Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Επέκταση μέτρων στήριξης και στους μελισσοκόμους Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την πανδημία...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 

 Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής - Λαμία

 


 -

 

Επέκταση των μέτρων στήριξης και στους μελισσοκόμους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω της πανδημίας COVID-19 

 

Την επέκταση των μέτρων στήριξης και στους μελισσοκόμους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω της πανδημίας COVID-19, ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει :

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο κλάδος της Μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα με αρίστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα είδη μελιού, καθώς και άλλα προϊόντα κυψέλης.

Στην Στερεά Ελλάδα που έχει εξαιρετική βιοποικιλότητα παράγονται πολυάριθμες ποικιλίες μελιών, ίσως ορισμένες από τις οποίες να είναι σπάνιες, ενώ στην εποχή της κρίσης οι νέοι μας στράφηκαν σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα, τον αγάπησαν και με μεράκι παράγουν προϊόντα που φιλοξενούν και κοσμούν τα ράφια των ξένων αγορών. 

Περισσότεροι από 2.800 μελισσοκόμοι με περισσότερα από 220.000 μελισσοσμήνη εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα, μεταφέροντας μεθοδικά τις κυψέλες τους από άκρη σε άκρη της Περιφέρειας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ιδανική τοποθεσία και τις βέλτιστες μικροκλιματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες η φύση θα μπορέσει να δώσει πραγματικά το καλύτερό της εαυτό.

Σήμερα, όμως, οι Μελισσοκόμοι της Στερεάς Ελλάδας όπως και πολλοί απασχολούμενοι σε άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση μετακινήσεων την περίοδο της άνοιξης - την κατεξοχήν εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύσσονται οι μέλισσες - υποχρέωσαν τους μελισσοκόμους να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους με φυσικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής τους.

Επίσης, η μεγάλη πτώση του τουρισμού σε συνδυασμό με το κλείσιμο της εστίασης, έφερε μειωμένη κατανάλωση και επομένως μη διάθεση των μελισσοκομικών προϊόντων, προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες στο εισόδημα των μελισσοκόμων.

 

Κύριε Υπουργέ,

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία η εθνική οικονομία δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα και η επανεκκίνησή της είναι ιδιαίτερη σημαντική, είναι χρέος μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που απασχολούνται στον κλάδο της Μελισσοκομίας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι οι θέσεις μας θα βρουν τη δέουσα ανταπόκριση γιατί χρήζει στήριξης κάθε αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος και αλιέας που επλήγη αποδεδειγμένα από την κρίση. Είναι απαραίτητη η επέκταση των μέτρων στήριξης και η ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας στους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού για να έχει τη δυνατότητα ο μελισσοκόμος μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», καταλήγει με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής κ. Δημήτρης Βουρδάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου