Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΑΦΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ Η ΠΟΘΟΥΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Α5.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ, 
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΑΦΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ Η ΠΟΘΟΥΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Α5.

 Σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2015, υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. οικ. 112203 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία τροποποιείται και συμπληρώνεται η υπ’ αριθμ. Α5/2280/83, (ΦΕΚ 720/Β/83) Υγειονομική Διάταξη σχετικά με την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις Υγειονομικές Διατάξεις Α5/3257/84, (ΦΕΚ 898 Β’/1984 και 56Β’/1985,) Α5/5180/88, (ΦΕΚ 891Β’/1988) και την υπ’ αριθμ. Οικ. 131835/5-12-2005, (ΦΕΚ 1744/Β’/13-12-2005), Κοινή Υπουργική Απόφαση.

   Συγκεκριμένα, με την παρ. 2 του άρθρου 11 Α, (Μεταβατικές Διατάξεις), της ΚΥΑ που υπεγράφη, ορίζεται ότι: «Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λιδωρικίου και του σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου με την προϋπόθεση ότι τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σύμφωνα με την ΚΥΑ 145116/2011, (ΦΕΚ Β/354), είτε με υπεδάφια διάθεση σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης ή στο έδαφος σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης και πάντα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 145115/2014, (ΦΕΚ Β/354). 

   Εξάλλου, στις περιεχόμενες στην ΚΥΑ διατάξεις περιέχεται και διάταξη που επιτρέπει κατ΄ εξαίρεση την ιστιοπλοϊα και παρόμοιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός της Λίμνης του Μόρνου αλλά χωρίς τη χρήση παντός μηχανοκίνητου εξοπλισμού με την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών. Έτσι δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα και της ποθούμενης από τον τοπικό πληθυσμό τουριστικής αξιοποίησης της Λίμνης. 
 Κατόπιν αυτών μπορούμε να πούμε ότι ο γνωστός αγώνας που δόθηκε για την αλλαγή της Α5 από όλους τους φορείς, π. Αντιπεριφερειάρχη, κα Γαζή, Δήμαρχο, κ. Καπεντζώνη, Βουλευτή, κα Μανδρέκα, και άλλους φορείς, στέφθηκε με επιτυχία. 
  Γίνεται αντιληπτό ότι με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, που τροποποιεί την στην αρχή αναφερόμενη Υγειονομική Διάταξη, δίνεται διέξοδος για το σημαντικό έργο του Παραλίμνιου Αγωγού των οικισμών γύρω από το Μόρνο, αφού με τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στη Νομοθεσία τα λύματα επιτρέπεται πλέον να διατεθούν στο έδαφος ή στο υπέδαφος και έτσι δύναται να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα και να πραγματοποιηθεί με πολύ μικρότερο κόστος. 

                                                                                                                          Αθήνα, 29-12-2014.

14 σχόλια:

  1. Η τροποποίηση αυτής της Διάταξης ειναι σημαντική επιτυχία γιατί ηταν ένα δίκαιο και συγχρόνως δισεπίλυτο διαχρονικό ζήτημα και αίτημα όλων των φορέων της περιοχής.Φρονώ ότι θα καταστεί το εργαλείο για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας και της Τουριστικής αξιοποίησης της Λίμνης του Μόρνου και οφείλω να συγχαρώ όσους συνέβαλλαν σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ,ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ Ν.Δ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ.Α ΡΕ ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΜΥΑΛΟ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδη διαφημιζουν το αυτονοητο,και ποιοι δεν το ελυναν τοσα χρονια?το θεο σας δεν εχετε πολιτικαντηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ.ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ. Ο ΜΟΝΟΣ ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ Η ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α ρε Λυμπέρη που χρειάζεσαι! ΑΝ ΚΑΙ ΕΊΣΑΙ Ο ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟΣ.

      Διαγραφή
  6. ΜΟΝΟΝ ΑΝ Ο ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α ρε Λυμπέρη που χρειάζεσαι! ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ.

      Διαγραφή
  7. το παλιο τελειωσε. ελπιδα το νεο. ο Λυμπερης μπορει να το εκφρασει και να σωσει την παρτιδα.υποψηφιοσ με τη ΝΔ ο Γιαννης λυμπερης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΌΣΟ ΚΌΛΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΜΠΈΡΗ!!! ΒΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΛΥΜΠΕΡΗΣ!!!

      Διαγραφή
  8. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ, ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ..
    ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ. ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΛΕΩ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΣΑΝΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε άμα δεν έχεις φωτογραφίες με το Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τη Βασίλισσα Σοφία, με το νέο Δεσπότη με το Πατριάρχη Γρηγόριο τον πέμπτο και με τον Παπαφλέσσα, δεν μπαίνεις σε λίστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ, ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ..ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή