Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Σάλος στη Δεσφίνα! Στον αέρα η επένδυση των 350 θέσεων εργασίας της Γ. Καπαφλή...


ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008 Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΦΕΚ!

Στον αέρα επένδυση 210 εκατ. στη Δεσφίνα



H ΑΠΟΘΕΩΣΗ της γραφειοκρατίας τινάζει στον αέρα ένα έργο που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και τη δημιουργία 350 θέσεων εργασίας.
Του ΧΑΡΗ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗ
hntigrintakis@ependytis.gr

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ2013


| Πανοραμική άποψη της Δεσφίνας. Αριστερά το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του έργου όπως κατατέθηκε το 2008 και ακόμη βρίσκεται στην., αναμονή για δημοσίευση στο ΦΕΚ
    Ταφόπλακα» σε επένδυ­ση συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ στη Δε­σφίνα Φωκίδας κιν­δυνεύει να μπει λόγω της ραθυμίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και της ολιγωρίας στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

  Συ­γκεκριμένα, πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας πολυθεματικού πάρ­κου στην περιοχή, του οποίου το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) έχει εγκριθεί εδώ και 4,5 έτη, αλλά έκτοτε δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, μολονότι η μελέτη εγκρίσεώς του έχει επιδοτηθεί από την Ε. Ε JΟι επενδυτές από το 2008 (ουσι­αστικά όμως από το 2005, όταν και j ξεκίνησε το ΓΠΣ) δεινοπαθούσαν να προχωρήσουν το επιχειρημα­τικό τους σχέδιο και πλέον μελε­τούν προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ταυ­τόχρονα, σχεδιάζουν την κατάθεση του σχετικού φακέλου στο Invest in Greece προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία fast track. Είναι κοινός τόπος ότι μία εκ των κύριων αιτιών ανάσχεσης της οικο­νομικής ανάπτυξης τα τελευταία έτη στην Ελλάδα αποτελεί κατά γενική ομολογία η αδυναμία της πολιτείας να υπερνικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και τον μόνιμο σκόπελο στελεχών του ΥΠ ΕΚΑ.
Στο project για το Πολυθεματικό Πάρκο Δεσφίνας, πέραν των ιδιωτών ιδιοκτητών της έκτασης, φέρεται να συμμετέχει και ο Δήμος Δελφών, ενώ σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο- θα απασχολούνταν 350 άτομα προσωπικό.
  Οπως επισημαί­νει στον «Ε» η από το 2002 εμπνευστής του σχεδίου, Ράνια Διακογιάννη, στις 8.10.2008 ολοκληρώθηκε η διαδικασία του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Δεσφίνας, το οποίο και διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προ­κειμένου να υπογραφεί και να προωθηθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνή­σεως. Η μελέτη αυτή προβλεπόταν στο πρόγραμμα της περιφέρειας, και συγκε­κριμένα από τον άξονα 3.5. - Χωροταξία - Πολεοδομία, που είναι συγχρηματοδο­τούμενος από την Ε.Ε. σε ποσοστό 85%.
Το πρόγραμμα -όπως προσθέτει- ολο­κληρώθηκε, παραλήφθηκε και αποπλη­ρώθηκε, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, «σε σημείο που το Τεχνικό Επιμελητήριο έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διεκπε­ραίωσης, λόγω της ταχύτητας περαίωσής του». 
  Η κ. Διακογιάννη υπογραμμίζει ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση από το δα­σαρχείο της περιοχής για την έγκριση του ΓΣΠ. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Το δασαρ­χείο εκλήθη αρκετές φορές να προσκο­μίσει στοιχεία και καθυστερούσε, παρ' ότι είχε περάσει δύο φορές η προβλεπόμενη προθεσμία. 
  Μάλιστα, είχαν χαρακτηρίσει μια μεγάλη περιοχή για την οποία τους είχαμε υποβάλει τοπογραφικά ως δασική και χρειάστηκε να τους προσκομίσουμε τους ενδεδειγμένους χάρτες, για να τα αποχαρακτηρίσουν στις 6.5.2006, έπειτα από χρόνια και μετά την τελεσιδικία του χαρακτηρισμού».
Η κ. Διακογιάννη, καταλήγοντας, ανα­φέρει ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να επι­στραφούν τα χρήματα στην Ε.Ε., αφού δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το ΓΠΣ και τονίζει ότι ήδη ετοιμάζεται ο σχετικός φάκελος του έργου στο Invest in Greece, ζητώντας ταυτόχρονα να επιληφθεί του θέματος της αδικαιολόγητης καθυστέρη­σης υπογραφής του ΦΕΚ ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης».

To project
Σύμφωνα με το σχέδιο, το πολυθεματικό πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.400 στρ. και το κόστος του σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται να αγγίξει τα 210 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος οικισμός, που συνδυά­ζει την παραδοσιακή κληρονομιά με τη μοντέρνα πόλη, αποτελεί πρωτοβουλία του τότε Δήμου Δεσφίνας (σήμερα δήμος Δελφών) και του ομίλου επιχειρήσεων Μέντωρ, που συντονίζουν ως σύμβουλοι επενδύσεων το έργο.
Στο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν με μικρότερα μερίδια 37 ιδιοκτήτες γης. Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία που ιδρύ­θηκε για την υλοποίηση του project είναι η Μέντωρ Φιλική Τεχνική-Ενεργειακή. Σε αυτήν ο Δήμος Δελφών διαθέτει το 10%. Η χρηματοδότηση του έργου μέ­χρι το 2008 είχε εξασφαλισθεί από δύο τράπεζες (Αγροτική και Εμπορική), ενώ τώρα λέγεται ότι έχουν διασφαλιστεί
χρηματοδοτήσεις από ελληνικό fund στο οποίο συμμετέχουν και ξένα κεφάλαια. Ορισμένα εκ των έργων επιδιώκεται να χρηματοδοτηθούν από αναπτυξιακά προ­γράμματα και ένα εξ αυτών μέσω της διε­νέργειας ΣΔΙΤ του Δήμου Δελφών. Ο νέος γενικός αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός σχεδιασμός οφείλεται στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Παπαϊωάννου.
   Σύμφωνα με την ταυτότητα του έργου, τα 200 στρ. βρίσκονται στη θέση Πρόσα- κος, πλησίον της παραλίας, τα 700 στην περιοχή της Αγίας Σοφίας-Μεσόκαμπου Δεσφίνας και τα 500 στην περιοχή Καρα- κοβούνι.
Όπως καταγράφεται στο επιχειρη­ματικό σχέδιο στη Δεσφίνα, που απέχει 154 χλμ. από την Αθήνα, σχεδιάζεται και η ανέγερση Ανοιχτού Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί -σύμφωνα με την κ. Διακογιάννη- από τους δημιουργούς του οικισμού στη διαμονή, στην ψυχαγωγία και στην εκπαί­δευση των παιδιών, Πέραν των αθλητι­κών χώρων, σχεδιάζεται η λειτουργία πλανηταρίου, ζωολογικού κήπου, κέ­ντρου τουρισμού υγείας, παραδοσιακών ξενώνων, ξενοδοχείου, αγροτουριστικών καταλυμάτων, πάρκου γνώσης με βιω­ματικά παιχνίδια, παιδικού μουσείου και Παραμυθούπολη.

  Κομμάτι της έκτασης θα διατεθεί για παραδοσιακές κατοικίες διαφόρων μεγε­θών, οι οποίες θα κατασκευάζονται ανά επτά, διαθέτοντας μεγάλους κοινόχρη­στους χώρους.
  Η κ. Διακογιάννη, καταλήγοντας, επι­σημαίνει ότι μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ θα κατασκευασθούν το Ανοιχτό Πανεπι­στήμιο, το πολυθεματικό πάρκο, το πλα­νητάριο και το aquarium.



4 σχόλια:

  1. ΜΠΑΑΑΑ!!!ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ???
    ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ???
    ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΠΟ??? ΤΙ ΛΕΕΕΕΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πενυ το ανηρτησες ως ανεκδοτο, πες αληθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς κάνοαμε αναδημοσίευση από τον Επενδυτή. Τίποτα περισσότερο...

      Διαγραφή
  3. edw bgalame ksana matzoro re... ti na peis.. eimaste upologoi tis thesis mas..

    ΑπάντησηΔιαγραφή