Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΡΒΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΩΡΙΔΑΣ



Η χώρα μας διέρχεται τα τελευταία οικονομική κρίση. Οι συνέπειες που υφίστανται οι πολίτες είναι τραγικές. Προσωπικές, κοινωνικές και κρατικές-εθνικές. Περικοπή παροχών (μισθοί, συντάξεις) ανεργία και περιορισμός κρατικών δραστηριοτήτων. 
Στόχος να μαζευτεί και το τελευταίο ευρώ και να περιορισθούν οι σπάταλες δαπάνες.
Για στέγαση των Δημοσίων Υπηρεσιών ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Όταν από την άλλη μεριά εκατοντάδες δημόσια και δημοτικά κτήρια παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Απανωτές εγκύκλιοι και οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες έχουν εκδοθεί, για να τα αξιοποιήσουν.
Στον Δήμο μας χορηγήθηκε τελευταία η 4η δόση της ΣΑΤΑ οικ. έτους 2011. Το ποσό είναι 386.273,00€ Με το πρακτικό σας 120/2012/5.6.2012 κάνατε κατανομή του ποσού σε διάφορους κωδικούς αριθμούς του προϋπολογισμού 2012.
Στον ΚΑ 10-7122.001 εγγράψατε (δηλ. διαθέσατε) ποσό 222.158,14€ για την αγορά κτηρίου στην Τ.Κ. Λιδωρικίου για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου. Ασφαλώς τα χρήματα αυτά θα αυξηθούν γιατί θα προστεθούν έξοδα (συμβολαιογραφικά, φόροι, -ίσως να μην πληρώνει το δημόσιο- έξοδα επισκευής, αγορά επίπλων, τηλεφωνικές συνδέσεις κλπ)
Στο σκεπτικό-εισήγηση του πρακτικού 120/2012 αναφέρεται: Από τις πρώτες αποφάσεις της θητεία το 2011 ήταν να υπάρξει στον Δήμαρχο να διερευνήσει δυνατότητες, πιθανότητας, είτε ενοικίασης, είτε αγοράς ακινήτου γιά την λύση του προβλήματος στέγασης της Υπηρεσιών του Δήμου.
Καμία εξουσιοδότηση και καμία προσπάθεια αξιοποίησης των κτηρίων που υπάρχουν στις έδρες και την περιοχή των τέως Δήμων Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Τολοφώνος. 
 Το πνεύμα,  οι οδηγίες και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους πολίτες, ακόμη και τον άνεργο, γιατί και αυτός πληρώνει “χαράτσι ΔΕΗ” για να έλθει η ΣΑΤΑ στους Δήμους, πάνε περίπατο.
Η εύκολη λύση, ξόδεμα άσκοπα 222.158,14€
Ασφαλώς και υπάρχουν κτήρια στην Ερατεινή, στο Ευπάλιο και το Κροκύλιο όπου μπορούν να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες και τουλάχιστον προσωρινά.Αν  ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και έχουμε την πολυτέλεια αγοράς ή ανέγερσης νέων κτηρίων στην έδρα κανένα πρόβλημα. Αλλά σ’ αυτή τη φάση ως Έλληνας πολίτης-Δημότης του Δήμου Δωρίδας που φορολογούμαι όπως όλοι οι Έλληνες αγριότατα, δεν είμαι διατεθειμένος να διαθέσω ούτε ένα λεπτό άσκοπα και σπάταλα.

Στο Ευπάλιο το Δημαρχιακό Μέγαρο, είναι έτοιμο να στεγάσει, χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ όποια ή όποιες υπηρεσίες δεν έχουν χώρο.Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις άλλες έδρες και περιοχές των τέως Δήμων.Μην σας τρομάζουν οι αποστάσεις. Μην μένετε στον στείρο τοπικισμό και ακόμη μην παραμένετε στην παλιά και αρρωστημένη αντίληψη:Να φέρουμε μια Δημόσια Υπηρεσία στην πόλη μας για να αναπτυχθεί ο τόπος μας. Η ανάπτυξη θα έλθει με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής (Γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός και ότι άλλο διαθέτει ο κάθε τόπος).
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν είναι έννοια και σύστημα κενό περιεχομένου.Ένα καλό ΚΕΠ στις έδρες των συγχωνευθέντων Δήμων μπορεί να εξυπηρετεί άνετα τους πολίτες. Μην παραβλέπετε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέο “Καλλικράτη”, αυστηρότερο. Οι 325 Δήμοι λέγεται και αποδεικνύεται στην πράξη, είναι πολλοί. Ήδη έχουν δρομολογηθεί αυστηροί “Καλλικράτηδες” σε εφορίες, Σχολεία, Αστυνομικά Τμήματα, υποκαταστήματα ΙΚΑ και μια σειρά άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών.
Μην επικαλείσθε την εύκολη δικαιολογία, ότι ο νόμος προβλέπει όλες οι υπηρεσίες να βρίσκονται στην έδρα του Δήμου.Αυτή ισχύει εφ’ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Πέραν του αυστηρού dura lex, sed lex” -Νόμος σκληρός αλλά Νόμος-υπάρχει και ο νόμος της ανάγκης και της Λογικής που λέει το απλούστατο, προκειμένου να εξοικονομήσω χρήματα που είναι ζητούμενο αυτή την περίοδο αξιοποιώ την περιουσία μου. Αν ήταν έτσι έπρεπε όλοι οι Δήμοι δύο χρόνια τώρα να λειτουργούν ως Νομαρχίες. Αυτό προβλέπει ο Νόμος και αριθμήστε πόσες Δ/νσεις έπρεπε να λειτουργούν (Παιδείας Α/θμιας και Β/θμιας, Φυσικής Αγωγής,Πολεοδομία, Τεχνικές Υπηρεσίες, Αλιείας, Πρόνοιας, Τουρισμού κλπ) Κάθε σπίτι του Λιδωρικίου έπρεπε να στεγάζει και μια Δ/νση. Ένα ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο όχι μόνο θα σας έδινε την άδεια αλλά και θα σας επιβράβευε.

Κύριοι Σύμβουλοι
η απόφασή σας 120/2012/5.6.2012 στο κεφ. 2 υποπαράγραφος α είναι γιά τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας και του Δήμου άστοχη.
Μπράβο όσοι την καταψήφισαν.
Παρακαλώ με δημοκρατικές διαδικασίες να την εξαφανίσετε όπως λένε οι νομικοί ή να την αναστείλετε επ’  αόριστον.

Κανένας πολίτης-δημότης δεν την εγκρίνει.

Η ΣΑΤΑ χορηγείται κατά κανόνα για την κατασκευή και συντήρηση έργων καθημερινότητας (Αγροτική Δημοτική οδοποιία, έργα ύδρευσης κλπ) Εδώ διατίθενται 76.000.000 δρχ. περίπου σε ένα έργο όχι απόλυτα απαραίτητο. Κακώς για δύο χρόνια όπως γράφεται στην εισήγηση ανέχεστε να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης οι υπηρεσίες.

Απλά και λαϊκά θα σας έλεγα, είμαστε άξιοι της τύχης μας και των ενεργειών σας.
Και παραφράζοντας τον ποιητή σας λέγω:

Και η οικονομία θέλει αρετή και τόλμη!

Με την σημείωση ότι η επιστολή μου δεν έχει καμία σκοπιμότητα, αλλά μόνο σκέψεις και απορίες ενός Δημότη.

Ευχαριστώ
Νικόλαος Ζέρβας
Συντ/χος Λυκειάρχης
πρώην πρόεδρος της
Κοινότητας Ευπαλίου
και Δημ. Σύμβουλος
Δήμου Ευπαλίου

Efpalio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου