Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών για τους εργαζομένους στο "Βοήθεια στο σπίτι" και στη ΔΕΥΑ...


 Αποτέλεσμα εικόνας για βοηθεια στο σπιτι

ΛΑΪΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

  ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

   ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑ Δ. ΔΕΛΦΩΝ

    Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη, οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε πρόταση ψηφίσματος για τους εργαζομένους του Δήμου Δελφών στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».


  Ψήφισμα με το οποίο καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών να σταθεί στο πλάι των εργαζομένων και να στηρίξει το δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, καθώς εδώ και πάνω από 15 χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες σε πλήθος συνδημοτών μας. Πρόκειται για ένα ψήφισμα που υιοθετείται από δεκάδες δήμους της χώρας, έπειτα από πρωτοβουλία των 5 κομμουνιστών δημάρχων Πάτρας, Πετρούπολης, Καισαριανής, Χαϊδαρίου και Ικαρίας. Ζητήσαμε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μπει ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, όποτε αυτή οριστεί.
            Στην ίδια συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι εργαζόμενοι του Δήμου που έχουν μετακινηθεί στη ΔΕΥΑ Δ. Δελφών για 2 συν 2 χρόνια από την αρχή του 2018 και την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης. Ζήτησαν να εξεταστεί εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μισθοδοσία τους και την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να την περάσει παράτυπα από τον προϋπολογισμό του Δήμου σε αυτόν της εταιρίας. Υπονομεύοντας έτσι τις εργασιακές τους σχέσεις, καθώς έχουν βάσιμες ανησυχίες πως με αυτό τον τρόπο θα μετατραπούν αργότερα από δημοτικοί υπάλληλοι, σε εργαζόμενους μιας ανώνυμης εταιρίας, με ό, τι συνέπειες έχει αυτό για το εργασιακό τους μέλλον. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να το συζητηθεί, παρότι το ζητούσαν όλες οι άλλες παρατάξεις κι ενώ η ίδια η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί σε προηγούμενο συμβούλιο πως θα γινόταν ενημέρωση-συζήτηση για το θέμα στο συμβούλιο της 1ης του Οκτώβρη.
            Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών, σταθερή στις αρχές τις για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων, ξαναζήτησε στις 11 Οκτώβρη να μπούνε στην ημερήσια διάταξη του αμέσως επόμενου δημοτικού συμβουλίου και τα δύο θέματα. Ζητήσαμε ταυτόχρονα να πάρει αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των εργαζομένων στη «Βοήθεια στο σπίτι» ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ πως η μισθοδοσία τους θα υπάγεται στο Δήμο Δελφών για όσο διάστημα αυτοί εργάζονται για τη ΔΕΥΑ.
            Στην πρόσκληση για τη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τρίτης 16 Οκτώβρη που λάβαμε, κανένα από τα δύο θέματα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Έτσι εννοούνε ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή την ενασχόληση με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και κατ’ επέκταση με αυτά των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας. Με την απαξίωση και το «αποφασίζουμε και διατάσουμε» δίχως να λογοδοτούμε σε κανέναν. Παρά μόνο στην κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγάλο κεφάλαιο, των οποίων τις αντεργατικές πολιτικές και επιταγές ακολουθούνε απαρέγκλιτα, όπως έχουν δηλώσει ξεκάθαρα. 
            Εμείς πάλι, πιστοί στις αρχές μας για τη διεκδίκηση της κάλυψης των διευρυμένων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων κι εργαζομένων του τόπου μας, συνεχίζουμε να απαιτούμε να έρθουν τα δύο ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο και να παρθούν αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων. Καλούμε και τους ίδιους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να παλέψουν τα δίκαια αιτήματά τους με κάθε τρόπο, συλλογικά, οργανωμένα, μέσα κι έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου




ΛΑΪΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ:

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ


O αγώνας και το αίτημα των εργαζόμενων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” για τη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δεν είναι απλά δίκαιος αλλά και ο πλέον αναγκαίος δρόμος σήμερα, για να στηριχτεί και να συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ένα πρόγραμμα σημαντικό ως προς τις ανάγκες εκατοντάδων φτωχών ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, για το δικαίωμα τους να στηρίζονται από την οργανωμένη πολιτεία, να ζουν με αξιοπρέπεια. Κανείς, και πόσο μάλλον εκλεγμένος στους Δήμους, δεν μπορεί να σταθεί σιωπηλός παρατηρητής των αρνητικών εξελίξεων στο πρόγραμμα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός στο δικαίωμα των εργαζομένων του για μόνιμη σταθερή δουλειά, χωρίς τη μακροχρόνια ομηρία των συμβάσεων, χωρίς την “δαμόκλεια σπάθη” ενός ακόμη διαγωνισμού που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με το γνωστό κόλπο ένα μέρος των εργαζόμενων να το πετάει στην ανεργία και τους υπολοίπους να τους θέτει στην κρησάρα και πάλι του ΑΣΕΠ.
Πρόκειται για υπηρεσίες που καλούνται να καλύψουν ένα φάσμα αναγκών όπως κατ’ οίκον νοσηλεία, και κοινωνικές ανάγκες (καθαριότητα σπιτιού, μαγείρεμα, φροντίδα, παρέα κλπ).
Ένα πρόγραμμα που έτσι και αλλιώς όλοι γνωρίζουμε ότι έχει σήμερα περιορισμένο χαρακτήρα. Η εμπειρία αναδεικνύει ότι στοιχειωδώς και αποσπασματικά καλύπτονται κάποιες ανάγκες. 1.050 μονάδες πανελλαδικά για 100 χιλιάδες ωφελούμενους, με ψυχή τους 3,5 χιλιάδες εργαζόμενους, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός άνω των 65 χρόνων στην χώρα μας ξεπερνάει τα 2,5 εκ. Στο Δήμο Δελφών εργάζονται 23 άτομα για 480 ηλικιωμένους και ΑμΕΑ άμεσα ωφελούμενος, έμμεσα για 700 με 800 (τους ενταγμένους στο ΚΕΑ και στο κοινωνικό παντοπωλείο), ενώ σε πολλά χωριά εξυπηρετούν πάρα πολλούς από τους κατοίκους.
Όταν ξέρουμε ότι πάνω από 1εκ. άνθρωποι ζουν μόνοι τους, όταν ζούμε τις συνθήκες φτώχειας χιλιάδων ηλικιωμένων, ΑμεΑ. Όταν ξέρουμε ότι η τάση των υπερήλικων, όπως πανελλαδικά έτσι και στην περιοχή μας, με βάση τα πρόσφατα στατιστικά, βαίνει πολλαπλασιαστικά προς τα πάνω με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που μαρτυρά την αναγκαιότητα πολλαπλάσιων εργαζόμενων με διατήρηση των θέσεων των υπαρχόντων. Τότε σίγουρα οι εργαζόμενοι στη Βοήθεια στο σπίτι, όχι μόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά επιτελούν τεράστιο έργο πέρα και από τις δυνατότητές τους.
Ως δημοτική αρχή στο δήμο μας, παίρνουμε καθαρή θέση. Είμαστε με τους εργαζομένους. Στο πλευρό τους. Γιατί έχουμε την αγωνία το πρόγραμμα και να συνεχιστεί και να αναπτυχτεί. Σήμερα που χιλιάδες συνταξιούχοι παλεύουν να επιβιώσουν μέσα άπω τις τσακισμένες συντάξεις τους, που τα παιδιά τους παραδέρνουν μεταξύ της ανεργίας και υποαπασχόλησης, που οι δημόσιες δομές φροντίδας των ηλικιωμένων, ΑμεΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτες και η φροντίδα τους αποκλειστική έγνοια του νοικοκυριού, δεν μπορεί να χαθεί και η ελάχιστη δυνατότητα ανακούφισής τους.
Για όλους τους ποιο πάνω λόγους ζητάμε:
·          Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του δήμου μας στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·          Νέες προσλήψεις.
·          Απεμπλοκή του προγράμματος από ΜΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις. Ενίσχυση και γενναία χρηματοδότηση του προγράμματός ώστε να μπορέσει να επεκταθεί και να καλύψει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των ηλικιωμένων και ΑμεA.

Άμφισσα, 1 Οκτώβρη 2018



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου