Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Βάσεις πανελλαδικών 2012




Στα λύκεια της χώρας και στο Διαδίκτυο αναρτήθηκαν από χθες οι βαθμοί των φετινών Πανελλαδικών, ενώ οι υποψήφιοι στρέφονται πλέον στην υποβολή των μηχανογραφικών τους, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 5 Ιουλίου.
Μια πρώτη πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις φετινές τάσεις των βάσεων έδωσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις των στατιστικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται να καταγραφεί άνοδος στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στο 2ο και 4ο πεδίο. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να παραμείνουν οι βάσεις στο 3ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο. Αναλυτικά:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η σημαντική αύξηση των υποψηφίων με υψηλούς βαθμούς αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, μικρότερη αναμένεται να είναι η βάση στις υπόλοιπες σχολές του πεδίου, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να παραμείνουν οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Πτωτικές αναμένεται να είναι οι τάσεις των βάσεων στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Σε κάθε περίπτωση μικρότερη πιθανολογείται ότι θα είναι η πτώση στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ βουτιά θα παρατηρηθεί στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Θεαματική πτώση αναμένεται να καταγράψουν οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ και των δύο πεδίων.

Όσον αφορά στο 3ο πεδίο, η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων της Θετικής κατεύθυνσης κατά 1.000 άτομα, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, αναμένεται να σταθεροποιήσουν τις βάσεις του πεδίου, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Την τάση αυτή πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσουν και οι ιατρικές σχολές. Λίγο πάνω από τα 19.000 μόρια αναμένεται να είναι η βάση της Ιατρικής Αθήνας.

Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο και πάλι η εξίσωση του αυξημένου αριθμού των υποψηφίων και των καλύτερων επιδόσεων αναμένεται να έχει μηδενικές επιπτώσεις στην πορεία των βάσεων. Στο μάθημα κλειδί των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας είχαμε αύξηση των άριστων γραπτών κατά 10,28%. Ωστόσο, οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι κατά 6%. Βάσει αυτού εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθούν ανοδικές τάσεις. Οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Λογιστικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου