Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Από αγανακτισμένο αναγνώστης μας, μετά την προηγούμενη ανάρτηση (περί Αλογοσκούφη)...

...ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ!
Ο,ΤΙ ΛΕΓΑΜΕ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΩΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...


«Οι πέτρες που πετούν εναντίον μας θα γίνονται μεγαλύτερες όσο συνεχίζεται η σημερινή πολιτική», δηλώνει ο κ. Ζιν, αναφερόμενος στις ευθύνες που αποδίδονται στην Γερμανία για την σημερινή κατάσταση στις υπερχρεωμένες χώρες και προσθέτει: «Ήταν μεγάλο λάθος να παραβιάσουμε την Συνθήκη του Μάαστριχτ και να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με δημόσια δάνεια που αναλογούν εν τω μεταξύ στο 160% του ΑΕΠ και τα οποία δεν θα εξυπηρετηθούν ποτέ. Αυτό βοήθησε τις δικές μας και τις γαλλικές τράπεζες και κάποιους πλούσιους στην Ελλάδα, αλλά για τον λαό σήμανε μόνο ανεργία και γενικότερη δυσκολία. Η Ελλάδα θα είχε βγει τώρα από την κρίση, εάν την άνοιξη του 2010 είχε πτωχεύσει και είχε αποχωρήσει από το ευρώ. Θα είχε σε μεγάλο βαθμό απελευθερωθεί από το χρέος της και θα είχε, με μια υποτιμημένη δραχμή, ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η ανεργία των νέων σίγουρα δεν θα ήταν στο 60% που είναι σήμερα». Εκτιμά μάλιστα ότι αυτό που επιτρέπει σήμερα η Γερμανία να συμβαίνει στην Ελλάδα είναι «μια καταστροφή για τους ανθρώπους εκεί» και επισημαίνει ότι ο κόσμος θεωρεί υπεύθυνους τους Γερμανούς, παρότι δίνουν τα περισσότερα χρήματα. «Αυτή η πολιτική μας κάνει φτωχότερους και ταυτόχρονα μας παρουσιάζουν όλο και περισσότερο με σβάστικες», δηλώνει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι, «εάν αυξηθούν οι δυσκολίες στις μεγάλες χώρες, δεν θα μπορούμε έτσι κι αλλιώς να συνεχίσουμε την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων».

Ο κ. Ζιν οραματίζεται, όπως λέει, «μια ανοιχτή νομισματική ένωση, από την οποία θα μπορεί κανείς να αποχωρήσει προσωρινά, εάν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και θα μπορεί να βασιστεί στην μεταβατική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας». Κάνει λόγο για σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα μετά την έξοδό της, το οποίο, επισημαίνει, θα μπορούσε να αναλάβει μόνη της η Γερμανία. «Αυτό θα ήταν καλύτερο και φθηνότερο από το να μοιράζονται όλα αυτά τα χρήματα μέσω συλλογικών θεσμών διάσωσης όπως η ΕΚΤ, στους οποίους σχεδόν δεν έχουμε λόγο, αλλά πληρώνουμε τα περισσότερα και στο τέλος είμαστε παρα ταύτα οι κακοί», προσθέτει.

Ο διακεκριμένος γερμανός καθηγητής εμφανίζεται πάντως πεπεισμένος ότι «η Γερμανία μπορεί να υπάρξει και χωρίς το ευρώ» και χαρακτηρίζει υπερβολικά «τα σενάρια τρόμου που περιγράφονται σχετικώς με το ενδεχόμενο εξόδου, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο για την εξαγωγική βιομηχανία της χώρας». Τάσσεται πάντως κατά του ενδεχομένου εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους, καθώς, όπως λέει, «το κοινό νόμισμα αποτελεί κεντρικό σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αλλά καταλήγει και πάλι στην κεντρική του άποψη ότι «αν όμως μια χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με το ευρώ επειδή δεν είναι πλέον ανταγωνιστική, τότε πρέπει να αποχωρεί μόνη της και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει κρατάει τεχνητά τέτοιες χώρες στο ευρώ εμποδίζει με αύξηση των δανείων, τα οποία δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ»


  .Το χρέος της Ελλάδας παραμένει «πάρα πολύ υψηλό» και οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για λιδης έκθεσης, σηματοδοτεί την έναρξη ενός επίσημου και ανοιχτού διαλόγου για την ανάμιξη του επίσημου τομέα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. 

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η επισήμανση αυτή, η οποία βρίσκεται στο τέλος της τετρασέλιδης έκθεσης, σηματοδοτεί την έναρξη ενός επίσημου και ανοιχτού διαλόγου για την ανάμιξη του επίσημου τομέα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. 

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδότησαν το δανειακό πρόγραμμα θα δεχθούν απώλειες στα

δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα, κίνηση η οποία χώρες όπως η Γερμανία αρνούνται να προχωρήσουν.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχτεί πως η χώρα χρειάζεται σημαντική έκτακτη στήριξη με όρους ευνοϊκότερους των αγορών ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και πως έχουν δεσμευτεί να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια ώστε το χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020. 

Το ΔΝΤ ωστόσο επισημαίνει ωστόσο την πρόοδο της Ελλάδας στην υπέρβαση των μεγάλων προβλημάτων εν μέσω μίας σοβαρής και κοινωνικά επίπονης ύφεσης. 

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες ήταν το 2010 αντιμέτωπη η Ελλάδα ήταν τρομακτικές, με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε διψήφια νούμερα, αντανακλώντας τις αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και την ανάδυση ενός μεγάλου κενού ανταγωνιστικότητας στα χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ. 

Για κάθε χώρα που ανήκει σε νομισματική ένωση, σημειώνει το ταμείο, η αντιμετώπιση ανισορροπιών τέτοιου μεγέθους έχει μεγάλα ρίσκα για την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η ύφεση στην Ελλάδα να είναι πολύ βαθύτερη από ότι αναμενόταν. 

Ωστόσο το ΔΝΤ αναγνωρίζει τα εξής επιτεύγματα: 

- Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι εξαιρετική συγκρινόμενη με οποιοδήποτε σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, με το πρωτεύον ισοζύγιο να αναμένεται να βελτιωθεί κατά 10% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013 εν μέσω συρρίκνωσης του ΑΕΠ μεγαλύτερης του 20%. 

- Η Ελλάδα έχει επίσης περιορίσει σημαντικά το κενό ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των ονομαστικών μισθών και της παραγωγικότητας στο επίπεδο επιχείρησης. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η διαφορά στην ανταγωνιστικότητα, βάσει του κόστους παραγωγής ανά μονάδα εργασίας, έχει μειωθεί περίπου κατά 2/3 από το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει υποχωρήσει συνολικά περίπου κατά 10% του ΑΕΠ. 

- Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου διατηρήθηκε, παρά τις σημαντικές ζημιές από την αναδιάρθρωση χρέους και τη μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης.

Το ΔΝΤ τονίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στη μείωση των δαπανών αλλά το έχει επιτύχει μέσω «υφεσιακών καναλιών».

«Αν και η εξισορρόπηση της οικονομίας έχει συνδεθεί με την άνοδο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά ανάμεσα τους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος δεν έχει επηρεαστεί, λόγω του ταμπού των απολύσεων,» τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα θα πρέπει να δημιουργήσουν το περιθώριο προσλήψεων εξειδικευμένου σε θέματα είσπραξης φόρων προσωπικού.

Στη συνέχει το ΔΝΤ σημειώνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα έως το 2016 ώστε να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ χωρίς ωστόσο να υπάρχει το περιθώριο για νέους φόρους και νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων. 

Σύμφωνα με την έκθεση η βαθιά και γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή εν απουσία των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προταθεί για το άνοιγμα των αγορών προϊόντων έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση.

5 σχόλια:

  1. κα Πενυ η παραπανω προταση βρωμαει μπαρουτι:
    ''....Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδότησαν το δανειακό πρόγραμμα θα δεχθούν απώλειες στα
    δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα, κίνηση η οποία χώρες όπως η Γερμανία αρνούνται να προχωρήσουν...''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ηρθε το ευρω
    και μαζι του ηρθε και το ...τυρακι
    ελα για δανειο 100000 ευρω το οποιο εγκριθηκε
    χωρις να το ζητησεις
    παρε με το ταχυδρομειο καμια δεκαρια καρτες
    ετσι για τα ψιλοεξοδα
    και να τα τσοντοκαναλα στιγμιοτυπα απο μυκονο,αραχωβα κλπ
    εσυ δεν θα πας;
    και να το'' ανεβασμα'' απο τις πορνοφυλλαδες
    και τα περιοδικα του κ$λου
    εσυ σπιτι δεν θα παρεις;
    παρε τωρα που γυριζει
    με μια υποφραφη καθαρισες,παρε κι ενα χτυπημα στη πλατη και στο καλο
    ριξανε χρημα οι πουστ#δες δε λεω,
    ριξανε
    ΑΛΛΑ ΞΕΡΑΝΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ
    ΤΟ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΟ
    Κ@ριολη Ελληνα,ξερεις ποσο κρυο κανει εδω ?
    κι εσυ να μην χρειαζεσαι ουτε θερμανση ολο το χρονο?
    ξερεις τι σκοταδι εχω και τη μερα εδω πανω ρε!
    κι εσυ με εναν
    γ@μημενο Απολλωνα και το φως του να μην αναβεις ουτε τη νυχτα λαμπα?
    ρε κ@ριολη γλεντας και το θανατο ακομα
    κι εγω πρεπει να μενω σοβαρος κι αλυγιστος και στων γενεθλιων μου το φλας ακομα
    γελαγες ακομα και στο αποσπασμα ρε σκουληκι,
    και μαρουλια τσαμπα,κι αυγουλακια και ντοματες
    ξερεις ποσο κανουν αυτα εδω ρε?
    αλλα εχει ο καιρος γυρισματα
    νομιζες πως θα τη γλιτωνες
    μια του Ελληνα,δυο του Ελληνα ε?

    κι υστερα ηρθαν οι μελισσες
    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ
    Τ3-Τ10
    ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
    ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ
    ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ `10 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    ΞΑΝΑ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ '11 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΩΘΗΚΑΜΕ
    ΜΑΝΑ-ΞΑΝΑ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ '11 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΞΑΝΑΣΩΘΗΚΑΜΕ
    ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ '12 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    ΞΑΝΑ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ
    ΞΑΝΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ
    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ '12 ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ
    ΤΟ '13 ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ η αναπτυξη
    ευτυχως που ηρθαν κι αυτες οι μελισσες

    α και τα ΖΑΠΠΕΙΑ ευτυχως που ηρθαν
    που θα καταργουσαν το χαρατσι,
    που θα μειωναν τον φπα,
    που θα εριχναν χρημα ξανα στις επιχειρησεις,
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΟΛΕς ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΕΣ ΜΑΖΙ(ουτε συνενοημενες να ηταν)
    και δεν εχουμε ανεργια
    δεν εχουμε συσιτια
    δεν εχουμε αυτοκτονιες
    δεν εχουμε λουκετα
    δεν εχουμε εγκληματικοτητα
    δεν εχουμε δραχμη

    αλλα εχουμε ευρω
    εχουμε βγει στις αγορες απο το '10 και δεν το ξερουμε
    εχουμε τον κακο μας τον καιρο
    εχουμε να λαμβανουμε ροχαλες απο τα παιδια μας
    εμεις
    οχι οι μελισσουλες
    εμεις




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ++++++++++++++++++++++++++!!!!!!
      ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΣ ΦΙΛΕ
      ΕΜΕΙΣ

      Διαγραφή
  3. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΧΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ ΑΥΤΙ.ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΛΟΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ.

      Διαγραφή