Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κλείνει ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ιτέας – Κίρρας ;;

 Δυστυχώς υπάρχει μία φήμη η οποία γίνεται αργά αλλά σταθερά βεβαιότητα: τα προβλήματα στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό  Ιτέας – Κίρρας δείχνουν αξεπέραστα... και δεν είναι θεσμικά ή λειτουργικά μόνον.  Είναι οικονομικά και μάλιστα χωρίς να ευθύνονται οι διαχειριστές του. 
Ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιτέας – Κίρρας Ευθύμιος Μαρούτσος είχε εντοπίσει την κατάσταση και είχε κάνει τα πάντα για να αποφευχθούν τα προβλήματα. Κατά κοινή ομολογία είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει από τον ίδιο τον εαυτό του για τον Συνεταιρισμό. 
 Δυστυχώς όμως τόσο η οικονομική συγκυρία που επέφερε την ασυνέπεια στις συνεργασίες του φορέα όσο και η πολιτική που επιβάλλει το υπουργείο τον τελευταίο χρόνο με τον Καλλικράτη στις Ενώσεις, "αποδίδουν" τα πρώτα αποτελέσματα.  
 Ένας αγροτικός θεσμός των τελευταίων χρόνων χάνεται από την Ιτέα;  Έως τώρα το σύνολο των αγροτικών συνεταιρισμών στην χώρα ανερχόταν στους 6.400, από τους οποίους κερδοφόροι ήταν οι 908. Άγνωστο παραμένει τι πρόκειται να συμβεί με τα προϋπάρχοντα χρέη και δάνεια αλλά και με τις περιουσίες των συνεταιρισμών, ιδιαίτερα των παλαιότερων. 




elies1
Ο  Ελαιουργικός Συνεταιρισμός  Ιτέας – Κίρρας
τις παλιές καλές παραγωγικές ημέρες 

Στα πλαίσια της λεγόμενης εξυγίανσης  και βιωσιμότητας  των συνεταιρισμών  χωρίς «τρύπες» στα οικονομικά και συνακόλουθα χρέη, είναι φανερό ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να ταυτίσει στην ουσία τους συνεταιρισμούς με τις ιδιωτικές εταιρείες και  παραβλέπει τα κοινωνικά κριτήρια ενώ  παράλληλα πλήττει την μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή με την πρόβλεψη αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60. 000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά λένε ότι με αυτό τον τρόπο προβλέπεται η θέσπιση της συμβολαιακής γεωργίας. 

 Δηλαδή ο  παραγωγός θα γνωρίζει τις ποσότητες που θα πουλά, με προκαθορισμένη ποιότητα και τιμή, καθώς και τις υποχρεώσεις του ίδιου και του αγοραστή. 
 Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούνται ανά Περιφέρεια δύο δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, που θα διοικούνται ως ανώνυμες εταιρείες. 
 Το Δημόσιο θα ελέγχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου. Θα μπορούν συμμετάσχουν με κεφάλαιά τους αγροτικές συνεταιριστικές εταιρείες, Περιφέρειες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μόνον όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.
Όλα για τον συγκεντρωτισμό και τον έλεγχο, λοιπόν.
Τι θα συμβεί; Κλείνουν  και σβήνουν τα ίχνη της εξάρτησης από την ΕΑΣ απλά και μεθοδικά, σα να μην υπήρξαν  ποτέ; Μη γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου