Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Β. Κοντοπούλου: «Ποιους; Εμάς τους ΕΛΛΗΝΕΣ…»

ΙΤΕΑ,17/07/2013

«Ποιους; Εμάς τους  ΕΛΛΗΝΕΣ…»


Γράφει η Βασιλική Κοντοπούλου(Εκπαιδευτικός)


Στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας , η Ελλάδα, μάλλον καθένας καλείται να ελέγχει μόνο τον εαυτό του και να πράττει έργα κατά το δυνατόν «τέλεια», για να  έχουν αίσια έκβαση οι θυσίες ενός λαού ηρωικού που επαναλαμβάνει «έπη ανδρείας και αρετής» ενάντια στους κάθε φορά επίδοξους κατακτητές.
Θέλοντας να συμβάλω στην εκκίνηση ενός πανελληνίου αγώνα για μια καθημερινότητα απλή και αξιοπρεπή με ουσιαστική πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους ποικίλους τομείς της ζωής, αποφάσισα να δημοσιεύσω το παρακάτω κείμενο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, οριοθετεί το σημείο για μια αρχή στην επώδυνη διαδικασία της «συλλογικής μας κάθαρσης».
Πράγματι, οφείλω ευγνωμοσύνη στην οικογένεια του «Καπετάν Νικηφόρου», και ιδιαίτερα στον κύριο Πέτρο Δημητρίου, που μου επέτρεψε να μελετήσω το αρχείο του πατρός του και να ανακτήσω την πληροφοριακό μήνυμα, προσφέροντάς μου μ’ αυτόν τον τρόπο «άνθη πυρός, φωτός και ελευθερίας».
Παρακαλώ όλους να το διαβάσουν μέχρι τέλους. Παρακαλώ ακόμη τον παροικιακό Ελληνισμό να συμβάλλει στην τεκμηρίωση και τη διασταύρωση της πληροφορίας. Αλλά και προσκαλώ τους Πανεπιστημιακούς ερευνητές να ανοίξουν με ηπιότητα το διάλογο για την Βρετανική εμπλοκή στην Ελλάδα την ιστορική περίοδο 1940-1944, θυμίζοντάς τους τα λόγια του φιλοσόφου Σωκράτη στον «Κρατύλο» του Πλάτωνα: «…ενώ το ψέμα που βρίσκεται ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους είναι σκληρό και τραγικό, γιατί εδώ στην τραγική ζωή μας οι μύθοι και τα ψέματα πλεονάζουν..Πρέπει,  λοιπόν συχνά, όπως φαίνεται να ξαναγυρίζει κανείς σ’ όσα έχει πει και παλιότερα και να προσπαθεί, όπως λέει και ο ποιητής, να βλέπει συνάμα πίσω και μπροστά.»
Το κατωτέρω εμπιστευτικό «Υπόμνημα» δημοσιεύτηκε στο Δελτίο του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης το 1946.
Γράφει ο Ταξίαρχος Έντυ, Προς το Γενικόν Στρατηγείον Μέσης Ανατολής.
12 Αυγούστου 1943, Αυστηρά εμπιστευτικόν 85-4ΑΣ
«Όλες οι αναφορές των πρακτόρων, που έχω υπό τας διαταγάς μου, βεβαιώνουν ότι και οι δύο πολιτικο-στρατιωτικαί οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εμπνέονται εις μεγάλην πλειοψηφίαν από ρωσόφιλα αισθήματα και ακολουθούν τας κατευθύνσεις του κουμμουνιστικού κόμματος.
Σύμφωνα με την τελευταία σας εμπιστευτική διαταγή έδωσα οδηγίες στους Άγγλους πράκτορας και τους Έλληνας που συνεργάζονται υπό τας διαταγάς μου, να υπονομεύσουν το έργο του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ και να εμποδίσουν, ώστε οι οργανώσεις αυτές να επιτύχουν να εδραιώσουν την θέσιν τους και να αποκτήσουν δεσπόζουσαν επιρροήν εις την Ελλάδα.
Αυτό όμως είναι πολύ απίθανον, δεδομένου ότι οι βασιλόφρονες και οι υποστηρικτές της 4ης Αυγούστου, δεν έχουν καμμίαν πολιτικήν δύναμιν εις την χώρα και οι αρχηγοί μισούνται από τον Ελληνικόν Λαόν. Ο στρατηγός Παπάγος δεν έχει καμμίαν επιρροήν εις τον Ελληνικόν στρατόν και δεν θεωρείται σοβαρόν υποκείμενον. Για την όργανωσή του δεν αξίζει να γίνεται λόγος. Σημαντική πρόοδον εσημείωσεν η πολιτική και στρατιωτικήν οργάνωσιν ΕΔΕΣ, ιδίως εις την Ήπειρον.
Έχει όμως ανάγκη να εφοδιασθή με πολεμικόν υλικόν και να υποστηριχθή ηθικά. Κατά την γνώμην μου η οργάνωσις αυτή θα μας χρειασθή ως αντίρροπος δύναμις εναντίον του ΕΛΑΣ και είναι πολύ ενδεχόμενο να την χρησιμοποιήσωμεν, όταν δυναμώσει. Μια μέρα θα παραστή ίσως ανάγκη να διαλύσουμε τον ΕΛΑΣ, δια να είμεθα βέβαιοι ότι ο Τίτο δεν θα έχη οπλισμένους και δυνατούς συμμάχους εις την Ελλάδα.
Σας αναφέρω ότι εξετέλεσα τας διαταγάς σας και υποστηρίζω, όσο είναι δυνατόν, την μικράν πολιτικήν και στρατιωτικήν ομάδα της ΕΚΚΑ, χωρίς όμως να φανερώσω τις διαθέσεις μου.
Ο αρχηγός της ΕΚΚΑ συνταγματάρχης Ψαρρός είναι τίμιος και σταθερός στις υποσχέσεις του προς ημάς. Οι πολιτικοί του όμως σύμβουλοι Καφαλόπουλος και Καρτάλης διαρκώς ζητούν χρήματα και δεν ξέρω κατά πόσον κάμνουν καλήν χρήσιν των ποσών που τους δίδομεν.
Όπως πληροφορούμαι μεγάλο ποσό εξοδεύονται από αυτούς εις τας ιδιωτικάς των υποθέσεις. Πάντως και οι δύο μέχρι τώρα ηργάσθησαν δια την διάλυσιν του ΕΛΑΣ.
Θεωρώ ότι θα ήτο χρήσιμον δια του πράκτοράς μας να έχουν επαφήν με τους αντιπροσώπους της Ελλ. Κυβερνήσεως, με ανωτέρους αξιωματικούς, αστυνομικούς κ.λ.π. με τον σκοπόν να τους εμβάλουν την ιδέαν ότι έχουν το καθήκον και το δικαίωμα να καταγγέλλουν τους αρχηγούς του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ εις τας αρχάς της Κατοχής και να βοηθούν εις την σύλληψιν των πρακτόρων του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ, ώστε, όταν έρθη η στιγμή, οι οργανώσεις αυτές να μην είναι σε θέσιν να βλάψουν τα αγγλικά συμφέροντα εν Ελλάδι.
Απ’αυτής της απόψεως η οργάνωσις ΕΔΕΣ έκαμε πολλά. Κατήγγειλε εις τον συνταγματάρχη Ντερτιλήν και τον υπουργόν Ταβουλάρην, πολλά ενεργά πρόσωπα του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ τα οποία ευρίσκονται τώρα εις χείρας των Γερμανών και των αρχών Κατοχής.
Σύμφωνα με τας διαταγάς σας, εφρόντισα να κερδίσω την εμπιστοσύνην ανωτέρω αξιωματικών του ΕΛΑΣ και ελπίζω να τους πείσω να εκδώσουν τας αναγκαίας διαταγάς δια την εκτέλεσιν πράξεων σαμποτάζ κατά των Γερμανών και Ιταλών, με την υπόσχεσιν ότι η Αγγλική Κυβέρνησις θα επανορθώση αν μπορεί αμέσως τας ζημίας τας οποίας είναι ενδεχόμενον να υποστούν τα ελληνικά χωριά, ως αντίποινα εκ μέρους των Αρχών Κατοχής.
Δεν παραλείπω να σας αναφέρω ότι η Κεντρική διοίκησις του ΕΛΑΣ διστάζει να διατάξη τα στρατεύματά της να αρχίσουν γενικό σαμποτάζ εναντίον των συγκοινωνιών του εχθρού, δια να μη εκθέση τους κατοίκους των χωρίων εις τα άγρια αντίποινα των Γερμανών. Δι’ αυτό είναι ανάγκη με μια κατάλληλον ραδιοφωνικήν διαφώτισιν να διαλυθούν οι υποψίες ότι τα ελληνικά χωριά δεν θα προστατευθούν και δεν θα αποζημιωθούν.
Θα χρησιμοποιήσω τας υπηρεσίας του Αχιλλέα Κύρου και Πηνιάτογλου. Είναι ανάγκη να τους εφοδιάσουμε με σημαντικά ποσά, ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και χωρίς δυσκολίες. Οι δύο αυτοί δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον Ζέρβα και τον ΕΔΕΣ και αναγνωρίζουν μόνον τον Σπηλιωτόπουλον.
Παρ’ όλα αυτά ελπίζω να συμβιβάσω τας αντιθέσεις των και απόψεις των. Ο στρατηγός Σπηλιωτόπουλος εργάζεται αποκλειστικά δια τον βασιλέα και θεωρεί ότι ο ΕΛΑΣ πρέπει να ξεκαθαρισθή, έστω και αν πρόκειται να υποστή ζημία η συμμαχική υπόθεσις εις την Ελλάδα.
Πιστεύει ότι είναι προτιμώτερον να αναβληθή δι’ έξι μήνας ή ένα χρόνον η απελευθέρωσις της Ελλάδος , παρά να περιέλθη η Ελλάδα υπό την κυριαρχία του ΕΑΜ.
Όσον αφορά τους πολιτικούς ηγέτας δεν έχω να προσθέσω τίποτε εις όσα εις την προηγούμενην επιστολήν μου. Συμπληρώνων τας  πληροφορίας μου μπορώ να προσθέσω ότι ο Καφαντάρης δεν έχει κομματικήν δύναμιν άξιαν λόγου και ότι η υγιεία του είναι κλονισμένη. Ο Σοφούλης είναι γέρων. Ο Γονατάς δεν έχει κόμμα, αλλά συνεργάζεται ειλικρινά με τον ΕΔΕΣ και στενά με τον Σπηλιωτόπουλον της Ομάδας Χ.
Από τους παλιούς βασιλόφρονες ο μόνος που μπορεί ακόμη να υπολογιστθή είναι ο Ντίνος Τσαλδάρης, δεν έχει όμως οπαδούς και αυτός.
Ταξίαρχος ΕΝΤΥ.»
Αφήνω –για την ώρα- το παραπάνω έγγραφο χωρίς σχόλια ή διερμηνευτικές προτάσεις, απλά παραθέτοντας σαν κατακλείδα  τα λόγια του Μάνου Χατζηδάκη από το βιβλίο του « Τα Σχόλια του Τρίτου»: «Το λέω για να τ’ ακούν οι νέοι και να σκορπίσουν τα λαχεία τους κι αυτοί, όπου μπορέσουν κι όπου βρουν. Να μην τ’ αφήσουν κέρδος στους πολλούς. Έτσι τουλάχιστον θα κατακτήσουμε τη δυνατότητα να μας φοβούνται. Ποιους; Εμάς τους ποιητές. Μια και δεν είναι δυνατόν να μας εντάξουν στα συρτάρια τους, σ’ ό,τι μπορούν να ελέγξουνε και να προβλέψουν οι ανερχόμενοι πολλοί.

Τους φοβερίζει η άρνησή μας να δεχτούμε φάκελο, κατάταξη, τάξη κι αριθμό. Τους φοβερίζει η άρνησή μας να ενταχθούμε στις ομάδες αυτών που όταν κοιμούνται τα χέρια τους είναι από μέσα  ή απ’ έξω από το πάπλωμα. Γιατί τα χέρια τα δικά μας την ώρα του ύπνου, ζωγραφίζουν ελεύθερα τους ανέμους, με χρώματα και με σχηματισμούς πτηνών, και μας τοποθετούν παντοτινά μες στους αιώνες με τη αθάνατη και ερωτική μορφή του Λαχειοπώλη τ’ Ουρανού.»    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου