Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Εντείνεται η κουνουποκτονία στην Φωκίδα λόγω ανησυχίας για τον ιό του Δ. Νείλου




Συνεχίζοντας αποτελεσματικά την κουνουποκτονία  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης   Στερεάς Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Υγείας και υπεύθυνος της  εντομοκτονίας και της κουνουποκτονίας  στην Περιφέρεια,  Κώστας  Μπακομήτρος, επιβλέπει προσωπικά την διεξαγωγή  επαναληπτικών ψεκασμών και στην Φωκίδα,  δεδομένου ότι βρίσκεται σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου και πέρυσι είχαμε αρκετά περιστατικά στην περιοχή  του Γαλαξειδίου - κυρίως τουριστών - που κατέληξαν στο Νοσοκομείο. 






Μάλιστα σε συνομιλία που είχαμε με τον υπεύθυνο της Φωκίδας Γιάννη Μωραίτη, πληροφορηθήκαμε ότι και στην περιοχή της Ιτέας και συγκεκριμένα στους  χειμάρρους που καταλήγουν στην θάλασσα έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα επικίνδυνα έντομα. 
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επιστήμονες αναμένουν την έξαρση των κρουσμάτων   τις ερχόμενες εβδομάδες. 
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό, ενώ ήδη έχουν μπει σε καραντίνα με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως μηνιγγίτιδα αλλά και αυχενική δυσκαμψία, έντονο πονοκέφαλο κ.λπ. αρκετά περιστατικά σε "επικίνδυνες" περιοχές.  

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η τροπική νόσος, που φέτος έκανε την εμφάνισή της έναν μήνα νωρίτερα γιατί δεν έγιναν οι ψεκασμοί την άνοιξη από τις αρμόδιες περιφέρειες και τους δήμους, «θα μας απασχολήσει έως και τον Οκτώβριο με Νοέμβριο».

 Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα διότι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, λίγοι μόνον Δήμοι έχουν προβεί σε εντομοκτονίες από τις αρχές Μαΐου, δηλαδή την εποχή που τα κουνούπια ήταν ακόμα νύμφες...












Με το δεδομένο ότι η περιοχή μας μαστίζεται από της δημιουργίας των  οικισμών από τα κουνούπια αλλά και με την επανεμφάνιση της νόσου φέτος, αισθανόμαστε ευγνώμονες και δεν μπορούμε να μην το  επαναλάβουμε,  ότι υπάρχει ένας άνθρωπος τόσο υπεύθυνος και αποτελεσματικός ταυτόχρονα, που  για πρώτη φορά έχει αναλάβει με σοβαρότητα και συνέπεια και σεβασμό προς την δημόσια υγεία,  αυτή  την  σημαντικότατη δράση που έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των κατοίκων και στην ποιότητα της ζωής στην Φωκίδα. 



             Το Πρόγραμμα της εβδομάδος για την Φωκίδα: 

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας

Θέμα: Πρόγραμμα παρεμβάσεων
Έργο:Ανάθεση Στερεάς Ελλάδας Ιούλιος 2012

Σας αποστέλλουμε το Πρόγραμμα αστικών και περιαστικών συνεργείων ψεκασμού
Από Δευτέρα  έως Παρασκευή 

Για την τρέχουσα εβδομάδα:
Πέμπτη: Δήμος Δελφών
Παρασκευή : Δήμος Δελφών – Δήμος Δωρίδας

  • Οι ψεκασμοί εκτελούνται σε όλα τα υποδεικνυόμενα σημεία όλων των δημοτικών διαμερισμάτων ανά εβδομάδα από τα συνεργεία  


  
Σημειωτέον ότι η  λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι - φθινόπωρο 2010 με τη μορφή επιδημίας. Από τις αρχές Αυγούστου έως τον Νοέμβριο του 2010 διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα).

Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Το 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Από αυτά, τα 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 25 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Καταγράφηκαν εννέα θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Το τελευταίο κρούσμα ήταν στις 18 Οκτωβρίου του 2011.


Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μόνο μέσω του δήγματος (τσίμπημα) των κουνουπιών και δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν δύο έως 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί. Ενα ποσοστό 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγία, ενώ λιγότερο από 1% παρουσιάζει σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, γι’ αυτό οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποστηρίζουν ότι με απλά μέτρα μπορούμε να προστατευτούμε από τα κουνούπια που μεταφέρουν την τροπική νόσο.

-Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό χώρου και αντίστοιχα σπρέι ή κρέμες για το ακάλυπτο δέρμα.
-Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από τα βάζα ή τα πιατάκια στις γλάστρες, τα λάστιχα αυτοκίνητων κ.λπ., για να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών γύρω από το σπίτι μας ή τον χώρο εργασίας μας.
-Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες και κλιματιστικά και σήτες στα παράθυρα.
-Επισημαίνεται ότι οι κίτρινοι λαμπτήρες στους εξωτερικούς χώρους απομακρύνουν τα κουνούπια.
-Καλό είναι το γρασίδι και οι φυλλωσιές που υπάρχουν στους κήπους να είναι κουρεμένα και να ποτίζονται νωρίς το πρωί αντί για το βράδυ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου