Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Αφροδίτη Παπαθανάση: η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία παρέμβασης στις ανατιμήσεις!... περιμένουμε προστασία των εισοδημάτων έναντι της λειτουργίας cartel...!!

 ΦΩΚΙΔΑ TV.GR: Παρέμβαση της Αφροδίτης Παπαθανάση στο υπουργείο  Περιβάλλοντος για τα μεταλλεία της Φωκίδας...

  Η κυβέρνηση, αδυνατεί να παρέμβει, απλά παρακολουθεί τις αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά.

Μεγάλες ανατιμήσεις βασικών αγαθών οι οποίες θα μειώσουν κατά πολύ το προσωπικό και οικογενειακό εισόδημα, ταυτόχρονα με την συνεχή κρίση λόγω πανδημίας που επηρεάζει δραματικά κοινωνία, οικονομία, εισοδήματα.

Αύξηση τιμής βενζίνης εδώ και μήνες.

Αύξηση σε τιμή ηλεκτρικού.

Αυξήσεις σε είδη διατροφής.

Η κυβέρνηση δηλώνει,  δια στόματος Υπουργού Ανάπτυξης, αδυναμία παρέμβασης στο κύμα των αυξήσεων,  καθώς αποδίδει τις αυξήσεις σε εξωγενείς παράγοντες, όπως αυξήσεις διεθνών τιμών σε κόμιστρα μεταφοράς προϊόντων , καύσιμα κλπ.

Βασικό ερώτημα όμως άσκησης πολιτικής είναι εάν και πότε η Κυβέρνηση έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ορθή, ανταγωνιστική και δίκαιη λειτουργία της αγοράς, αποτρέποντας στρεβλώσεις κερδοσκοπίας.

Επηρεάζουν ή όχι οι Τράπεζες και τα κόστη των χρηματοδοτήσεων, ρευστότητα και ανταγωνιστικότητα στην αγορά ;

Τότε γιατί επιτρέπουν υψηλές χρεώσεις  και ακριβά επιτόκια δανεισμού από τις τράπεζες, εδώ και χρόνια, όταν οι Τράπεζες εδώ και χρόνια δανείζονται με μηδενικά επιτόκια από ΕΚΤ;

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες, υπάρχει το πιο ακριβό και ταυτόχρονα αργό Internet και ιδιαίτερα ακριβή κινητή τηλεφωνία.

Ας ρωτήσουμε λοιπόν την  Κυβέρνηση αν και πότε έστειλαν  τους παραπάνω κλάδους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για δημιουργία cartel και συντονισμένη, ακριβή,  τιμολογιακή πολιτική.

Ας ρωτήσουμε λοιπόν την  Κυβέρνηση, ποια μέτρα πήραν, ποιες πολιτικές πρόβλεψης κοινωνικής ωφέλειας, ώστε οι ευεργετικές διατάξεις και ο πακτωλός χρηματοδότησης προς τις μεγάλες εταιρίες αιολικών και συνολικά προς τις εταιρείες ενέργειας, θα σηματοδοτούσαν για αγορά και κατανάλωση καλύτερες, φθηνότερες τιμές για ενέργεια.

Ας ρωτήσουμε λοιπόν την  Κυβέρνηση ποια μέτρα πήραν για τον συνολικό έλεγχο της κυκλοφορίας καυσίμων, τον έλεγχο στα διυλιστήρια που αποτελεί εκκρεμότητα από το 2011.

Υπήρξαν μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή αγροτικό τομέα;

Υπήρξαν παρεμβάσεις που μειώνουν τις τιμές στα εφόδια, τους σπόρους , τα λιπάσματα, καθώς η συγκέντρωση των εταιρειών εισαγωγής είναι και εδώ προβληματική;

 Υπήρξαν μέτρα  για τα logistics, τις μονά δες αποθήκευσης και συνολικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που όλος ο κόσμος μιλά ως απότοκος της κρίσης πανδημίας την κρίση στην επάρκεια και τις τιμές των ειδών διατροφής.

 

Θαύματα κανείς δεν περιμένει.

Περιμένουμε όμως, εν μέσω κρίσης, δείγματα γραφής, προστασίας των εισοδημάτων των πολιτών έναντι της λειτουργίας cartel, έναντι ωφελημάτων που δίδει η κυβέρνηση σε κλάδους, έναντι κανόνων και συνθηκών που είναι σαφές ότι θα επηρεάσουν την δυνατότητα επισιτισμού της χώρα σε λογικές αποδεκτές τιμές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου