Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ: ασφυκτιούμε ενώ κοροϊδεύουν! ένα χρόνο μετά η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο...

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 

 ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ! 

 


 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες 

Σχεδόν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά το κύμα ακρίβειας που επιδεινώνεται από τις συνέπειες του πολέμου, σαρώνει ότι απέμεινε από το εισόδημα μας.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ

Παρά τις τυμπανοκρουσίες από κυβερνητικά στελέχη ότι δίνονται αποζημιώσεις, ότι πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα αποζημιώνεται ο κόσμος, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, και δυστυχώς για όλους εμάς η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

 

Ενδεικτικά:

 

·         Για τους συναδέλφους ελαιοπαραγωγούς έχει δοθεί αποζημίωση 50ευρώ προκαταβολή ανα δέντρο μόνο σε εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Αυτό το ποσό, ακόμα και όταν δοθεί και το υπόλοιπο (άλλα 50 ευρώ) είναι πενιχρό, καθώς ενας τενεκές λάδι κοστίζει παραπάνω και ξέρουμε καλά ότι αυτά τα δέντρα που κάηκαν θα κάνουν πολλά χρόνια να ξαναβγάλουν παραγωγή. Όλοι οι υπόλοιποι παραγωγοί, που τα δέντρα που είχαν αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό των καμένων δέντρων εξαιρούνται από κάθε αποζημίωση μέχρι στιγμής.

 

 

·         Για τους συναδέλφους μελισσοκόμους δόθηκαν αποζημιώσεις μόνο για τα καμένα μελισσοσμήνη. Στο αίτημα μας μαζί με τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ιστιαίας για αποζημίωση λόγω απώλειας πληθυσμού λόγο μετακινήσεων κατά τις ημέρες της φωτιάς δεν μας έχουν δώσει καμία απάντηση. Στο θέμα των μελισσοτροφών  εκτός από ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν έχει δοθεί τίποτα άλλο. Είχαμε κάνει πρόταση τον Δεκέμβρη σε συνάντηση στην περιφέρεια με τον κ. Κελαϊδίτη   να δοθούν επιταγές   VOUCHER  για την προμήθεια μελισσοτροφών , επίσης δεν έγινε αποδεκτό, και ο διαγωνισμός που τρέχει η περιφέρεια έχει μείνει να εκκρεμεί. Σε πρόσφατη επικοινωνία προτείναμε και την λύση της έκτακτης ανάθεσης που έχει δυνατότητα να κάνει η περιφέρεια εως 30000 ευρώ αλλά τελικά δεν το προχώρησαν ούτε με αυτόν τον τρόπο.

 

·         Οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι που δήλωναν κάτω από 20 ζώα εξαιρέθηκαν από την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε. Η κατάσταση με τις ζωοτροφές είναι δραματική. Μέχρι τώρα με κρατική μέριμνα έχουν δοθεί μόλις 106 τόνοι από την περιφέρεια. Ο ένας από τους δυο διαγωνισμούς που τρέχει η περιφέρεια και που εχει να κάνει με τριφύλλι σε μορφή πέλετ προχώρησε και από την ενημέρωση που έχουμε από τον αντιπεριφερειάρχη εντός τον ημερών θα αρχίσει να δίνετε με καθυστέρηση 9 μηνών. Ο δεύτερος διαγωνισμός  με ανάμικτο σιτηρέσιο που είναι και το βασικότερο για την διατροφή των ζώων εκκρεμεί ακόμα. Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι η επανεξέταση και μείωση τις απαγόρευσης βόσκησης για την περιοχή μας γιατί έχει ιδιαίτερες κλιματικές διαφορές εν σύγκριση με άλλες περιοχές που ευνοούν την γρήγορη αναζωογόνηση του δάσους.

·         Οι ελαιοπαραγωγοί συνάδελφοι που καταστράφηκαν με την ΜΗΔΕΙΑ έφτασαν να χάσουν έως και το 50% έκαστου δέντρου με αποτέλεσμα η ερχόμενη καρποφορία της χρονιάς να μειωθεί στο μισό και παραπάνω, επίσης να επηρεαστεί και η παραγωγικότητα των επόμενων ετών.

Σε εκείνη την φάση, άνοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους παραγωγούς στα τοπικά παραρτήματα του ΕΛΓΑ στους δυο Δήμους κατά τις οποίες, μεγάλο μέρος δεν καταγράφηκε καθώς υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές που δεν κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ επειδή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επομένως ήδη ένα σημαντικό μέρος έχει εξαιρεθεί από την διαδικασία των αιτήσεων. Επιπροσθέτως, για τις αιτήσεις που καταχωρήθηκαν, ουδέποτε δεν έγινε στη συνέχεια ξεχωριστή καταγραφή από ανταποκριτές του ΕΛΓΑ ανα καλλιέργεια και ιδιοκτησία όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ στους δικαιούχους, όλη αυτή η διαδικασία είναι στον αέρα, πόσο μάλλον που στην ήδη αυτή δύσκολη κατάσταση για τους παραγωγούς, προστέθηκαν και οι συνέπειες της πυρκαγιάς του Αυγούστου.

·         Στις 18 Μάη ο τόπος μας χτυπήθηκε για άλλη μια φορά από πλημμύρες ως αποτέλεσμα της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Εκτάσεις στην κρύα Βρύση, στο Μετόχι, στο Μαντούδι, στη Ζωοδόχο Πηγή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μετά βίας λόγω του υψηλού κόστους μπορέσαμε και σπείραμε κάποια χωράφια μας και αυτά καταστράφηκαν με την πρώτη βροχή. Όσο για αποζημιώσεις με τον υπάρχον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν έχουμε και πολλές ελπίδες.  

·         Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή είναι ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων που αφανίζουν τις καλλιέργειες μας και εδώ δεν υπάρχει καμία απόλυτος κρατική μέριμνα, όσο για των άθλιο κανονισμό του ΕΛΓΑ πάλι δεν προβλέπει τίποτα και για αυτό.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΕΠΑΝΕΛΛΗΜΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΠΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ, ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ.

 

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΠΟΥ ΣΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ

 

·         Αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους συναδέλφους (αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοπαραγωγούς)

·         ΤΩΡΑ με κρατική ευθύνη ζωοτροφές και μελισσοτροφές σε όλους και επαρκή ποσότητα

·         Άμεσες και γενναίες αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες την 18/5

·         Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να δοθούν αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα δέντρα της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ.

·         Να δοθούν σε όλους τους παραγωγούς που αιτήθηκαν αποζημιώσεις, χωρίς κόφτες και εξαιρέσεις

·         Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι  να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων(αγριογούρουνα κτλ).

·         Μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, αγροεφόδια, λιπάσματα, ρεύμα)

·         ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ να προχωρήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα προστασίας μας.

 

 

 

 

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου