Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Π. Μέγκος: Μεγάλα Οικονομικά Συμφέροντα προσπαθούν να καθορίσουν χωροταξικά το μέλλον του Δήμου Δελφών με την "μεταλλειοποίηση"...




       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
συνάντησης στην Άμφισσα


                       
«Για την Αναθεώρηση του  Χωροταξικού της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»
                             
     ΜΟΝΟ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Με συνεχείς «ελιγμούς» Μεγάλα Οικονομικά Συμφέροντα προσπαθούν να καθορίσουν χωροταξικά το μέλλον της Φωκίδας και ιδιαίτερα της περιοχής του Δήμου Δελφών.  Έτσι το Αναθεωρημένο Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 14/12/2018, χαρακτηρίζει το 45% της Φωκίδας ως Περιοχή Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Χρήσης. Αγνοώντας παντελώς την θέση του Δήμου Δελφών αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για Ισότιμη Ανάπτυξη στον Δήμο Δελφών όλων των Οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως και αυτής  του Τουρισμού.
Η δημοτική μας παράταξη, προσπαθώντας να σταματήσει και αντιστρέψει την εξέλιξη αυτή, έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου την Παρασκευή 18/1/2019 και ζήτησε να κινηθούμε άμεσα  ως Δήμος με όλα τα μέσα, γιατί τα χρονικά περιθώρια για την προσβολή αυτής της απόφασης είναι στενά. Αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπως και έγινε, για να εισηγηθεί αυτή στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Ταυτόχρονα οι ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ μαζί με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας (Ε.Ο.Σ.Α.) διοργανώσαμε εκδήλωση-συζήτηση για το θέμα αυτό με τίτλο: «Το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο  Στερεάς Ελλάδας για τις ζώνες Αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης και τα αιολικά πάρκα στον Ν. Φωκίδας»
 Στην εκδήλωση εισηγήθηκαν τα θέματα: ο Γιώργος Κόλλιας: «Τι προβλέπει το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της  Στερεάς Ελλάδας για την μεταλλεία στην  Φωκίδα»  και ο Δημήτρης Παυλάκης: «Αιολικά και άλλες λεγόμενες ΑΠΕ-Θολά σημεία και σκοπιμότητες».
             Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Νίκος Χουντής Ευρωβουλευτής ο οποίος  μας ενημέρωσε για τις ερωτήσεις που έχει υποβάλλει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25/1/2019 σχετικά με την Φωκίδα και την Αναθεώρηση του Χωροταξικού.
Η συζήτηση στην εκδήλωση αυτή κατέληξε ότι,   Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ  ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ  ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ, ΣΕ ΑΝΤΙ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ  ΚΑΙ ΜΑΡΑΣΜΟ.
 Η τοπική μας κοινωνία με τους εκπροσώπους της που είναι οι Δημοτικές Αρχές, μαζί με κάθε μαζικό φορέα και σύλλογο που εκφράζουν Επαγγελματίες, Εργαζόμενους, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και κάθε Δραστηριότητα, αλλά και ο κάθε δημότης ξεχωριστά πρέπει να υπερασπιστούμε το μέλλον του τόπου μας  για  μια ισότιμη Ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων και όχι να είναι κυρίαρχη δραστηριότητα η εξόρυξη βωξίτη. Πρέπει να συνεργαστούμε και να συμπράξουμε και με φορείς άλλων περιοχών.
Αυτό ήταν το Μήνυμα που μας έφερε με τον χαιρετισμό του στη συζήτηση  ο Μάξιμος Μπόλλας, εκπρόσωπος του Συντονιστικού των φορέων της Ευρυτανίας για την «Σωτηρία των Αγράφων».
Η υπόθεση αυτή δεν αφορά ένα αφήγημα  οικολογικής ευαισθησίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος,  όπως θα θελήσουν να την παρουσιάσουν τα συμφέροντα εκμετάλλευσης των Μεταλλείων για να την υποτιμήσουν. Παρόλο  που  το περιβάλλον και η προστασία του και ό τι τούτο συνεπάγεται, δεν είναι  καθόλου μία  αμελητέα υπόθεση....
Πρόκειται για μία  ΥΠΟΘΕΣΗ,  που αν δεν ληφθούν Αποφάσεις Αντίστασης και Δράσης, πέφτει ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ   στον τόπο μας. Πρέπει να αγωνιστούμε αν δεν θέλουμε να «εξαφανιστούν»  ορεινοί όγκοι και να ερημωθούν απολύτως  χωριά του Δήμου μας, αν   θέλουμε να υπάρξει  προοπτική οικονομικής ανάπτυξης  του τόπου μας  και αν θέλουμε να έχουν κάποιο  μέλλον τα παιδιά μας σε τούτο το μέρος που ζούμε.

    
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν

Νίκος Χουντής
Ευρωβουλευτής
Μαυρομματαίων 39,
10434, Αθήνα
Τηλ: 2108812042
Fax: 2108817885

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
·      Φωκίδα-Δελφοί: Κίνδυνος για το περιβάλλον η προώθηση της “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”
·      Ερώτηση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) προς Κομισιόν
            Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσε το νέο χωροταξικό πλαίσιο που προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, “με το οποίο, το μεγαλύτερο μέρος της Φωκίδας, όπου βρίσκονται οι Δελφοί (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - UNESCO), χαρακτηρίζεται ως περιοχή “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων”.
            Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στις περιοχές  που χαρακτηρίζονται ως “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”, οι οποίες αποτελούν το 45% του νομού Φωκίδας (!!), επιχειρείται ο αποκλεισμός χρήσεων ανταγωνιστικών της εξόρυξης”!!!
            Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού παραθέτει δήλωση της Κομισιόν ότι, “κατά την επικαιροποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, και στο βαθμό που εφαρμόζεται η Οδηγία 2001/42/ΕΚ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, θα πρέπει να διενεργείται στρατηγική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έγκρισή τους”, επισημαίνει ότι:
α. “Μεγάλο μέρος της ανωτέρω περιοχής έχει ενταχθεί στους προστατευόμενους οικοτόπους  NATURA2000”.
β. Υπάρχουν “ηΕυρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και η Οδηγία 2014/52/ΕΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.
            Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί εάνΈχει υπάρξει στρατηγική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου η εν λόγω περιοχή να χαρακτηριστεί “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας” και της ζητά να διευκρινίσει, κατά πόσον “η “Αποκλειστική Μεταλλευτική Δραστηριότητα” μπορεί να συμβιβάζεται με τη διατήρηση και αειφορία των οικοτόπων NATURA2000”.
           
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί χωροταξικό πλαίσιο περιφερειακού επιπέδου, με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Φωκίδας, όπου βρίσκονται οι Δελφοί (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - UNESCO), χαρακτηρίζεται ως περιοχή “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Στις περιοχές  που χαρακτηρίζονται ως “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας” (45% του νομού Φωκίδας), επιχειρείται ο αποκλεισμός χρήσεων ανταγωνιστικών της εξόρυξης.
Με δεδομένο ότι:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι, “κατά την επικαιροποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, και στο βαθμό που εφαρμόζεται η Οδηγία 2001/42/ΕΚ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, θα πρέπει να διενεργείται στρατηγική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έγκρισή τους”[1].
Μεγάλο μέρος της ανωτέρω περιοχής έχει ενταχθεί στους προστατευόμενους οικοτόπους  NATURA2000.
και με δεδομένη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και την Οδηγία 2014/52/ΕΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ερωτάται:
1.      Έχει υπάρξει στρατηγική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου η εν λόγω περιοχή να χαρακτηριστεί “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”;
2.      Η “Αποκλειστική Μεταλλευτική Δραστηριότητα” μπορεί να συμβιβάζεται με τη διατήρηση και αειφορία των οικοτόπων NATURA2000; Μπορεί να αποκλείονται δραστηριότητες συμβατές με το NATURA2000;
3.      Η τυχόν εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν πρέπει και αυτή να αξιολογείται στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
                                                                

Το Γραφείο Τύπου                                                                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου