ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Τρεις βδομάδες μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών ως αποτέλεσμα της “απελευθέρωσης” και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που εφάρμοσαν σταθερά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόσει την ίδια πολιτική και στο νερό. Με νόμο που ψηφίζει σήμερα, μετατρέπει την “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” σε “Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων”, προκειμένου να επιταχύνει την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Προσθέτει έτσι με την σειρά της ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της “απελευθέρωσης”, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του του νερού.
Με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή προσαρμόζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λεγόμενη ρύθμιση της υδατικής πολιτικής, με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, η οποία είδαμε που έχει οδηγήσει τον λαό της χώρας μας: Στην ενεργειακή φτώχεια.
Οι συνέπειες για τον λαό με το νέο νόμο θα είναι δραματικές. Όχι μόνο θα χρυσοπληρώνει την αύξηση της τιμής του νερού, τις υπηρεσίες ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, αλλά και γιατί η ποιότητά του και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά “κόστους – οφέλους”, γιατί αυτό επιβάλλει η κερδοφορία του κεφαλαίου που θυσιάζει την υγεία και για την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους. Ενώ οι υδάτινοι πόροι και τα δίκτυα του νερού στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων σημαίνει διακοπή του νερού σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν σήμερα η ΕΥΔΑΠ Α.Ε και η ΕΥΑΘ Α.Ε, όπως κάνουν πολλές ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα
Σήμερα η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως άλλωστε όλες οι Α.Ε, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όμως με την ένταξή τους στην Ρυθμιστική Αρχή ενισχύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού. Το ίδιο ισχύει και για τις συνολικά 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Με το νέο νόμο η νέα Ρυθμιστική Αρχή, που θα έχει τον έλεγχο του νερού, θα έχει λυμένα τα χέρια να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει την εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.
Η στάση και θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή. Έχει ως ιερό και όσιο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών και των κοινωνικών αναγκών. Ψηφίζει το νόμο προεκλογικά και κόντρα στην λαϊκή κατακραυγή επειδή αποτελεί προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο και γιατί βιάζεται να προλάβει το ΕΣΠΑ 2021-2027 που προβλέπει χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για έργα υποδομής στο νερό. Ψεύδονται ασύστολα κάθε φορά που δηλώνουν ότι «το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται».
Υποκριτική είναι η θέση και στάση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που σήμερα εμφανίζονται ως υπερασπιστές του νερού ως κοινωνικού αγαθού, όταν από κοινού και βήμα - βήμα προώθησαν την ιδιωτικοποίησή του ενσωματώνοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες όταν είχαν την διακυβέρνηση της χώρας.
Να θυμίσουμε ότι το 1999 επί ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε ο διαχωρισμός (ΕΥΔΑΠ, Παγίων) με τις υποδομές να παραμένουν στο κράτος (καθώς οι κατασκευές και η συντήρηση απαιτούν μεγάλες δαπάνες) ενώ η διανομή του νερού που είναι πιο κερδοφόρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, πέρασε στις Ανώνυμες Εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο το 2001. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του το 2016 μετέφερε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την επόμενη χρονιά, το 2017 με την περιβόητη ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, ουσιαστικά αποτύπωσε το νερό ως εμπόρευμα με άμεσους οικονομικούς όρους, καθώς υπολόγιζε την τιμή του νερού με βάση την κερδοφορία του υπενδεδυμένου κεφαλαίου.
Σήμερα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να ξεγελάσουν τον κόσμο, αφού στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, είτε κρατικές, είτε ιδιωτικές οι εταιρείες λειτουργούν με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Με απλά λόγια, το κόστος θα το πληρώνει τελικά ο λαός.
Το ίδιο υποκριτική είναι η στάση των παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των συμπληρωμάτων τους στον Δήμο Δελφών. Μαζί διοικούν την ΔΕΥΑ που κόβει το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, που στέλνει εκ νέου χαράτσια για λογαριασμούς πληρωμένους 10 χρόνια πριν στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Την ΔΕΥΑ που τιμολογεί τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης με βάση την περιβόητη ΚΥΑ του 2017, την οποία στην πράξη αποδέχτηκαν, ψηφίζοντας όλοι τους μαζί την σημερινή τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας που αυξάνει σταθερά την τιμή του νερού κάθε χρόνο. Με τον ίδιο τρόπο που η ΕΥΔΑΠ Α.Ε τιμολογεί το νερό που υδροδοτεί την Άμφισσα, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.
Είναι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της ανταποδοτικότητας και υπερασπίζονται δήθεν το νερό απ’ αυτή τη σκοπιά. Δηλ. της λογικής και της πολιτικής της τοπικής φορολογίας και του χαρατσώματος για υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και απορριμμάτων που ο λαός έχει ήδη προπληρώσει πολλαπλάσια μέσω της ληστρικής άμεσης και έμμεσης κρατικής φορολόγησης. Δηλ. χρήματα που δεν επιστρέφονται στο λαό μέσω δημοτικών υπηρεσιών, αλλά πάνε μέσω “αναπτυξιακών νόμων”, επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, κ.λπ. στους μεγάλους επιχειρηματίες.
Έχουν και το θράσος σήμερα να σκούζουν για νερό δημόσιο αγαθό, κοινωνικό δικαίωμα. Και για τι προσπαθούν να μας πείσουν, ό,τι θα σταθούν απέναντι στην πολιτική των κομμάτων τους και της “πολυαγαπημένης” τους Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Για το ΚΚΕ το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Γι’ αυτό και οι δυνάμεις του πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες:
· Ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.
· Για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό.
· Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.
· Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.
· Για την δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από το σύστημα με τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση, να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής αναγκαίου υλικού, με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για επαρκές, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό νερό.
Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού στο νερό, η ικανοποίηση δηλαδή των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που όλα τα αστικά κόμματα ανεξαιρέτως υπηρετούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου