Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...
Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας το κοίτασμα "Βλαχοθανάσης της Γκιώνας


Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πρόκειται να συζητηθεί το κοίτασμα "Βλαχοθανάσης Β1-Β2-Β3" που  βρίσκεται στις εκμεταλλεύσεις του Νότιου Τομέα, στην  Γκιώνα, προκειμένου .για την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) της
 εκμετάλλευσης.


Η εισήγηση του θέματος:

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1. Φορέας του έργου : «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.»
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι ο σχεδιασμός της διαχείρισης των αποβλήτων της εκμετάλλευσης «ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗΣ Β1-Β2- Δήμου Δωρίδος Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.Β3» Τ.Κ. Καρουτών 

Το κοίτασμα Βλαχοθανάσης Β1-Β2-Β3 βρίσκεται στις εκμεταλλεύσεις του Νότιου Τομέα, στο Νομό Φωκίδας, στις νότιες υπώρειες του όρους Γκιώνα.  Βρίσκεται σε απόσταση 1000 m βορειανατολικά από τις Καρούτες Δήμου Δωρίδος, σε υψόμετρο 1450 μ. Το κοίτασμα βρίσκεται βόρεια του κοιτάσματος Αγία Τριάδα Γ, του οποίου η εκμετάλλευση είναι υπόγεια.
Η εκμετάλλευση «ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗΣ Β1-Β2-Β3» έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων το 2007.

ΙΙ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η απόληψη θα είναι τόσο επιφανειακή (40.000 τόνοι) όσο και υπόγεια (500.000 τόνοι). Το επιφανειακό σκέλος έχει ξεκινήσει το 2008 και σήμερα έχει ολοκληρωθεί. Η απόληψη έγινε από το νέο χώρο επέμβασης έκτασης 9,016 στρ. ο οποίος θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες της υπόγειας εκμετάλλευσης , με την όρυξη της στοάς Σ2. Το υπόλοιπο μέρος του κοιτάσματος θα αποληφθεί με υπόγεια εκμετάλλευση από τη στοά Σ1255 της υπόγειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αγία Τριάδα Γ, μέσω της οποίας θα διανοιχθεί η στοά Σ1.

Το κυριότερο έργο που θα κατασκευαστεί για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Βλαχοθανάσης Β1-Β2-Β3» είναι η στοά Σ.1 που ορύσσεται μέσα από την υπάρχουσα στοά Σ.1255. Οι εγκαταστάσεις της Σ.1255 θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της στοάς Σ.1, η οποία αποτελεί τη βασική στοά μεταφοράς μεταλλεύματος. 

Οι εξωτερικές επεμβάσεις έγιναν στο βόρειο τμήμα , όπου βρίσκονται οι δύο εμφανίσεις βωξίτη που εξορύχτηκαν επιφανειακά. Εκεί κατασκευάστηκαν δυο δρόμοι , ένας ανηφορικός μήκους 250 μέτρων και ένας κατηφορικός μήκους 70 μέτρων. Ο ανηφορικός δρόμος προσπελαύνει τα υψηλότερα τμήματα της μεταλλοφορίας, τα οποία είναι τα πρώτα που απολήφθηκαν. Ο κατηφορικός δρόμος
προσπελαύνει τη θέση όρυξης τάφρου προσπέλασης (τραντσέρα) για την προσπέλαση των βαθύτερων τμημάτων της μεταλλοφορίας. 

Μετά την όρυξη της τραντσέρας ακολούθησε η εξόφληση του επιφανειακού τμήματος. Η δημιουργία του στομίου της στοάς Σ.2 θα γίνει για την υπόγεια εκμετάλλευση που ακολουθεί. Η Σ.2 θα χρησιμεύσει ως στοά μεταφοράς ενός μέρους των αποθεμάτων και η πλατεία φόρτωσης μεταλλεύματος θα δημιουργηθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου της εκσκαφής.
Από την όρυξη της τραντσέρας προέκυψαν περίπου 6.000 m3 χαλαρά στείρα που αποτέθηκαν ήδη στα υψηλότερα τμήματα της εκσκαφής της εξοφλημένης πλέον επιφανειακής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της υπόγειας εκμετάλλευσης θα ορυχθούν περίπου 2.200 μέτρα στείρων στοών, που αντιστοιχούν σε όγκο 75.000 m3 χαλαρών στείρων (ασβεστολιθικό υλικό) με απόθεση εντός της εκσκαφής παλιών επιφανειακών εξορύξεων «Αγ. Τριάδα Α, Γ, Δ, Ε – Απόσκιο 2».

ΙIΙ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Σύμφωνα με την χημική σύσταση των συγκεκριμένων αποβλήτων δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης των εδαφών από την απόθεση των στείρων ασβεστολιθικών αποβλήτων. Πριν την έναρξη των εργασιών απόθεσης των εξορυκτικών αποβλήτων σε νέους επιφανειακούς χώρους, γίνεται συλλογή και αποθήκευση του επιφανειακού εδάφους, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται πάνω στα στείρα προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της βλάστησης.

Ο χώρος απόθεσης και εγκατάστασης των στείρων πρέπει να διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ασφαλής μακροπρόθεσμα. Οι αποθέσεις των στείρων να σχεδιάζονται έτσι ώστε να σχηματίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο μεγαλύτερες επίπεδες επιφάνειες που ευνοούν τις φυτεύσεις, ενώ τα πρανή των αποθέσεων να έχουν μικρές κλίσεις ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διάβρωσης και να διευκολύνεται η βλάστηση. Επίσης από τις αποθέσεις των εξορυκτικών αποβλήτων δεν θα πρέπει να επηρεάζονται τα υδρολογικά στοιχεία της περιοχής.

Τα προτεινόμενα είδη φυτεύσεων και οι εργασίες φύτευσης και συντήρησης περιγράφονται στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και αποκατάστασης της εν λόγω εκμετάλλευσης. Η επιφάνεια απόθεσης μετά τη διαδικασία των φυτεύσεων θα περιφραχθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παρεμβάσεων καθώς και η γενικότερη προστασία του χώρου.

ΙV. ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
O χώρος εκμετάλλευσης «Βλαχοθανάσης Β1-Β2-Β3» και ο χώρος απόθεσης της Αγ. Τριάδας περιλαμβάνονται εντός του Δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης «Όρος Γκιώνα» με κωδικό «GR2450002».

V. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Προς την υπηρεσία δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις για την παραπάνω δραστηριότητα από ενδιαφερόμενους φορείς ή πολίτες.
Μετά τα παραπάνω προτείνουμε να εκφράσετε θετική γνώμη, για την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) της εκμετάλλευσης «ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗΣ Β1-Β2-Β3» της «S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.» που αφορά στην με αρ. πρωτ. οικ. 175552/4897/19-12-07...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου