Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Γίνονται Περιφερειακά τα Λιμενικά Ταμεία...;; δημόσια εξαγγελία Λαμπρίδη χθες στον ΟΛΠ...


  
Την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Λιμενικού Συστήματος προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, καθώς το υφιστάμενο δεν είναι, λόγω του μεγάλου αριθμού Φορέων Διαχείρισης Λιμένων (102 Φορείς, ενώ το 2001 ήταν μόλις 51) επισήμανε ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων χθες στον ΟΛΠ με αντικείμενο την αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τα λιμάνια της χώρας. 
 Χρήστος Λαμπρίδης



      «Συνωστισμός» φορέων στα λιμάνια...

Συντάκτης: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   Ο Χρ. Λαμπρίδης έκανε γνωστό ότι οι 102 Φορείς Διαχείρισης των Λιμένων είναι κατακερματισμένοι, τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία υποστελεχωμένα με έναν ή κανέναν υπάλληλο και με έλλειψη τεχνογνωσίας.
Στοιχεία τα οποία είχε αναφέρει και στην ομιλία του πρόσφατα στην ειδική μόνιμη επιτροπή περιφερειών της βουλής.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως είπε, είναι η αδυναμία αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρει η Κεντρική Διοίκηση για την άντληση πόρων για λιμενικά έργα, ενώ αδυναμία παρατηρείται ακόμα στην είσπραξη των λιμενικών τελών, με συνέπεια το Δημόσιο να χάνει πολλά έσοδα.
Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο όπως επισήμανε δημιουργήθηκε από μια πολιτική που δεν βασιζόταν σε κανέναν σχεδιασμό, δίνοντας εύκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να ιδρύει Λιμενικά Ταμεία, κάνοντας έτσι το σύστημα μη βιώσιμο.
Εκανε γνωστό ότι μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησαν ήδη μια διαδικασία διαλόγου και σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής του Λιμενικού Συστήματος (δημόσια διαβούλευση), η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ημέρες ανατίθεται σε σύμβουλο η επεξεργασία των σχολίων της διαβούλευσης και η δημιουργία των βασικών σεναρίων αναδιοργάνωσης του Λιμενικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι μέσω του ΠΔΕ και με το νέο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4504/17 η χώρα μπορεί να δημιουργήσει στα λιμάνια της ευρωπαϊκών προδιαγραφών υποδομές.
Ζήτησε να προχωρήσουν τα master plan των λιμένων και να καταρτιστούν σε συνεργασία με το υπουργείο τα Τεχνικά Δελτία, τα οποία πρέπει να είναι άρτια, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των πόρων από το ΠΔΕ ή από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στη σημασία που έχει η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών για την ανάπτυξη των νησιών στάθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, λέγοντας ότι μέσω της Γενικής Γραμματείας Λιμένων κατέγραψαν τις ανάγκες των λιμένων της χώρας και μέχρι στιγμής ανακοίνωσαν έργα ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου