Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΞΑ Η ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΟΥΣΑ


Όπως κάθε 15Αύγουστο τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος το ΙΕΡΟ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΞΑ Η ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΟΥΣΑ τίμησε με κάθε μεγαλοπρέπεια την κοίμηση της Θεοτόκου. Με την διαφορά ότι φέτος ο Πατέρας Ανδρέας Κονάνος έκανε την διαφορά! 

 


 Την παραμονή, τελέστηκε Αγρυπνία με την ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας  από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Κονάνο και νυχτερινή Θεία Λειτουργία μέχρι στις 02:00.



«Χαiρε, όλκάς των θελόντων σωθήναι χαίρε, λιμήν των τού βίου πλωτήρων.» 


Στην κορυφή της χερσονήσου Τράχηλας Γαλαξειδίου, στην περιοχή Ανεμοκάμπι,   τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία  στα πλαίσια της ακολουθίας  των εγκωμίων  του Επιταφίου της Παναγίας ενώ ακολούθησε περιφορά του Επιταφίου και νυχτερινή Θεία  Λειτουργία. Στις ακολουθίες της παραμονής παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, προσκυνητές και φυσικά ο Σύλλογος ή ιερό καθίδρυμα «Παναγία η Γάλαξα», ο οποίος έχει επιμεληθεί το έργο της κατασκευής του ναού.
Το τοπίο όπου έχει κτιστεί ο ναός  είναι μοναδικής ομορφιάς. Το υπερυψωμένο κτίσμα μοιάζει πολύ με καράβι και η θέα στο γαλάζιο του Κορινθιακού και τις Πελοποννησιακές ακτές είναι ανυπέρβλητη. Η ονομασία της προέρχεται από την  Κυρά της Θάλασσας, την  Προστάτιδα και Πολιούχο της άλλοτε ποτέ Ανθούσης ‘Επισκοπής Γαλάξων, με έδρα το ιστορικό Γαλαξείδι, (6ος – 9ος μ.Χ.. αιών), σύμφωνα με ένα κατάλογο του Βυζαντινού Αυτοκράτορος Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού (886 – 912 μ.Χ..), όπου αναγράφονται όλες οι Μητρoπόλεις και Επισκοπές του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παναγία ή Θαλασσοκρατούσα, όπως Θαλασσινή στην Άνδρο, Θαλασσήτρα στην Μήλο, Θαλασσομάχησα στην Κρήτη, Καραβοκύρισσα, Γοργόνα Παναγιά και τόσες άλλες θαλασσινές ‘Επωνυμίες, πού προσδίδει κατά καιρούς και εξ αίτίας διαφόρων περιστατικών, τοποθεσιών και σκοπών, ή μεγάλη πίστη και ο άπειρος σεβασμός των ναυτικών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Σύμφωνα με τον Σύλλογο «είναι ή Παναγία πού το Εικόνισμα της δεν έλειπε από κανένα Γαλαξειδιώτικο ιστιοφόρο και πού μαζί με την Εικόνα του Αγίου Νικολάου δεσπόζει και σήμερα στις γέφυρες όλων των σημερινών πλοίων του χριστιανικού κόσμου. 




Είναι ή Παναγία ή Γάλαξα, ή πονετική Μητέρα κάθε ναυτικής ψυχής, ή ελπίδα και βοήθεια των «εν θαλάσση καλώς πλεόντων» , το απάνεμο λιμάνι των καραβιών. Είναι ή Υπεραγία Θεοτόκος την όποία ο Δημιουργός του Ακάθιστου Ύμνου χαιρετίζει μεταφορικά, ως καράβι για όσους θέλουν να σωθούν και ως λιμάνι για τούς ταξιδιώτες τής ζωής. Είναι ή Παναγία τής όποίας τη βοήθεια επικαλείται κάθε Γαλαξειδιώτης και κάθε θαλασσινός, από ναύτης μέχρι καραβοκύρης καπετάνιος. 

Είναι ή Παναγία ή Γάλαξα ή Θαλασσοκρατούσα, αυτή πού βρίσκει το μεγαλύτερο αντίκρισμα στη συνείδηση του Γαλαξειδιώτικου και κάθε ευσεβούς ναυτικού λαού, στους θρύλους τής θάλασσας, στις ιστορίες των ναυτικών μας, στα μοιρολόγια, στα τραγούδια, στις λύπες του αποχωρισμού και στις χαρές του γυρισμού. 
Την είδαν, τη βλέπουν και θα τη βλέπουν σε όνειρα, σε οράματα, οι θαλασσοδαρμένοι ναυτικοί μας, πάνω στη γέφυρα του πλοίου, να κρατά το τιμόνι, να οδηγεί το πλοίο, να περπατά πάνω στα αφρισμένα κύματα, να προειδοποιεί για κάποιο κακό, να προλαβαίνει το ατύχημα, να προστατεύει, να σώζει από βέβαιο θάνατο, να σβήνει τη φωτιά στ’ αμπάρια, στις μηχανές, να στέλνει σωστικά, να σταματά τον κυκλώνα, να γαληνεύει τη θάλασσα.
Την είδαν και τη βλέπουν, οι μάνες, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι συγγενείς, οι φίλοι, να προστατεύει τ’ αγαπημένα τους πρόσωπα πού ταξιδεύουν μακριά πέρα στους ωκεανούς. Πόσες και πόσες θαλασσινές ιστορίες, περιστατικά, γεγονότα, δεν έχουν κεντρικό Πρόσωπο την Παναγία τη Θαλασσοκρατούσα; Πόσοι και πόσοι ναυτικοί μας δεν είναι αυτόπτες μάρτυρες των αναρίθμητων θαυμάτων Της; Πόσες προσευχές, παρακλήσεις, πόσοι ύμνοι και ευχαριστίες δε βγαίνουν κάθε στιγμή από τα χείλη των ναυτικών μας και των οικογενειών τους και δονούν καθημερινά τις καρδιές και τις ψυχές μυριάδων της γης; Αν για κάθε χριστιανό ή Παναγία έχει ξεχωριστή θέση στην ψυχή και στην καρδιά του, για το χριστιανό ναυτικό ή Παναγία ή Γάλαξα ή Θαλασσοκρατούσα αποτελεί τη μόνη, ελπίδα, τη μόνη βοήθεια, το μόνο στήριγμα στο τόσο σκληρό, ευαίσθητο και επικίνδυνο επάγγελμα του. Η Παναγία ή Γάλαξα ή Θαλασσοκρατούσα ενσαρκώνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη, της ναυτικής προστασίας και ελπίδας, πριν, τώρα και πάντοτε, μέχρι συντέλειας των αιώνων. 

Η σεπτή και θαυματουργή Εικόνα της, φέρει τον αρχαιότερο τύπο της λατρευτικής Εικόνας της Θεοτόκου, όπως ακριβώς η αυθεντική, που κατά την παράδοση ιστόρησε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς.
Πρόσωπο θείο, γλυκό και συγχρόνως επιβλητικό, σαγηνεύει, μαγνητίζει και καθηλώνει τον προσκυνητή.
Η Παναγία Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα!
Με το αριστερό της χέρι κρατά στοργικά στην αγκαλιά της το μικρό Ιησού ('Αριστεροκρατούσα) και με το δεξί της χέρι ευλογεί Γαλαξειδιώτικο ιστιοφόρο Βυζαντινής εποχής, ευρισκόμενο εν πορεία εντός θαλάσσης, ενώ δύο άγγελοι παραστέκονται δεξιά και αριστερά αντίστοιχα.


Προπαραμονή στις 12 Αυγούστου η Ενορία της Παναγίας Αλεξιωτίσσης, με την συνοδεία του προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Βασιλείου, πραγματοποίησε Ιερό προσκύνημα – Ιερά Παράκληση στην Παναγία τη Γάλαξα, τη Θαλασσοκρατούσα.
Εκεί συναντήθηκαν με τον Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Κονάνο, ο οποίος τους υποδέχθηκε και τους ομίλησε επικαίρως.

Το Ιερό αυτό Καθίδρυμα θεμελιώθηκε στις 13/7/2002 και στις 13/10/2005 έγιναν τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελιστού Λουκά από τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως και τον σεβαστό Πατέρα Ανδρέα Κονάνο.

 
Ευχάριστη έκπληξη θα δοκιμάσει σήμερα ο Προσκυνητής, όταν έρθει στο Γαλαξείδι και αποφασίσει να ανέβει εκεί ψηλά στον λόφο της ελπίδας για να προσκυνήσει τα Ιερά Σκηνώματα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας. Ιδιαίτερη χαρά και αγαλλίαση θα νιώσει όταν, περνώντας τον φαρδύ διάδρομο με τα πλατύσκαλα μέσα στα ηλιοκαμένα βράχια, ανεβεί από την κεντρική σκάλα πάνω στην μεγάλη βεράντα με την Εκκλησία της Παναγίας στη μέση και ατενίσει από εκεί το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Με δέος θα αντικρύσει αυτή την Ομορφοκκλησιάς με τους δύο εξωτερικούς και τους τέσσερεις εσωτερικούς τρούλους, τις άρτιες καμάρες και θόλους, τα 33 Παράθυρα και τις 7 Θύρες.
Μια Αγιά Σοφιά σε μικρογραφία, αποτελεί πλέον ο Ιερός αυτός Ναός της θείας αρμονίας, ένα ξεχωριστό κόσμημα του Γαλαξειδίου και της ευρύτερης περιοχής, που μελλοντικά θα αποτελέσει ένα ακόμη Πνευματικό Φάρο της Οικουμένης.
Ήδη στο Ισόγειο του μεγαλοπρεπούς αυτού κτηρίου και γύρω από το μικρό παλαιοχριστιανικό Παρεκκλήσι του Ευαγγελιστού Λουκά έχουν σχεδόν διαμορφωθεί οι χώροι, που φιλοξενούν το αρχονταρίκι, την βιβλιοθήκη, την έκθεση και τα γραφεία της Ιεράς Μονής. Κάτω από την μεγάλη βεράντα σε έκταση 230 τ.μ. διαμορφώνονται ήδη οι χώροι που θα στεγάσουν την τράπεζα, την κουζίνα και τα κελιά των Μοναχών.
Μεγάλη τιμή και ευλογία αποτελεί για το Σωματείο η απόφαση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη και Σεβαστού Πατέρα κ. Ανδρέα Κονάνου, να εγκαταβιώσει μαζί με την Συνοδεία τουστα Ιερά Σκηνώματα της Παναγίας Γάλαξας της Θαλασσοκρατούσας γι’αυτό και με ιδιαίτερη χαρά το Σωματείο προσέφερε στον  Πατέρα Ανδρέα την επ’ αόριστο χρήση όλων των μέχρι τώρα ανεγερθέντων κτηριακών εγκαταστάσεων της Παναγίας της Γάλαξας.

1 σχόλιο:

  1. Θέλω να επισκεφτώ , είμαι συνδρομήτρια, ποιες μέρες και ώρες είναι ελεύθερα με το κόκκινο για προσκύνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή