Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...
Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΚΚΕ Φωκίδας για τον φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας: καμιά απάντηση στις αγωνίες των κατοίκων… απλά, διείσδυση επιχειρηματικών συμφερόντων ...

    ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 



   Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στην βουλή για την σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας 

 Στην  συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και τον φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας,η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ το καταψήφισε συνολικά, αποκαλύπτοντας τις αντιδραστικές στοχεύσεις του.

Σχετικά με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε πως είναι εμφανές ότι το νομοσχέδιο έρχεται να κωδικοποιήσει και να βαθύνει τη λειτουργία του ΕΛΓΟ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα ιδιωτικοποιήσουν αρμοδιότητες της αγροτικής έρευνας και τον έλεγχο τροφίμων. Κωδικοποιεί σε αντιδραστική κατεύθυνση αρμοδιότητες που άπτονται στην αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, άμεσα και έμμεσα, του τομέα της αγροδιατροφής ευνοώντας μεταποιητές και εμπόρους.

Ενώ για την σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, τόνισε:

«…το διαχειριστικό σχέδιο του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας δεν έχει στόχο να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, που πολλοί είναι με μικρές εκμεταλλεύσεις, αλλά προωθείτε την ενοποίηση της παραγωγής και συγκέντρωσή της. Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας κάηκε δύο φορές, με τελευταία την πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2022, προκαλώντας θλίψη αλλά και οργή στους κατοίκους της Φωκίδας. Αυτό εκφράστηκε και από τους φορείς που καλέστηκαν στην επιτροπή, αφού ακόμα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της πυρασφάλειας, αλλά και άρδευσης του ελαιώνα ούτε και αποζημιώσεις έχουν δοθεί.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην ακρόαση των φορέων ήταν αμείλικτα. Πότε θα ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα άρδευσης που να παρέχουν φτηνό νερό στους καλλιεργητές; Πότε θα εξασφαλιστεί η στελέχωση της πυροσβεστικής ή ακόμα της ΔΑΟΚ, ώστε να μην επαναληφθεί η καταστροφή; Διότι είναι πραγματικά ανήκουστο να καίγεται υπεραιωνόβιος ελαιώνας τέτοιας έκτασης και σημασίας που δεν κάηκε ποτέ στο παρελθόν, ελαιώνας που θα έπρεπε να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Όμως αυτή είναι η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Στον βωμό των κερδών θυσιάζετε κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών με την αναγκαία στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και με υποδομές.

Και σε ό,τι αφορά το προϊόν, τσάμπα την πουλάνε την παραγωγή οι αγρότες, τσάμπα την παίρνουν οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοβιομήχανοι και είναι αυτοί που τις περισσότερες φορές κάνουν τις ελληνοποιήσεις, πατώντας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τα πάντα στο όνομα της διεθνοποιημένης αγοράς.

Με το σχέδιό σας λοιπόν για διαχειριστικό φορέα δεν απαντάτε στις αγωνίες των αγροτών και των κατοίκων. Ούτε καν υπάρχει πρόνοια για την καταβολή αποζημιώσεων και την απαλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και των κρατικών ενισχύσεων από τους κάθε λογής κόφτες που πλήττουν ιδιαίτερα τους μικρούς καλλιεργητές που αναγκάζονται για να ζήσουν να κάνουν και άλλη δουλειά. Ο συγκεκριμένος φορέας δεν απαντάει στα ερωτήματα και τις αγωνίες στήριξης των ελαιοπαραγωγών. Στόχος σας είναι η συγκέντρωση στους μεγάλους. Γι’ αυτό ακόμα και η δακοκτονία είναι πλημμελής και έχει απαξιωθεί ο ελαιώνας. Θέλετε να τον αναστήσετε με προδιαγραφές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι μικροκαλλιεργητές. Αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις βάζετε. Τους οδηγείτε να εγκαταλείψουν, να φύγουν και να πουλήσουν όσο - όσο τα λιγοστά χωράφια τους.

Ουσιαστικά, τα σχέδιά σας διευκολύνουν τη διείσδυση των επιχειρηματικών συμφερόντων και καμία σχέση δεν έχει με την υποστήριξη μικροκαλλιεργητών που πλήττονται από το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές και την έλλειψη κρατικής μέριμνας και προστασίας συνολικά της παραγωγής.

Η προοπτική για τους παραγωγούς ελιάς και λαδιού της περιοχής περνάει μέσα από την αντιμετώπιση των περιορισμών της κοινής αγροτικής πολιτικής, την κρατική προστασία της τιμής του προϊόντος από τις πιέσεις των μεσαζόντων, τη μείωση του κόστους εφοδίων, της τιμής του ρεύματος, των καυσίμων, του νερού, των λιπασμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς λέμε ότι πρέπει να στραφεί και ο αγώνας τους και να μην πιστέψουν τις ανέξοδες υποσχέσεις σας…»

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου