Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Παρέμβαση του Δρόσου Παρασκευά στο Υπουργείο για την προστασία της ελιάς...

Παρέμβαση 

του Δρόσου Παρασκευά
 για την προστασία της ελιάς 
Η εικόνα ίσως περιέχει: τον δρόσος παρασκευας, γυαλιά ηλίου, βουνό, ωκεανός, selfie, φύση και υπαίθριες δραστηριότητες

 Προς:
 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 
 Κοινοποίηση: 
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 
Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής 

   Για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία του ελαιοκάρπου στην Π.Ε. Φωκίδας, όπου το 70% της παραγωγής είναι επιτραπέζια ελιά με ιδιαίτερες απαιτήσεις, και παράλληλα για να έχουμε χρηστή οικονομική διαχείριση των πόρων και των μέσων που απαιτούνται για το πρόγραμμα δακοκτονίας, ώστε το τελευταίο να είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον με τελικό στόχο την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας προϊόντος, καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις: Αλλαγή τρόπου σύμβασης εργασίας (πολυετής) με τους αναδόχους, αλλά και ευελιξία στην μεταφορά πιστώσεων ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής ανά έτος (ο ελαιώνας της Άμφισσας δεν είναι δυνατόν να έχει τους ίδιους πόρους και τις ίδιες ανάγκες με άλλες περιφερειακές ενότητες της Στερεάς). 

  Κατά την περίοδο που τα επιστημονικά δεδομένα, οι τεχνικές προδιαγραφές και η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπουν την εφαρμογή γενικευμένου προγράμματος, όπως έγινε πρόσφατα, οι ελαιοκαλλιεργητές να έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακα για να κάνουν τους κατάλληλους ατομικούς ψεκασμούς, φυσικά υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών ΔΑΟΚ, ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν τα περσινά φαινόμενα απώλειας ελαιοκάρπου, ακόμη και εάν είναι μικρή η παραγωγή. 

  Επειδή ο δάκος δεν είναι ο μοναδικός εχθρός του προϊόντος, θα πρέπει να υπάρχει δίκτυο γεωργικών προειδοποιήσεων και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως προβλέπεται σε άλλες περιφέρειες. 
  Να γνωρίζετε ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά εφόσον λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ της χώρας μας αυτή την δύσκολη συγκυρία. 

   Όσες προσπάθειες και να καταβάλλουν οι ελαιοπαραγωγοί για την προστασία και την αύξηση της παραγωγής του προϊόντος είναι αδύνατον να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν δεν τύχουν της καλύτερης δυνατής στήριξης από την ίδια την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. 
  ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΦΩΚΙΔΑ! 

                  Δρόσος Παρασκευάς 
    Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας

1 σχόλιο: