Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Επιτέλους! Συνεργασία Δήμου Δελφών και ρομά για την αξιοποίηση του ιαματικού Αγιόνερου της Κίρρας...


                   Περιοχή Αρμύρες Κίρρας...  Φεβρουάριος 2014 - όχθες του  ποταμού των ιαματικών πηγών του Αγιόνερου...



...πανομοιότυπη με αυτή των Γαλλικών Μώλων Ιτέας αλλά εμπλουτισμένη η εικόνα υποδοχής από την ανατολική είσοδο της πόλης, σε συνέχεια της  τουριστικής πλαζ Αη-Γιάννης...


...από κάθε πλευρά μεταξύ παράκαμψης και Εθνικής Οδού Ιτέας-Διστόμου...



                         ... όπου τα ρούχα πλένονται με την άνεση της άδειας κατασκήνωσης "Δίπλα στο Ποτάμι" ... 


...και στο γήπεδο του Ολυμπιακού Κίρρας, κατά την συνήθη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσειων της Ιτέας...


...προηγηθείσης της γνωστής προτίμησης  ιδιωτικής συμμετοχής στα αναπτυξιακά προγράμματα...

  ...για την αέναη ροή των ανεξάντλητων νερών της Κίρρας που από το 1966 με το 959 Βασιλικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε "ως ιαματικήν πηγήν ΑΓΙΟΝΕΡΗ αναβλυζούσης εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Κίρρας Φωκίδος και ανηκούσης κατά κυριότητα εις τον ΕΟΤ ιαματική ταύτην"...


...αποφασίσθηκε πέρυσι, πριν ένα χρόνο ακριβώς- Φεβρουάριος 2013:
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: «Ημερίδα Δήμου Δελφών και Κ.Π.Ε. Αμφίσσης με τίτλο: Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά στη Φωκίδα. Οι δυνατότητες αξιοποίησης και διαχείρισης τους από τις τοπικές κοινωνίες».
Ο Δήμος Δελφών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αμφίσσης, διοργάνωσε ημερίδα, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και επιμόρφωσης ενηλίκων, με θέμα:
«Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά sτη Φωκίδα. Οι δυνατότητες αξιοποίησης και διαχείρισης τους από τις τοπικές κοινωνίες».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27.02.2013, στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Αμφίσσης με μεγάλη επιτυχία.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν:
-Ο κος Λεονάρδος Τηνιακός, ο οποίος έδωσε κατευθύνσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ως ειδικός στον τομέα, Δρ. Γεωλογίας, Επίτιμος Δ/ντης υδάτων Δυτικής Ελλάδος. Η εισήγησή του είχε τίτλο: «Προτάσεις για τη βελτίωση αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων της Φωκίδας και ιδιαίτερα του Δήμου Δελφών».
-Ο κος Λεωνίδας Γουλιώτης, MSc Τεκτονικής υδρογεωλογίας, υποψήφιος Δρ. Γεωλογικού τμήματος Παν/μίου Αθηνών, η παρουσίαση του οποίου είχε τίτλο: «Ρόλος της τεκτονικής και στρωματογραφίας στη κατανόηση των υδρολογικών συνθηκών των παράκτιων και υποθαλάσσιων πηγών, στο κόλπο Ιτέας – Καμιώτισσα και της νότιο-ανατολικής Γκιώνας». Ο κύριος Γουλιώτης εξέπληξε με τα νέα δεδομένα που παρέθεσε για τα αποθέματα νερού στη συγκεκριμένη περιοχή.
-Εξαιρετική παρουσίαση έγινε από την αρχαιολόγο, κα Αθηνά Τσαρούχα, για την «Διαχείριση των υδάτινων πόρων κατά την αρχαιότητα στη Φωκίδα» μέσα από την οποία διεφάνει, η από παλαιοτάτων χρόνων, αγωνία για τα αποθέματα νερού και η ευρηματικότητα στη συλλογή των υδάτων.
-Έγινε μία πλήρης ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, κο Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, Νομικό, με θέμα: «Ο Δήμος Δελφών: Ο μεγαλύτερος τροφοδότης πόσιμου ύδατος της χώρας» με ιδιαίτερη αναφορά στην διεκδίκηση πόρου από την Ε.ΥΔ.ΑΠ.
-Στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Δελφών στο Δίκτυο «Περιφερειακής Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας για το Θερμαλισμό- Αειφορία-Πολιτισμό», η κα Παναγιώτα Λαΐνη – Κολλιαλή, Φαρμακοποιός, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ιτέας του Δήμου Δελφών, παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα: «Αξιοποίηση των υδάτων του Δήμου Δελφών – Η πηγή «Αγιόνερο», T.K. Κίρρας» και εστίασε στη καταγραφή και ταξινόμηση των Πηγών του Δήμου Δελφών, στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος για την αναγνώριση αυτών και την στροφή προς τα εναλλακτικά μοντέλα, τους προορισμούς ευεξίας για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας μέσα από το δίκτυο διαδρομών Θερμαλισμού. Έγινε ιδιαίτερη παρουσίαση για την πηγή «Αγιόνερο» της Τ.Κ. Κίρρας για την οποία η διαδικασία αναγνώρισης είναι σε εξέλιξη.

-Επίσης παρέμβαση στη στρογγυλή τράπεζα έγινε από την συμπολίτισσα μας, κα Ελένη Φλώρου, Διδάκτωρ, Βιολόγο – Ραδιοοικολόγο, Υπεύθυνη Πυρηνικής Τεχνολογίας στο «Δημόκριτο», η οποία είχε προσκληθεί από τον Δήμο Δελφών.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, η δε ημερίδα είχε στόχο τα συμπεράσματά της να χρησιμοποιηθούν για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων του Δήμου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Οφείλουμε συγχαρητήρια στους ομιλητές και κυρίως στη Δ/νση του ΚΠΕ Αμφίσσης.
Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νικόλαος Δ. Φουσέκης δήλωσε σχετικά με το θέμα:
«….Η ημερίδα είχε ιδιαίτερη σημασία εν’ όψει και της εξέλιξης της κατασκευής του αρδευτικού έργου του ελαιώνα της Αμφίσσης έργου προϋπολογισμού 37 εκ. ευρώ, ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. για την πραγματοποίηση του οποίου ο πρώην Δήμος Αμφίσσης και η Ν.Α. Φωκίδος είχαν καθοριστική συμβολή την δεκαετία 2000-2010. 

 Η άρδευση του ελαιώνα πρόκειται να γίνει από νερά του Δήμου Δελφών που καταλήγουν στην λίμνη του Μόρνου και με την λειτουργία του προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί η ετήσια παραγωγή ελαιοκάρπου στον ελαιώνα της Αμφίσσης. 

  Επίσης, σημαντική ήταν η ημερίδα αυτή και για την αξιοποίηση του λοιπού υδατικού δυναμικού του Δήμου Δελφών και ιδιαίτερα των πηγών του «Αγιόνερου» της Τοπικής Κοινότητας Κίρρας για το οποίο τον τελευταίο καιρό ο Δήμος μας κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια για την αξιοποίησή του».

Πράγματι...

7 σχόλια:

  1. ολα τα εκανε και την ευδαπ και την αρδευση και το αγιονερο. μπραβο νικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελα ρε, ας εκμεταλλευτουμε την δυνατοτητα τους να "λιπάνουν" τον λόγγο. Ξερετε ποσο δυσχερες ειναι να βρεις κοπριά την σημερον ημεραν ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Νίκος δεν φαίνεται να εκτιμά την ιδέα σου και τους φέρνει κάτω...Λέω να το εισηγηθείς, προσωπικά το βρίσκω τέλειο για την αναδάσωση στα καμένα, αν και καλύπτονται από τον βιολογικό της Άμφισσας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχει τον δικό του θεο ο "Κατσαβός", αλλα κυριως εμεις ειμαστε ως πολιτες το λαθος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. EEEEEE KAIROS HTAN AS KANOYN K KATI KALO EPITELOYS ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. an omos to ekmetaleftoyn..afto ti simeni ..oti tha stamatisi to neraki na trexi apo ekei k den tha mpori kanis na mpori na giatrefti apo ayta ta agia nera...etsei nomizo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή