Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης και στα καθ' ημάς.....

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, παρατηρείται και αυτό το καλοκαίρι. 
Αδικαιολόγητα μεγάλες είναι οι  τιμές της αμόλυβδης και  από πρατήριο σε πρατήριο ακόμη και εντός του ίδιου νομού.



  Η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στο 1,772 ευρώ το λίτρο, ωστόσο, σε αρκετές περιοχές ,όπως και στην Φωκίδα,  η μέγιστη τιμή πλησιάζει τα 2 ευρώ.

  Οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) διαπιστώνουν ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχει γείρει υπέρ του αμερικανικού νομίσματος κατά 13% σε σχέση με το 2011, ενώ η άνοδος πυροδοτείται και από τις διεθνείς τιμές του «μαύρου» χρυσού.


Mια ανάσα από τα δύο ευρώ το λίτρο έχει φτάσει η τιμή της βενζίνης και στα νησιά καθώς και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Η αμόλυβδη  έχει πάρει την ανηφόρα, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Δεν λείπουν, όμως, και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, τα οποία συνήθως κάνουν εντονότερη την εμφάνισή τους σε κάθε μεγάλη έξοδο από τις πόλεις στην ελληνική περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, στις Κυκλάδες η τιμή της αμόλυβδης σκαρφάλωσε στα 1,981 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 1,980 ευρώ, στον Νομό Χανίων στα 1,968, στον Νομό Λασιθίου στα 1,956 και στον Νομό Ηρακλείου στα 1,970 ευρώ το λίτρο.
Χαρακτηριστικές της εικόνας που επικρατεί στην αγορά καυσίμων είναι οι αδικαιολόγητα μεγάλες αποκλίσεις που σημειώνονται στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης από πρατήριο σε πρατήριο εντός του ίδιου νομού, κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Είναι ενδεικτικό ότι στον Νομό Κυκλάδων η διαφορά ανάμεσα στο φθηνότερο και το ακριβότερο πρατήριο φτάνει τα 18,1 λεπτά το λίτρο, στα Δωδεκάνησα τα 17 λεπτά, στην Ηλεία τα 18,2 λεπτά, στην Πιερία τα 19 λεπτά και στην Αχαΐα τα 18,6 λεπτά το λίτρο.
Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας από επιτηδείους που για μια ακόμα φορά εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου ήρθαν να προστεθούν, σύμφωνα και με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμαιναν στελέχη του υπουργείου, «η αύξηση οφείλεται στο ράλι που κάνει η τιμή του πετρελαίου από την 1η Ιουλίου, οπότε ξεκίνησε το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να πωλείται στις διεθνείς αγορές προς 113 δολάρια το βαρέλι, έναντι 100 πριν από λίγο καιρό».


«Οχι» από την ΕΕ. Η Ελλάδα εισήγε πετρέλαιο με πίστωση από το Ιράν καλύπτοντας το 30% των αναγκών της και είχε ζητήσει από την ΕΕ να της επιτραπεί να συνεχίσει τις εν λόγω εισαγωγές και πέρα από την 1η Ιουλίου ή να της δοθούν εγγυήσεις που θα της επιτρέπουν να αγοράζει πετρέλαιο από άλλες χώρες, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όμως το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την ΕΕ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια όσο και η Μότορ Οϊλ έχουν φροντίσει να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές από άλλες χώρες (τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ - κυρίως το Καζαχστάν - τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο) και δεν τίθεται θέμα τουλάχιστον όσο αφορά την επάρκεια στην αγορά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υψηλών τιμών στις διεθνείς αγορές.


Η ισοτιμία
Την ίδια ώρα, την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου επιβαρύνει και η υποχώρηση της ισοτιμίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου υπολογίζεται σε δολάρια. Από την αρχή του έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει σε σχέση με το δολάριο από το 1,30 στο 1,22 ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος για τις χώρες που συναλλάσσονται σε ευρώ.


Μεγάλες διαφορές από πρατήριοσε πρατήριο
Αδικαιολόγητα μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης από πρατήριο σε πρατήριο ακόμη και εντός του ίδιου νομού, κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές.  στοιχεία: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου