Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Αφροδίτη Παπαθανάση: Πολιτικές εκκρεμότητες για την συνεργασία ΕΥΔΑΠ - Δήμου Δελφών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ...


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
 ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 
 ΕΥΔΑΠ – ΦΩΚΙΔΑ
 16.04.2018


 Την συμφωνία ως δρόμο για την επίλυση των εκκρεμοτήτων με την εταιρεία ΕΥΔΑΠ Παγίων, επέλεξε ο Δήμος Δελφών. 

Τη συμφωνία αποπληρωμής χρέους που κοινοποίησε η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ συνοδεύει  η υπογραφή Πρωτόκολλου συναντίληψης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γ. Δέδε και του Δημάρχου Δελφών Α. Παναγιωτόπουλου με αντικείμενο την ενίσχυση του Δήμου Δελφών για την υλοπόιηση αναπτυξιακών για το Δήμο έργα.

Οι πρόσφατες συνθήκες - χρέους και κινδύνου κατασχέσεων λογαριασμών, διαμορφώθηκαν από την επιλογή  "περί μη οφειλής" και την μη έγκαιρη πρόβλεψη διευθέτησης  της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προς το Δήμο, από το 2013 και μετά, όταν "μηδενίστηκε" το κοντέρ των οφειλών του Δήμου, "οφειλών" που δεν αναγνωρίζονταν εώς και σήμερα. 

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πλέον -και λόγω των συνθηκών που διαμόρφωθησαν - αναγνωρίζεται η αρχή ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό - και όχι τοπικός πόρος - με διαχειριστή την ΕΥΔΑΠ και προκύπτει οφειλή για την κατανάλωση και ανταποδοτικό κόστος για τις επενδύσεις και υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, ΠΑΓΙΩΝ και ΑΕ. 

Το δεύτερο συμπέρασμα ειναι οτι έγινε ενα πρώτο βήμα συμβιβασμού μεταξύ Δήμου και Πολιτείας στο θέμα των ανταποδοτικών προς το νομό για την ΕΥΔΑΠ. 
Υπό τις παρούσες συνθήκες υπήρξε φιλότιμη προσπάθεια όλων των μερών και εμπλεκομένων για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Το Μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δήμου Δελφών περιλαμβάνει:

1) Την ένταξη στο Π.Δ.Ε. του Υπουργείου για το 2018 της αναβάθμισης του Ταχιδυϊλιστηρίου Δεσφίνας και την συντήρηση δημοτικής οδοποιίας, έργα που πλησιάζουν το 1 εκατ. Ευρώ,

2) Την χρηματοδότηση κι άλλων αναπτυξιακών έργων τα επόμενα χρόνια, και

3) Την εκπόνηση πλήρους διαχειριστικού σχεδίου για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων -και ειδικότερα στην περίπτωση του Δήμου Δελφών - την χρηματοδότηση όλων των έργα που θα προκύψουν από τη μελέτη αυτή ως απαραίτητα, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοποίηση των υδατικών πόρων της περιοχής μας σε ορίζοντα πενήντα ετών.

Περί αυτών θα ήθελα να καταθέσω τα ακόλουθα σχόλια και παρατηρήσεις για τα πρώτα και επόμενα βήματα αυτής της συμφωνίας:

Α. περί της συμφωνίας με ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

1. ΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ και ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ περί της συμφωνίας, θα πρέπει να μας πουν: 
1.1. Αν και πως θα τηρήσουν ως βάση διεκδίκησης για τα ανταποδοτικά περί ΕΥΔΑΠ τα παραπάνω 3 σημεία, 
1.2. Τι άλλο προτείνουν σχετικά με το πλαίσιο αυτό,
1.3. Με ποια μεθοδολογία και δικλείδες ασφαλείας, πχ νομοθετικές ρυθμίσεις. 


2. Το 2018 φέρνει νέα δεδομένα.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΥΔΑΤΟΣ – ΑΡΧΗ ΕΓΓΥΤΗΤΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

2.1. Με την ΚΥΑ 135275 " έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος...." 22/5/2017 , ξεκινά μια νέα διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα, όπου με βάση τη λογική ανάκτησης κόστους, περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης κλπ, θα τιμολογηθούν εκ νέου όλες οι υπηρεσίες ύδατος.
Δηλαδή, είναι πιθανό σήμερα το 0,08 ευρώ ανά κυβικό ( που είναι η τρέχουσα τιμή χρέωσης της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ προς το Δήμο) να είναι χαμηλότερο από την τιμή που θα προκύψει αύριο με βάση την ΚΥΑ αυτή και την νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει. 
Θα χρειαστεί να γίνει συζήτηση με το θέμα αυτό, με Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Υπ. Περιβάλλοντος και ΕΥΔΑΠ για να ληφθεί υπόψη η ΑΡΧΗ της εγγύτητας για το νομό και την περιοχή - ΑΡΧΗ που θα επιτρέψει την καλύτερη δυνατή τιμή .

2.2. Από τις αρχές του 2018 κάθε καταναλωτής και για κάθε χρήση θα καταβάλει σε ΕΥΔΑΠ ΑΕ ή ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, περιβαλλοντικό τέλος.

Από το 2016 έχω προτείνει να ανοίξει η συζήτηση με Υπ. Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων και Υπ. Υποδομών , που να επιτρέπει – οριζόντια ρύθμιση και για όλους τους νομούς με Ταμιευτήρες:
2.2.1. Μεταφορά ενός (έστω ελάχιστου) ποσοστού του τέλους αυτού, από ΕΥΔΑΠ, σε ειδικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ που βρίσκονται στους νομούς, που έχουμε ήδη περιγράψει και η κατασκευή των ταμιευτήρων και οι περιορισμοί αυτών έχει ουσιαστική επίδραση στην αναπτυξιακή τους διαδικασία,
2.2.2. Πρόβλεψη εξαίρεσης και για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν άμεσα επηρεαστεί από την κατασκευή των ταμιευτήρων από το περιβαλλοντικό τέλος,
2.2.3.Στα σημεία  που αφορούν «Γενικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ύδατος για αγροτική χρήση», των παραπάνω νομοθετικών πρωτοβουλιών, προτείνω, όπως και στη συζήτηση του 2016,  να προστεθεί ρητή πρόβλεψη που να επιτρέπει εξαίρεση από τα περιβαλλοντικά τέλη -και τιμές υπηρεσιών άρδευσης σχεδόν μηδενικές- σε αγροτικές περιοχές, που ασκούν ορθές πρακτικές διαχείρισης των υδάτων και αφορούν ΟΤΑ που έχουν άμεσα επηρεαστεί από την κατασκευή των ταμιευτήρων. Πρέπει να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για άρδευση -όταν τα σχέδια διαχείρισης και τα διαθέσιμα κυβικά της λίμνης Μόρνου επιτρέπουν σε αρδευτικό Ελαιώνα Άμφισσας.


3. Τιμή διάθεσης αδιύλιστου ύδατος, πλαίσιο και ποσότητες για ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΛΑΙΩΝΑ
Οριστικοποίηση πλαισίου για την παροχή από ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ χρήσης αδιύλιστου ύδατος, όταν τα αποθέματα το επιτρέπουν, από το κανάλι που μεταφέρει το νερό,  για την άρδευση του Ελαιώνα ΑΜΦΙΣΣΑΣ. 
Το έργο της άρδευσης του Ελαιώνα είναι ενεργό - δηλαδή έχει ΣΑΕ και εγκεκριμένους διαθέσιμους πόρους και έχουν προχωρήσει βήματα των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών  για το σημείο «κεφαλής του έργου».
Το καθεστώς για την υδροδότηση του έργου για άρδευση του ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ περιγράφεται στο ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ – ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΤΡΟΥ RBD07_ΣΜ11_125.

Όπως και για την ΚΩΠΑΙΔΑ πρόσφατα και με βάση τις νομοθετικές εξελίξεις και πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν την ΚΥΑ 135275 του νερού πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της τιμολόγησης αδιύλιστου ύδατος για την άρδευση ελαιώνα.

Επί της ευκαιρίας του θέματος και με αφορμή την όντως μεγάλη καθυστέρηση στην συνέχιση κατασκευής του έργου – θα υπήρχε χρόνος, αναζητούμε την πρόθεση για δύο συνοδά έργα στον ελαιώνα:
  • μελέτη και έργο πυρασφάλειας – με βασικό δίκτυο κρουνών, και
  • αναμόχλευση της μελέτης του 2006 «Υδρολογική μελέτη καρστικών συστημάτων νοτιοανατολικής Φωκίδας», μελέτη για το τι μπορεί να γίνει και επικαιροποίηση τιμών.


4. ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΕΡΓΑ – ΠΟΡΟΥΣ για «αξιοποίηση υδατικών πόρων».
Σε κάθε περιφέρεια και στη Στερεά έχουν ολοκληρωθεί και οριστικά παραδοθεί από τους μελετητές τα τελευταία χρόνια μελέτες που αφορούν τα υδατικά τους αποθέματα. Υπάρχουν δηλαδή «οδηγοί» και προσανατολισμός για το τι συμβαίνει, ανάγκες, προβλήματα. Με βάση και το σημείο 3 του Μνημονίου συναντίληψης Υπουργείου και Δήμου, περί «αξιοποίησης υδατικών πόρων»  λογικά τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν γρήγορα και να προλάβουν το σχεδιασμό που αρχίζει και γίνεται κεντρικά για το πρόγραμμα από το 2019 - 2020 και μετά.

5. Θα μπορούσε να ζητηθεί από ΕΥΔΑΠ πολιτιστική χορηγία, πχ. για το έργο του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών , ή ότι ποιο ωφέλιμο κρίνει η Αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.


Β. Πλέον Πολιτικές εκκρεμότητες – αποφάσεις  για τον ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ

Αφορούν τον αγώνα που δίνει με τη σειρά του ο Δήμος Δωρίδας για θέματα ανταποδοτικών, θα αναφερθώ μόνο σε αυτά που εγώ δημόσια έχω πει και γράψει, καθώς ο Δήμαρχος κ. Καπεντζώνης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας κάνουν την δική τους προσπάθεια και εκτός συνόρων, με αναφορά σε Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Όργανα:

1.  ΑΝΑΓΚΗ για ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου
Τώρα το καθεστώς γύρω από τον ταμιευτήρα προκύπτει κύρια από την Α5 υγειονομική διάταξη του Υπ. Υγείας και τις πρόσφατες τροποποιήσεις αυτής.
Θα ήταν χρήσιμο σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδας, το Υπ. Περιβάλλοντος και το Υπ. Υγείας, τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων της περιοχής και το Σύλλογο Μηχανικών Περιβάλλοντος  να συζητηθούν εκ νέου δυνατότητες εκπόνησης χωροταξικού στην περιοχή – και προσαρμογή της Α5, αν όχι σε όλη τον  περιμετρικό κύκλο, έστω σε θύλακες που θα επιτρέψουν με ορθή περιβαλλοντική πολιτική προστασίας την δημιουργία και συνέχιση – νόμιμα και νομότυπα- κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών μονάδων.  

2. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ καθαρισμός γύρω από τον Ταμιευτήρα – έργο – δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης του.
Δεδομένα :
• Ο βιολογικός καθαρισμός Λιδωρικίου δεν λειτουργεί, δεν λειτούργησε ποτέ.
• Για τον βιολογικό καθαρισμό των φυλακών Μαλανδρίνου απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για την μεταφορά των λυμάτων με βυτία. Αυτή η δαπάνη,  επί τόσα χρόνια θα κάλυπτε πολλά και σημαντικά έργα. Και για αυτό αυτή η παράταση της μη λύσης αποτελεί σπατάλη και μη ορθή πολιτική διαχείρισης.
• Έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ – και αφορούσε το βιολογικό καθαρισμό Λιδωρικίου, το αποχετευτικό της περιοχής και την παροχέτευση του νερού μετά την επεξεργασία μακριά από τον ταμιευτήρα – απεντάχθει και δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. Το κόστος όμως της λειτουργίας και συντήρησης αντλιοστασίων , βιολογικού και αγωγού μεταφοράς 20 χιλιόμετρων – ώστε να είναι σε απόσταση που οι περιβαλλοντικοί όροι έθεταν – στο παραπάνω έργο , θα επιβάρυνε  έναν μικρό Δήμο, το Δήμο Δωρίδας , 12.500 κατοίκων.

Λύση οφείλει να βρεθεί με την εξεύρεση της βέλτιστης οικονομικά και τεχνικά λύσης, λύσης που λαμβάνει υπόψιν οικονομίες κλίμακος για τις ανάγκες των οικισμών αλλά και των φυλακών τόσο για την κατασκευή έργου όσο και για την δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης του.

3. έργα ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ χωρών Δήμου ΔΩΡΙΔΑΣ με μελέτη και δαπάνη ΕΥΔΑΠ.

4. Θα μπορούσε να ζητηθεί από ΕΥΔΑΠ πολιτιστική χορηγία, πχ. για την ανάδειξη του Καλίου ως χώρου Νεώτερου Μνημείου και εκδηλώσεων, ή ότι ποιο ωφέλιμο κρίνουν οι Αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων.



Γ. Πλέον Πολιτικές εκκρεμότητες – αποφάσεις  για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Περιμένουμε την εξέλιξη των θεμάτων που θα θέσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ΔΩΡΙΔΑΣ σχετικά με τις δικές τους διεκδικήσεις προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Η δική μου παρατήρηση έχει να κάνει με το ερώτημα αν υπάρχει η πρόθεση να τεθεί «οριζόντιο – συνεχές μέτρο» ανταπόδοσης που δεν εξαρτάται άμεσα από θετική ή αρνητική πρόθεση Πολιτικής Ηγεσίας Υπουργείου.

Δηλαδή, όπως και στο παράδειγμα του μεταλλευτικού τέλους που αποδίδεται ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στους ΟΤΑ στην επικράτεια των οποίων ασκείται μεταλλευτική δραστηριότητα, θα προτείνετε ή όχι να νομοθετηθεί το να αποδίδεται στους ΟΤΑ με Ταμιευτήρες ΕΥΔΑΠ ποσοστό από το περιβαλλοντικό τέλος που από 01/01/2018 εισπράττει. 



Κλείνοντας να πούμε ότι το αποτέλεσμα της συνεργασίας Αιρετών συνήθως φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τους τεχνητούς αποκλεισμούς. Ας δούμε την παρούσα προσπάθεια ως ένα πρώτο βήμα και ας συμβάλλουν οι Υπεύθυνοι και να συμβάλλουμε και εμείς ως Πολίτες να κάνουμε τα επόμενα.


5 σχόλια:

  1. ΒΡΕ ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΑΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς ανωνυμο 7.24 να αγιαση το στομα σου,βολεψε την παρτη της και τωρα θα μας πει τι θα κανουμε,σα δεν ντρεπετε,εχει και η αθλιοτητα ορια,αισχος,ντροπη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΕΙ..ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΣΑΡΑ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΗΜΟΥΝΑ ΘΑ ΕΣΚΟΥΖΑ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΠΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΝΤΡΟΦΙΣΑ.ΛΙΓΟ ΤΣΙΠΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΙΑ.ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΜΙΣΘΟ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή