ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΠΕΤΥΧΕ
(1o μέρος)
Κλείνει η παθολογική του νοσοκομείου της Άμφισσας!!!
Κλείνουν τα… υπολειτουργούν τα ...
Ελλείψεις σε νοσοκομειακό υλικό ...σε φάρμακα …σε νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό…
Μηχανήματα εκατομμυρίων δεν λειτουργούν λόγω μη συντήρησης και επισκευής… Κέντρα Υγείας χωρίς προσωπικό…
Μερικές εκφράσεις που δυστυχώς εδώ και 4-5 χρόνια συνεχώς επαναλαμβάνονται σε όλες τις σχετικές ανακοινώσεις συλλόγων, συλλογικοτήτων, θεσμικών εκπροσώπων (!;)
Δεν υπάρχει ούτε ένας νομός στην πατρίδα μας, για τις δομές υγείας του οποίου τα τελευταία χρόνια να μην έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 2-3 ερωτήσεις, επερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις. Ποιο το αποτέλεσμα και γιατί;
Δεν υπάρχει ημέρα που τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να μην ασχολούνται με το θέμα υγεία.
Δεν υπάρχει κανένας πολίτης που να μην έχει νιώσει στο πετσί και στην τσέπη την οδυνηρή διαφορά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.
Δεν υπάρχει άλλος κυβερνητικός τομέας που οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, μέσα από νόμους, διατάγματα, προεδρικές αποφάσεις να είναι τόοσο πολλές και όλες για το «καλό μας», για τον «εξορθολογισμό» την «βελτίωση» την «ανάπτυξη» την… την… την...
Όλοι το γνωρίζουμε.
Η δημόσια υγεία έχει διαλυθεί. Διά της διολισθήσεως (θα) κλείνει η μία κλινική μετά την άλλη αφού περάσει πρώτα από καθεστώς υπολειτουργίας έως επικίνδυνης λειτουργίας. Τα κέντρα υγείας θα εξαφανιστούν και έως τότε θα είναι κέντρα υποσυνταγογράφισης. Οι δομές υγείας -πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ και των ταμείων τελειώνουν.
Τα νοσοκομεία τέλος υποβαθμίζονται. Ήδη μέσα στο επόμενο εξάμηνο τα δύο ψυχιατρεία (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) κλείνουν τα δε ΑΤΤΙΚΟ, Θριάσιο και το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης είναι σε κατάσταση κατάρρευσης. Σε πάρα πολλά αν όχι σε όλα τα νοσοκομεία, η νοσηλεία των ασθενών γίνεται σε «πολεμικές» συνθήκες. Ράντζα, προσωπικό εξαντλημένο, ανεπαρκές, ελλείψεις βασικού υγειονομικού υλικού, αφόρητες συνθήκες εφημερίας. Υποχρηματοδότηση πάνω από 10% στο νέο προϋπολογισμό, και πάνω από 50% την περίοδο από το 2009.
Βεβαίως ο χώρος της υγείας πάντα, αλλά ειδικά μετά το 1990 ήταν προβληματικός. Όλο το σύστημα ανορθολογικό, φυτώριο συναλλαγών με φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρείες υγειονομικού υλικού, σπατάλη, διαφθορά, κομματοκρατία. Βασική αιτία όλων των παραπάνω η συνειδητή απαξίωση του Δημόσιου ώστε να εκκολάπτεται και να οξυγονώνεται ευκολότερα ο ιδιωτικός τομέας υγείας στη χώρα μας.
Ουσιαστικά ο τελευταίος, υπήρχε και θησαύριζε γιατί λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο ο δημόσιος. Σήμερα όμως μιλάμε για Δημόσιο τομέα που θα οδηγεί τους πολίτες σε γενοκτονία.
ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Η υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων προσφέρουν έτοιμη πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, μαζί με υπερτιμημένες εργασίες, υπηρεσίες, προμήθειες σε εργολάβους. Αυτή είναι η μια πλευρά του φεγγαριού.
Η άλλη; Μα αυτό που αναφέρει ο διάσημος κοινωνιολόγος Ζ. Μπάουμαν, «…όπως καλός ινδιάνος ήταν ο νεκρός ινδιάνος, έτσι και ο καλός φτωχός είναι ο αόρατος φτωχός, αυτός που μεριμνά για τον εαυτό του χωρίς να ζητά τίποτα…εν συντομία κάποιος που συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει…». Έτσι ακριβώς.
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.
Η εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, όταν χρειάζονταν συνεχώς περισσότερα εργατικά χέρια πέρασε ανεπιστρεπτί. Αυτό που τώρα θέλει το σύστημα είναι μόνο όσους μπορούν να καταναλώνουν. Η ηθική της εργασίας αντικαθίσταται από την ηθική της κατανάλωσης και το κράτος πρόνοιας είναι εντελώς άχρηστο. Στο πυρ το εξώτερο οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι μετανάστες. Την εποχή του Βιετνάμ η αμερικάνικη εξουσία κατέστειλε την εξεγερμένη νεολαία με τα ναρκωτικά.
Τώρα η παγκόσμια χρηματοοικονομική ελίτ πειραματίζεται με την καταστροφή όλων των δημόσιων υποδομών αλλά –ουσιαστικά-και με την συνειδητή εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. Στο βαθμό που ένας 3ος παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι δυνατός, οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι ασθένειες είναι η μόνη λύση. Κάνουν ότι μπορούν. Παράδειγμα η συμφωνία που έχουν στα σκαριά, η λεγόμενη ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership) (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), που προωθούν στο παρασκήνιο οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Εκτός μιας γενικευμένης απορρύθμισης, μέσω της υιοθέτησης του ISDS (μηχανισμός επίλυσης διαφορών Επενδυτή-Κράτους), δίνει στους μεγάλους επενδυτές το δικαίωμα να καταργούν την εθνική κυριαρχία, καθώς το εταιρικό κέρδος τίθεται πάνω από συμφέροντα κρατών και λαών.
Μέσω της ΤΤΙΡ προωθείται αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα «πατέντα» που αφορούν το Φάρμακο και την Πολιτική Υγείας. Το γεγονός αυτό ευνοεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές και πλήττει ευθέως τις φαρμακοβιομηχανίες αναπτυσσόμενων ή και ανεπτυγμένων χωρών που έχουν επενδύσει σε ποιοτικό γενόσημο φάρμακο για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ; Η Υγεία για να «επιβιώσει» χρειάζεται συνολική αλλαγή προτεραιοτήτων: Οι υποχρεώσεις στους δανειστές είναι ασυμβίβαστες με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Αν θεωρούμε την υγεία κοινωνικό αγαθό τότε διεκδικούμε την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν για όλους, ανασφάλιστους και ασφαλισμένους, πλούσιους και φτωχούς. Με 27% ανεργία με άλλο τόσο ανασφάλιστη εργασία, μία είναι η λύση: η Υγεία να χρηματοδοτείται εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της γενικής φορολογίας.
Χωρίς μεταφορά πόρων από τους έχοντες στους μη έχοντες δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Δηλαδή η λύση είναι μόνο πολιτική, δηλαδή είναι θέμα μόνο κεντρικών πολιτικών επιλογών; Κάθε άλλο. Πριν το πολιτικό υπάρχει το κοινωνικό. Κάποιοι ίσως το θάβουν ή το υποβαθμίζουν. Άλλοι, όσες φορές προβάλλει συγκροτημένα αυτόνομο, κινηματικά διεκδικητικό, δυναμικά αυτοπροσδιοριζόμενο, προσπαθούν να το υπονομεύσουν η να το «στηρίξουν» σκάβοντας του το λάκκο.
Το σίγουρο είναι ότι φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι την ανεξάρτητη κινητοποίηση των πολιτών. Ανακαλύπτουν αμέσως λύσεις, υποσχέσεις, συσκέψεις αρκεί να δυναμιτίσουν τις πραγματικές διεκδικήσεις!!!
Η πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου πρέπει να στηριχτεί. Καμιά από τις γνωστές υποσχέσεις των κυβερνητικών πατρόνων να μη μας φρενάρει.
Η Κυριακή 7-11-2014 να γίνει η αρχή για ένα νέο δυναμικό, ενωτικά αποφασιστικό κίνημα. Η κοινωνία της Φωκίδας ας αναλάβει τις ευθύνες της.
Οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ολοκληρωμένα σήμερα εν ονόματι του αύριο. Στηριζόμενη στην πείρα και κυρίως στις ανάγκες της, με όπλο την αποφασιστικότητα της.
ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ, με όλους τους θεσμικούς και μη φορείς, πρόσωπα, συλλογικότητες, με όραμα ΟΜΩΣ έναν δημόσιο τομέα υγείας που μας αξίζει.
ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ με όλες τις όμορες περιοχές με παρόμοια αιτήματα και προβλήματα.
ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ με όλα τα κοινωνικά ρυάκια όλων των περιοχών, σε ένα πλατύ ποτάμι που εν δυνάμει μπορεί να παραμερίσει εδώ και τώρα όλα τα εμπόδια.
Οι Δήμοι εναλλακτικά οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν άμεσα να εργαστούν στην κατεύθυνση ανασυγκόλλησης του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού. Η ομογενοποίηση καθώς και η μετωπική διεκδίκηση ώριμων λύσεων σε κοινωνικά προβλήματα πέρα από τη γραφειοκρατία της ΚΕΔΕ είναι άμεση ανάγκη.
Η κοινωνία ας κάνει το βήμα.
Η 11η ώρα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 7-12-2014 ας αποδείξει την δύναμη κ αποφασιστικότητα μας.
3-12-2014
Δημήτρης Χρήστου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου