περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν σήμερα άνω των 6.000 γιατρών ΕΣΥ, πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα». 
eleftheria

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΠΗΡΑ
    ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ.....
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΣΑΠΙΑ
    ΚΟΜΑΤΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ....
    ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ?
    ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΟΤΕ?
    ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως εδώ και μη παρέκει...Η δωρεάν και κυρίως η "αξιόπιστη" και "ποιοτική" Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του καθενός σε μια πολιτισμένη και δημοκρατικη χώρα. Ας το καταλάβουν όλοι ότι θα πρέπει να δοθούν ΤΩΡΑ χρήματα για επάνδρωση των νοσοκομείων και για προμήθεια ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού ΑΜΕΣΑ.
    Συλληπητήρια και κουράγιο στους γονείς του παιδιού και στους συγγενείς του. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΕΛΛΗΝΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή