Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Την Πρωταυγουστιά τα Θυρανοίξια του Βυζαντινού Μνημείου του Σωτήρος Άμφισσας...!



    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος στην προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή των σημαντικών βυζαντινών μνημείων της Φωκίδος και παρά τις δύσκολες συγκυρίες, θα καταστήσει ανοικτό στους πιστούς και στους επισκέπτες τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Άμφισσα,. 

   Το μνημείο, ένα από τα σημαντικότερα της  βυζαντινής περιόδου στην ευρύτερη περιοχή,  χρονολογείται στον 11ο ή στον πρώιμο 12ο αιώνα
    Πρόκειται για ένα περίτεχνο ναό στον τύπο του απλού δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. 


   
Η τοιχοδομία του παρουσιάζει εξαιρετική επιμέλεια και διαμορφώνεται κυρίως με φροντισμένο πλινθοπερίκλειστο σύστημα με ενδιαφέρουσα κεραμοπλαστική διακόσμηση από πλίνθινες οδοντωτές ταινίες, ηλιακά ωρολόγια, με σταυρούς από spolia κα. Εσωτερικά, μοναδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο γλυπτός διάκοσμος των κιόνων και του μαρμάρινου τέμπλου με πλούτο θεμάτων και ποικιλία μορφών.

   Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης του ναού  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από το Γ’ ΚΠΣ με την ευθύνη της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων και της πρώην 24ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων, πραγματοποιήθηκε η αναστήλωση του μνημείου και έγινε ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο του.

    Στο εσωτερικό του ναού, εντοπίστηκαν τμήματα ψηφιδωτών, σπαράγματα μαρμαροθετημάτων και βυζαντινών τοιχογραφιών, θραύσματα αρχιτεκτονικών γλυπτών, όπως κιονίσκος με ηράκλειο δεσμό, κιονόκρανο και θωράκια από το τέμπλο του ναού. Εξωτερικά του ναού ανασκάφηκαν κεραμοσκεπής κιβωτιόσχημος τάφος και τμήμα της αψίδας πρωϊμότερης παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

      Κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 30 Αυγούστου ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  θα είναι επισκέψιμος κάθε Παρασκευή και Σάββατο από 10.00 έως 13.30.


   Την 1η Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, ώρα 7 μ.μ. μετά από την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου της Άμφισσας θα τελεστούν τα «ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ» του ναού και στη συνέχεια Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτου Μητροπολίτη Φωκίδος Κυρίου Θεόκτιστου. Πληρέστερη ενημέρωση θα γίνει από την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου