Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Η "φυσιολογική" καρπόπτωση του Ελαιώνα της Άμφισσας και το "πιπέρι" της αγροτικής πολιτικής στην Φωκίδα...


    Αντλήσαμε το θέμα από τον διαδικτυακό τόπο "Τόπος Ελιάς" όπου ο γνωστός συμπολίτης μας και εκτός των άλλων, ελαιοκτηματίας  κ. Ευάγγελος Παπούλιας  κάνει αποκαλυπτικό σχόλιο σχετικά με το καλογρί που πλήττει τον Ελαιώνα της Άμφισσας...

  
       - Το παρόν σχόλιο μου απευθύνεται περισσότερο προς τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Κώστα Μίχο, αλλά και προς ενημέρωση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου. 

  Στις 10 Ιουλίου η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καθησύχαζε τους παραγωγούς ελιάς για το φαινόμενο της καρπόπτωσης μετά από ξήρανση, γνωστό με την ονομασία "καλογρί" ή "πιπέρι", την οποία χαρακτήρισε ως "φυσιολογική". 

 ΣΣ. Συγκεκριμένα: "Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού σχετικά με την «Παρατηρούμενη καρπόπτωση στα ελαιόδεντρα τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο». Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο της ξήρανσης και πτώσης των καρπών της ελιάς (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό), το κοινά λεγόμενο καλογρί ή πιπέρι.
Πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο, που συνήθως οφείλεται στον ανταγωνισμό βλάστησης και καρποφορίας.
Οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν όταν παρατηρείται αυτή η εικόνα."


    
  Η εξέλιξη της παραγωγής δεν δικαίωσε το χαρακτηρισμό και ήδη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
 Μεγάλο ποσοστό της παραγωγής έχει ήδη πέσει αποξηραμένο, ενώ ένα επίσης σημαντικό παραμένει ξεραμένο στο δένδρο. 

   Και αυτό πέρα από τη μεγάλη ζημιά που έγινε κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας με κάποιες μεσημβρινές καταιγίδες και την ηλιοφάνεια που ακολούθησε.
   Δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό από οποιονδήποτε φορέα της ελιάς έχει απομείνει στην περιοχή μας (Αγροτικός Συνεταιρισμός ή ΕΑΣ Άμφισσας), αλλά θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω ότι σε άλλες περιοχές ήδη άρχισαν κινήσεις για αποζημιώσεις. 

  Τα τοπικά όργανα της Πολιτείας και αυτά των αγροτών θεωρούν ότι έχουν κάνει το καθήκον τους; 

 Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά αγροτική πολιτική μέσα από τους υπολογιστές και τα πολυτελή γραφεία δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου