Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Μετά την παρέμβαση της βουλευτού και την "κίνηση" της Γαζή, τώρα και ο Φουσέκης καταθέτει επιστολή για τους δικαιούχους του Παραδοσιακού Ελαιώνα...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                       ΑΜΦΙΣΣΑ  12.06.2013
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                    
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                                
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                 

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                   
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                
Τηλέφωνο: 2265350027    
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.:   42/2013

ΘΕΜΑ:     Επιστολή - παρέμβαση του Δημάρχου Δελφών για τα προβλήματα ένταξης δικαιούχων παραγωγών στο Πρόγραμμα Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφίσσης και τις ενέργειες συνέχισης του προγράμματος προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


 

            Παρέμβαση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παράταση του προγράμματος: «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Νικόλαος Φουσέκης με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Αναπληρωτή αυτού, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής:

(……Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Είναι γνωστό διεθνώς ότι ο ελαιώνας της Αμφίσσης αποτελεί ένα αγροτικό τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Το σύνολό του ευρίσκεται εντός των ζωνών προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών. Αποτελεί δε προστατευόμενο τοπίο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι σε όλο το μήκος και το πλάτος του Ελαιώνα, (ενός από τους μεγαλύτερους Ελαιώνες της γης), απαγορεύεται ουσιαστικά κάθε δόμηση και κάθε διαφοροποίηση στην καλλιέργεια, επιβάλλεται δε με νόμους η αυτούσια διατήρησή του.  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω δεσμεύσεις καθώς και τις σχετικές  εισηγήσεις των φορέων και των υπηρεσιών της περιοχής, κατάφερε να εντάξει σε Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση το Πρόγραμμα: «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» για διάρκεια 5 ετών (2007-2011), με σκοπό την ενίσχυση των παραγωγών για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του.
Μετά τη λήξη της 5ετίας (τέλος του 2011),  κρίθηκε επιβεβλημένη η παράταση του προγράμματος με τίτλο: «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» για δύο (2) ακόμα χρόνια (2012-2013), με την ένταξη του στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».  Έτσι και ενώ θα περίμενε κανείς στην διετή παράταση να συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι είχαν ενταχθεί την πρώτη 5ετία στο πρόγραμμα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, παρατηρήθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο από το σύνολο των 2.370 παραγωγών οι 822 να κριθούν δικαιούχοι, οι 837 απορριπτόμενοι με δικαίωμα ένστασης, ενώ οι 600 περίπου δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και δεν υπέβαλλαν αίτηση ένταξης. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις απορριπτόμενων που δεν υπέβαλλαν ένσταση για τους ίδιους λόγους έλλειψης ενημέρωσης.
Για την παράταση είχε εκδοθεί η 080893/15-12-2011 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους για την παράταση σε λίαν περιορισμένο και δεσμευτικό  χρόνο από 23/01/2012 έως 10/02/2012 (21 ημερολογιακές ημέρες). Δεδομένου  ότι  είναι γνωστό σε όλους ότι η ενημέρωση των αγροτών για τέτοια θέματα δεν γίνεται από το διαδίκτυο  αλλά με τις προσωπικές επαφές στα σημεία συνάντησης των, οι ανωτέρω τεθέντες χρόνοι και προθεσμίες υπήρξαν για τους δικαιούχους ανεπαρκείς, αφού πλείστοι εξ αυτών δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως και δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις.
Ενώ δε οι παραπάνω προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων από τους παραγωγούς ήταν δεσμευτικές,  για το ίδιο το Υπουργείο και τους εμπλεκόμενους λοιπούς φορείς οι αντίστοιχοι  χρόνοι ήταν εξαιρετικά χαλαροί. Για παράδειγμα:
Α. Από τον Ιανουάριο του 2012, ημερομηνία έκδοσης της απόφασης παράτασης, αναρτήθηκαν καταστάσεις δικαιούχων και απορριπτόμενων τον Μάιο του 2013 (16 μήνες μετά!).
Β. Οι πληρωμές της πρώτης 5ετίας, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, εκκρεμούν ακόμη και σήμερα για καταστάσεις  δικαιούχων των ετών 2009, 2010, 2011 !
Γ. Οι συμβάσεις της παράτασης για τα έτη 2012 και 2013 δεν έχουν υπογραφεί ακόμη!
Κύριοι Υπουργοί,
Για να μπορέσει το πρόγραμμα «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε, εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται, σκοπός που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενίσχυση των παραγωγών για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του, απαιτείται:
1. Μέσα στο πρόγραμμα να συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί που έχουν ιδιοκτησίες μέσα στη ζώνη του Δελφικού Τοπίου, γιατί όλοι υφίστανται τις συνέπειες της δέσμευσης της ιδιοκτησίας τους και μάλιστα εφόσον πρόκειται για καινούργιες συμβάσεις στην διετή παράταση θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα ένταξης και αυτών που δεν συμμετείχαν στην πρώτη 5ετία εφαρμογής του προγράμματος, κυρίως από έλλειψη ενημέρωσης.
2. Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει προκαλέσει προβληματισμό και αναστάτωση στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει εντολή παράτασης τόσο για τις αιτήσεις ένταξης όσο και για την υποβολή ενστάσεων.
3. Οι ενστάσεις των απορριπτόμενων στην διετή παράταση θα πρέπει να κριθούν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρώτης 5ετίας εφαρμογής του προγράμματος. Η πυκνότητα των ελαιοδέντρων πρέπει να υπολογίζεται στο σύνολο των ελαιοτεμαχίων που δηλώνει ο παραγωγός και όχι για κάθε ένα ελαιοτεμάχιο χωριστά. Γιατί δεν είναι δυνατόν να απορρίπτεται κάποιος παραγωγός για την πυκνότητα των δέντρων επειδή σε ένα τεμάχιο 10 στρεμμάτων βρέθηκαν 1-5 δέντρα λιγότερα, όταν είναι γνωστό ότι η πυκνότητα των δέντρων στον ελαιώνα κυμαίνεται από 8 – 15.
4. Στα διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αγρότες - παραγωγοί συμμετέχουν οικειοθελώς με αίτησή τους εφ΄ όσον αποδεχτούν οικοιοθελώς τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται. Στον «Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας» στους παραγωγούς επιβάλλονται δεσμεύσεις και υποχρεώσεις χωρίς την θέλησή τους. Επομένως στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εντάσσονται όλοι οι παραγωγοί που έχουν ιδιοκτησίες στην ζώνη του Δελφικού Τοπίου.
5. Το Υπουργείο σας θα πρέπει από τώρα να θέσει τη βάση για την συνέχιση του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» και πέρα της διετούς παράτασης (πέραν του έτους 2013), αφού θα πρέπει με κάθε θυσία να διατηρηθεί ο ελαιώνας στη σημερινή του μορφή και προκειμένου να έχει νόημα η μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος και οι μέχρι σήμερα καταβληθέντες (και μέχρι τέλους του 2013  καταβληθησόμενοι), υπό αυτού πόροι.
Κύριοι Υπουργοί,
Αφού λάβετε υπ΄ όψιν σας όλα τα ανωτέρω παρακαλούμε όπως:
1) Ενταχθούν στην διετή παράταση (2012-2013) του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» όλοι όσοι συμμετείχαν στην πρώτη 5ετία (2007 -2011) εφαρμογής του. Εφ’ όσον δε πρόκειται για υπογραφή  νέων συμβάσεων να δοθεί η δυνατότητα να ενταχτούν στην διετή παράταση και όσοι για διάφορους λόγους δεν είχαν ενταχθεί στην πρώτη 5ετία.
2. Το Υπουργείο σας θα πρέπει από τώρα να θέσει  τη βάση για την συνέχιση του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» και πέρα της διετούς παράτασης (πέραν του έτους 2013), αφού θα πρέπει με κάθε θυσία να διατηρηθεί ο ελαιώνας της Άμφισσας στη σημερινή του μορφή και προκειμένου να έχει νόημα η μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος και οι μέχρι σήμερα καταβληθέντες  (και μέχρι τέλους του 2013  καταβληθησόμενοι) υπό αυτού,  πόροι.».

Από το Γραφείο Τύπου


2 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΝΙΚΟ ?ΜΥΡΙΣΤΗΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ? ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΝΝΟΕΙΣ
    ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή