ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΩΣ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Το Συνέδριο επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο μεταβολές που επιφέρει η τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα και να εξετάσει διεξοδικά αν οι ορεινές περιοχές έχουν τον πλούτο και την ανατρεπτική δύναμη για να συμβάλλουν στην διέξοδο από την σημερινή οικονομική – κοινωνική - πολιτισμική - ψυχολογική κρίση.
Σήμερα, που η κατάσταση της Ελλάδας αποδίδεται με όρους συνώνυμους της καταστροφής και οι άνεργοι ανέρχονται στους 1.500.000, η ιδέα της προόδου ζητά αναθεώρηση. Νέες στρατηγικές επιβίωσης αναδύονται και διαφαίνεται ήδη μια παλιννόστηση της υπαίθρου. Η σχέση πόλης και υπαίθρου αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας σκέπτονται την φυγή από την ασφυκτική αστική διαβίωση. Η μέχρι πρότινος μετανάστευση των νέων προς τις πόλεις, για την εύρεση υψηλότερου βιοτικού επιπέδου και τη συμμετοχή στο αστικό πρότυπο ζωής και ευημερίας, δεν αντάμειψε τις προσδοκίες τους. Στον αντίποδα της αναζήτησης του πλασματικού αστικού παραδείσου διαφαίνεται η επιστροφή των νέων στα χωριά, ως επαγγελματική διέξοδος και διατροφικό καταφύγιο.
Το ορεινό περιβάλλον διατηρεί ακόμη την αυθεντικότητα του, πράγμα που δεν συμβαίνει στις παράκτιες περιοχές, όπου η αστική και η τουριστική ανάπτυξη, η ασύστολη κερδοφορία, οι οικοδομικές επεμβάσεις και επεκτάσεις αλλοίωσαν τον χαρακτήρα τους. Οι ορεινές τοπικές κοινωνίες όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την αξία της προστασίας της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής τους και είναι επιφυλακτικές στην δήθεν ανάπτυξη άνευ όρων. Διάφορες μορφές αντίδρασης στην κρίση και στην πολιτική διαχείρισή της ανατρέπουν βιοτικές συνήθειες, αναδύουν νέες και επαναφέρουν στο προσκήνιο την αξία διάσωσης και ανάπτυξης των ορεινών περιοχών. Είναι άραγε αυτή η τάση μια ελπίδα διεξόδου από τη σημερινή οικονομική κρίση;
Κάτω από αυτό το πρίσμα, το συνέδριο διερευνά τρία ζητήματα:
Την κατανόηση του πλούτου και των ιδιαιτεροτήτων των ορεινών περιοχών για τη σύγχρονη κοινωνία.
Την εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης των ορεινών περιοχών που διέπονται από την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των ανανεώσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών και παράλληλα σέβονται και αναδεικνύουν την μοναδικότητα κάθε τόπου.
Τη δημιουργία των κατάλληλων και καινοτόμων υποδομών, που θα προσελκύσουν νέους με επιχειρηματική διάθεση και θα υποστηρίξουν τη μακρόχρονη παραμονή τους , την ευημερία και την προκοπή.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Α: Τι πολύτιμο προσφέρουν οι ορεινές περιοχές στη σύγχρονη εποχή;
Β: Αναπτυξιακά θέματα
Γεωργία, φυτικά προϊόντα
Κτηνοτροφία, τυροκομία
Δασικά προϊόντα, νέοι δασικοί συνεταιρισμοί
Ορεινός Οικοτουρισμός
Ενέργεια (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταικά)
Αξιοποίηση Λίμνης Μόρνου
Χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ
Γ: Υποδομές
Συγκοινωνία
Αρχιτεκτονική
Ύδρευση
Απορρίμματα
Υγεία
Εκπαίδευση
Τηλεπικοινωνίες (Internet, τηλέφωνο)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Burgel Guy, Καθηγητής Αστικής Γεωγραφίας, Université Paris X Nanterre
Αγριαντώνης Νίκος, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ. Στέλεχος ΕΟΤ, πρώην Πρόεδρος ICOMOS
Γρίβας Θεόδωρος, Υποναύαρχος ε.α., ορθοπεδικός ιατρός
Δημητρέλλος Γιώργος, Δασολόγος-Περιβαντολλόγος, Δρ Βιολογίας, Τμήμα
Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ζηρίνης Γιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχ. Πολυτ.Ζυρίχης, πρώην γ.δ. της ΜΟΔ,
σύμβουλος παρά τον ΓΓ υπεύθυνο για τα ΕΣΠΑ κ. Γιαννούση
Κυριακάκος Δημήτρης, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Μάντζιου Ελένη, Επίκουρος καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή Ε.Μ.Π
Χόνδρος Θωμάς, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων, Πανεπιστήμιο Πατρών
ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΟΗΤΗ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ....!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗΡΘΑΝ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή