Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Πολίτες στο Προσκήνιο: Εξόρυξη ΑΛΕΦΑΝΤΩ - Καστέλλια... ώρα μηδέν!...

 
  Επιστολή Δημοτών 

 Προς το Δ.Σ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
 Καστέλλια - ΑΛΕΦΑΝΤΩ 

 
   Όσο πλησιάζει η εκδίκαση της υπόθεσης της εξόρυξης μεταλλείου στην Αλεφάντω, δημότες από τα Καστέλλια και τα γύρω χωριά, διαπιστώνοντας απραξία εφησυχασμό και παραπληροφόρηση, με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο με κοινοποίηση στον Δήμαρχο και το Τοπικό Συμβούλιο των Καστελλίων, συνοδευόμενη από τον απαραίτητα αριθμό υπογραφών, ζητούν να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο του Δήμου υποβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις. Με την επιστολή τους αυτή απαντούν και παρουσιάζουν με συγκεκριμένα στοιχεία:



·         Την θέση των κοιτασμάτων της ΑΛΕΦΑΝΤΩΣ σε σχέση με τα Καστέλλια και τον σπουδαίο ρόλο του συγκεκριμένου λόφου και του δάσους του.
·         Τις τεράστιες επιπτώσεις, την καταστροφή και τις σημαντικές βλάβες που θα προκύψουν εάν προχωρήσει η εκμετάλλευση, στην ζωή και στις περιουσίες των κατοίκων, στο περιβάλλον, στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

·         Την Μ.Π.Ε. (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε που είναι σαφώς και προκλητικά απαράδεκτη. Στην χειρότερη των περιπτώσεων που πραγματοποιηθεί η εξόρυξη του κοιτάσματος η Μ.Π.Ε.  δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του Νόμου με συνέπεια κανένα ανταποδοτικό όφελος για το περιβάλλον και προστατευτικό μέσο για τον οικισμό  δεν προτείνεται, έναντι της καταστροφής που θα προκαλέσει η εκμετάλλευση.
·         Τους  λόγουςπου δικαιολογούν γιατί ο εκμεταλλευτής του μεταλλείου κάνει λυσσαλέες προσπάθειες για την συγκεκριμένη εκμετάλλευση της ΑΛΕΦΑΝΤΩΣ.
·         Την ολιγωρία ή τις σκόπιμες παραλείψεις τόσο της Δημόσιας Διοίκησης όσο και της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων όσο αφορά την έγκριση της απαράδεκτης Μ.Π.Ε. Εξηγώντας πως  παραμένει ένα συντηρημένο παράθυρο πάντα ανοικτό, ώστε να μπορεί ο εκμεταλλευτής του μεταλλείου να το χρησιμοποιεί στον κατάλληλο χρόνο και συνθήκες για να πραγματοποιήσει το σκοπό του.
·         Την ιστορία της αδειοδότησης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων εδώ και 60 χρόνια, την απορριπτική Υπουργική απόφαση πριν 30 χρόνια και πως τώρα «εκ πλάνης δεν λήφθηκε υπ’ όψη» και «διέλαθε της προσοχής των οργάνων» παραλίγο να πετύχει τον σκοπό του ο εκμεταλλευτής με την ανοχή ή υποστήριξη όλου του συστήματος. Δηλαδή Εταιρείας – Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης και παρατρεχάμενων Αυτόκλητων υπερασπιστών «εργατικών» συμφερόντων.
·         Την αναξιοπιστία σκόπιμη ή από ανικανότητα της Δ.Ε. Γραβιάς, της πλειοψηφίας του Τοπικού Συμβουλίου Καστελλίων και της νομικής υποστήριξης του Δήμου.
·         Το σαθρό καθεστώς αδειοδότησης της όλης εκμετάλλευσης στην Φωκίδα το οποίο μπορεί με τα κατάλληλες νόμιμης ενέργειες να καταρρεύσει.
·         Τέλος αναφέρουν στην επιστολή τους τι ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις προτάσεις τους.

Την επιστολή αυτή των Δημοτών υποστηρίζει εισηγητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
Η επιστολή έλαβε Αριθμ. Πρωτ.: 18267/ 18-9-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου