Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...
Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών για τις νέες τιμές της ΔΕΥΑ που «τραβάνε τον ανήφορο»…

  Πολύδροσος Παρνασσού: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΔΕΥΑ ΔΕΛΦΩΝ την «Δελφική Δημοκρατία»

  ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑ 

   Εγκρίθηκε αυτές τις μέρες από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ.

Πόσο ακριβότερο δηλαδή θα πληρώνουμε το νερό στο Δήμο Δελφών από το 2021. Στην πράξη αυξάνονται τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια στη μεσαία κλίμακα των κυβικών που αποτελεί τη συνήθη και αναγκαία κατανάλωση της λαϊκής οικογένειας και του μικρού επαγγελματία. Τα συνολικά έσοδα που αναμένει η ΔΕΥΑ στο σύνολο του Δήμου για το 2021 με τα νέα τιμολόγια, είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά του 2020 για την ίδια κατανάλωση, σύμφωνα με την παραδοχή του Δημάρχου και του Προέδρου της επιχείρησης. Πόση είναι αυτή η επιπλέον επιβάρυνση, δεν είπανε. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποφασίσανε κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον, οι τιμές να «τραβάνε τον ανήφορο». Οι ετήσιες αυτές αυξήσεις και οι τιμές ανά κυβικό, άρα και το κόστος που θα επωμιστούμε όλοι μας, φαίνονται στους πίνακες που δημοσίευσε η ΔΕΥΑ.

Η αύξηση αυτή, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντίστοιχης ελληνικής νομοθεσίας που διαμόρφωσαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση του νερού και η οποία προωθεί, ουσιαστικά επιβάλει την εμπορευματοποίηση του νερού από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ στη λογική της ανταποδοτικότητας και του κόστους - οφέλους. Μια πολιτική την οποία στηρίζουν η δημοτική αρχή και υπόλοιπες τρεις οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης. Γι’ αυτό άλλωστε και συμφώνησαν με τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Η προσπάθεια εξορθολογισμού κάποιων κραυγαλέων αντιφάσεων στις προηγούμενες χρεώσεις από κοινότητα σε κοινότητα ή τα μειωμένα τιμολόγια σε όσους είναι ουσιαστικά στα όρια της εξαθλίωσης, δεν αναιρούν σε τίποτα τον ταξικό χαρακτήρα της νέας τιμολογιακής πολιτικής. Οι δε μικροεπαγγελματίες μάλιστα, που αποτελούν την πλειονότητα στο Δήμο μας, «μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι», στην ίδια τιμολογιακή κλίμακα με τις μεγάλες εταιρίες του τόπου στην εξόρυξη, στις ιχθυοκαλλιέργειες και στα αιολικά. Αυτά αποτελούν απλά το «φύλλο συκής» όσων υπερψήφισαν αυτή την πολιτική, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνουν ενάντιοι στην εμπορευματοποίηση του νερού και υπέρμαχοι του χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό…

Απ’ την εξέλιξη αυτή αναδεικνύεται για άλλη μια φορά, πως το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μόνο η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης το αντιμετωπίζει από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού και των διευρυμένων αναγκών του. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο, θέση που ανοίγει προοπτική, δίνει ελπίδα και στόχο πάλης στο λαό. Στο σημερινό πλαίσιο, στο δρόμο οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται απ’ την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, με την ουσιαστική συμφωνία των όλων άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν υπάρχει περίπτωση να διασφαλισθεί φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, ούτε ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του Νερού θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις. Αυτή τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της πατρίδας μας έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας για να μπορούνε και οι δημότες του Δήμου Δελφών να έχουν πραγματικά φτηνό και ποιοτικό – ασφαλές νερό.   





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου