Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο δελφικό τοπίο του κόσμου...

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

"Ετόλμησα να υμνήσω..." - η μοναδική Χριστουγεννιάτικη έκθεση του ΕΠΚΕΔ στους Δελφούς για τον μεγάλο Ελευθέριο Βενιζέλο! Εγκαίνια την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

   Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2014 


ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- 150 χρόνια από τη γέννησή του ( 1864-2014)

 "Ετόλμησα να υμνήσω..." 

    Έκθεση με λατρευτικές απεικονίσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου σε έργα τέχνης, αντικείμενα και λαϊκά καλλιτεχνήματα της εποχής Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης 

Εγκαίνια: Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου στις 12.00 

 Διάρκεια: 21/12/2014-30/01/2015


     Η μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει κατά καιρούς εμπνεύσει εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες, έχει αποτυπωθεί σε χρηστικά και μη αντικείμενα, σε υφαντά, λαϊκές λιθογραφίες καθώς και σε άλλα είδη τέχνης.

    Το πολύ ενδιαφέρον αυτό υλικό παρουσιάζεται σε έκθεση που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στο Συνεδριακό Κέντρο στους Δελφούς, με τίτλο Ετόλμησα να υμνήσω... σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη. 

     Η έκθεση επικεντρώνεται στις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθέριου Βενιζέλου μέσα από ποικίλα τεκμήρια και εκθέματα, όπως επιστολές, ποιήματα, μετάλλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, κεντήματα, ενθυμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες χαρακτικά και σύγχρονα έργα τέχνης. 

         Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εμφανίζεται ως «Ζευς Ελευθέριος», ως νέος Οδυσσέας, ως Ηνίοχος- Ήλιος, ως Ηρακλής και Λεωνίδας και ως λαϊκός ήρωας, φουστανελάς. 
  Παράλληλα παρουσιάζεται ανέκδοτο, χειρόγραφο και έντυπο, υλικό, στο οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφέρεται ως ο "Μέγιστος των Ελλήνων", "Γίγας", "Πολυμήχανος", "Ο Προστάτης του Γένους μας", ο "Πανελλήνιος Πόθος", "Θρίαμβος του Ελληνισμού", "Ο Θεοπρόβλητος αρχηγός" , "Τρισμέγιστος Εθνάρχης", "Ο Λατρευτός" κ.ά. 

    Τα εκθέματα προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τη συλλογή Νικήτα και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, την Συλλογή της Alpha Bank, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής καθώς και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία. 


   Από το Γραφείο Τύπου του Ε.Π.Κε.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου