Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάργηση τμημάτων του ΣΕΠΕ σε 7 περιοχές, μεταξύ αυτών και η Φωκίδα...

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης  για την κατάργηση Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε 7 περιοχές.  Αναλυτικά το κείμενο: 
 

    «ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

            Προς

 τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας


   Θέμα: Για την κατάργηση Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε 7 περιοχές. 


     Σε μια περίοδο που εντείνεται η ασυδοσία της εργοδοσίας στους χώρους εργασίας και αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, η κυβέρνηση με το ΠΔ 113/29 Αυγούστου 2014 προχώρησε στην απαράδεκτη κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε 7 περιοχές της χώρας, περιοχές με αξιόλογη οικονομική δραστηριότητα και δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους (Ημαθία, Χαλκιδική, Πέλλα, Σάμος, Αρκαδία, Ευρυτανία, Φωκίδα). 

  Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία". Αποτελεί συνέχεια μιας μακρόχρονης πολιτικής που καθημερινά οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην παραπέρα ελαστικοποίηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σήμερα υπηρετούν σε ολόκληρη την Ελλάδα μόνο 220 Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής. 

  Το δυναμικό αυτό πρέπει να φέρει σε πέρας τον έλεγχο των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας σε εκατοντάδες χιλιάδες χώρους εργασίας με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και της εργατικής τάξης, 60 το πολύ Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους η καθεμία και δεκάδες χιλιάδες μικρότερες. 
 Στην ίδια κατεύθυνση της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εντάσσεται και ο προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών που δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη, αντίθετα προωθεί την ταξική συνεργασία. 

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι μετά από ένα ατύχημα, συχνά υπάρχει προσπάθεια να μετατοπιστεί η εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων ή των τεχνικών ασφαλείας.


   ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

   1. Να εξασφαλιστεί η διατήρηση και ενίσχυση των Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στις παραπάνω 7 περιοχές της χώρας, για να γίνουν άμεσες προσλήψεις Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, με ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ελέγχων;

    2. Να απεμπλακούν οι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας από καθήκοντα άσχετα με το έργο τους (π.χ. από τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας), καθήκοντα που αποσπούν σημαντικό χρόνο σε καθημερινή βάση, για να προσανατολιστεί η Επιθεώρηση στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την Υγεία και Ασφάλεια;».

1 σχόλιο: