Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Συμφωνεί και ο Ε. Σώκος με τον Τσελέντη για επικείμενο σεισμό


Ο Σεισμολόγος –Ερευνητής Eυθύμιος Σώκος,   Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα  Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Γεωφυσικής,  Δρ. γεωλογίας  του Παν/μίου Πατρών, συμφώνησε σήμερα στην εκπομπή μας με τον κ. Τσελέντη για την επικείμενη σεισμική δραστηριότητα «με επιπτώσεις» στην Ελλάδα.

Είναι το αυτονόητο αυτό που λέει ο κ. Τσελέντης, είπε ο κ. Σώκος.  Κάθε 10 χρόνια η Ελλάδα δίνει ένα μεγάλο σεισμό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα έρθει αλλά τον περιμένουμε και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι γι΄ αυτόν.
 
Στα πλαίσια της Ερευνητικής του  Δραστηριότητας  επί της Τεχνικής Σεισμολογίας και της Μελέτης  Σεισμικής Πηγής- Μικροζωνικές- ο κ. Σώκος παραδέχθηκε ότι αν και όλη η Ελλάδα έχει επικίνδυνες περιοχές, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι πολύ ψηλά στην σεισμική επικινδυνότητα.

  Ερωτώμενος για την παρακολούθηση της σεισμικότητας και τα σεισμικά σενάρια μια που είναι γνωστό ότι το σύνολο των Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων του πλανήτη καθώς και αντίστοιχων φορέων έχουν εγκαταστήσει σεισμογράφους στην περιοχή, απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από την διαρκή ενεργητικότητα. 

 
  
Πάντως, «μπορεί», όπως σημειώνει, «για την ώρα να μην φαίνεται από τις έρευνες κάτι ανησυχητικό αλλά πολλές φορές οι ισχυροί σεισμοί γίνονται χωρίς προειδοποίηση οπότε και να έχουμε μια φαινομενικά φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνει ένας ισχυρότερος σεισμός».

     Μπορούμε να ορίσουμε ως σεισμική επικινδυνότητα σε μια θέση, όπου υπάρχει ή πρόκειται να γίνει μια τεχνική κατασκευή(οικοδομή, γέφυρα, κ.λπ.), μία ποσότητα
Η  οποία μετριέται με την αναμενόμενη ένταση της ισχυρής σεισμικής κίνησης
σ' αυτή τη θέση. Αυτή η ένταση μπορεί να μετρηθεί με την εδαφική επιτάχυνση

Το αναμενόμενο τελικό κοινωνικό αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής κίνησης σε μια θέση (βλάβες στις τεχνικές κατασκευές, θάνατοι ανθρώπων, κ.λπ.) μπορεί να ονομασθεί σεισμικός κίνδυνος και εξαρτάται από τη σεισμική επικινδυνότητα σ' αυτή τη θέση και από τις ιδιότητες της τεχνικής κατασκευής (ποιότητα, ιδιοπερίοδο, απόσβεση ταλάντωσης, πλαστιμότητα, κ.λπ.). Το μέτρο αυτών των ιδιοτήτων της τεχνικής κατασκευής ονομάζεται τρωτότητα  της κατασκευής. Για το λόγο αυτό, ο σεισμικός κίνδυνος, R, θεωρείται ως συνέλιξη της σεισμικής επικινδυνότητας Η  και της τρωτότητας.
  Ο κύριος στόχος των σχετικών επιστημών και της σχετικής τεχνολογίας, είπε ο κ. Σώκος, είναι η μείωση των κοινωνικών συνεπειών  των  δηλαδή η ελάττωση του σεισμικού κινδύνου με τις ανάλογες τεχνικές  κατασκευές  και εφηρμοσμένη πολιτική.

Άλλωστε  η  σεισμική επικινδυνότητα είναι ένα θέμα που μελετάται οστό την Τεχνική Σεισμολογία και οι σεισμολόγοι είναι κυρίως υπεύθυνοι για την εκτίμηση της. Επιδιώκονται, συνήθως,  δύο κύριοι στόχοι για την μείωση του σεισμικού κινδύνου:

  α) Η τεχνική κατασκευή να μην υποστεί οποιαδήποτε βλάβη ή να υποστεί μικρή βλάβη (εύκολα επισκευάσιμη) από την πιο πιθανή αναμενόμενη ισχυρή σεισμική κίνηση κατά το χρόνο ζωής της
β) Η τεχνική κατασκευή να υποστεί κάποια βλάβη αλλά να μη καταρρεύσει από τη μέγιστη αναμενόμενη σεισμική κίνηση στη θέση της κατασκευής.

 Το πλέον σημαντικό – τόνισε ο καθηγητής – είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε σεισμογενή χώρα, να μάθουμε να ζούμε με τον σεισμικό κίνδυνο και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου