Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Στη Βουλή το νέο Νομοσχέδιο για τα κληροδοτήματα! προβλέπεται διαχειριστικός έλεγχος και σεβασμός στην βούληση του διαθέτη....


   Κατατέθηκε στη Βουλή το  Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών και λοιπές διατάξεις» και ετέθη ήδη σε δημόσια διαβούλευση στον σχετικό ιστόστοπο. 
Στόχος,  η διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών και η ίδρυση Εθνικού Μητρώου Κληροδοτημάτων...

   Πλήρη καταγραφή και αποτελεσματικό διαχειριστικό έλεγχο στα εθνικά κληροδοτήματα,  το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ και επίσπευση των διαδικασιών ώστε εντός διετίας οι σχολάζουσες κληρονομιές εάν δεν βρεθούν οι κληρονόμοι, να περνούν στα χέρια του Δημοσίου, προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με το  Οικονομικών «σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση, διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών με σεβασμό στη βούληση του διαθέτη ή δωρητή».

Αυτή τη στιγμή  εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τις 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 4 δισ. ευρώ και περίπου 15.000 εθνικά κληροδοτήματα. 

...Προβλέπει:

2. Την ανάθεση διαχειριστικών ελέγχων για τα εθνικά κληροδοτήματα σε ελεγκτικές εταιρείες. Μάλιστα, αυτό θα μπορεί να γίνει με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και η συμφωνία θα μπορεί να αφορά ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο κάποια κληροδοτήματα.
3. Την επιτάχυνση των διαδικασιών μίσθωσης διαφόρων ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κληροδοτήματα.
4. Την αυστηροποίηση των ποινών για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία (ισολογισμούς, απολογισμούς, προϋπολογισμούς κ.λπ.). Το χρηματικό πρόστιμο ορίζεται πλέον στα 10.000 ευρώ.
5. Την επιβολή εισφοράς 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων. Δηλαδή, στα έσοδα που έχει κάθε κληροδότημα θα επιβάλλεται φόρος που το κράτος θα χρησιμοποιεί για την πληρωμή όσων διαχειρίζονται και ελέγχουν τα εθνικά κληροδοτήματα.
6. Τη δημιουργία μητρώων για τα εθνικά κληροδοτήματα, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τους εκκαθαριστές, εκτελεστές διαθηκών κ.λπ.
VIMA


3 σχόλια:

  1. ΑΝΤΕ ΜΗΠΩΣ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πω πω! σφίγγουν τα πράματα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΙΝΤΕ,ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΏ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΙΑ..........ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή