Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

28 Ιουλίου 2018: η μεγάλη εκδήλωση, ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στο μοναδικό Φαράγγι της Ρεκκάς... υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας...


  Με αγάπη και σεβασμό στην φύση αλλά και σε αυτό που απλόχερα μας έδωσε ο Θεός, το Φαράγγι της Ρεκκάς,  πέρυσι δειλά - δειλά πραγματοποιήθηκε και καθιερώθηκε από την Τ.Κ Προσηλίου, η πρώτη κατάβαση του μοναδικού στην Ευρώπη φυσικού βιότοπου με το προστατευόμενο "Αγριόγιδο της Γκιώνας"...

   Φέτος το ενδιαφέρον "επισημοποιήθηκε" και συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την αμέριστη βοήθεια του κ. Μπακογιάννη, ο Δήμος Δελφών, ο νεοσύστατος  "Φυσιολατρικός Σύλλογος Φαραγγιού Ρεκκάς" ο οποίος δημιουργήθηκε από τα νέα παιδιά της Τ.Κ. Προσηλίου με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη του ομορφότερου ίσως Φαραγγιού της Ελλάδας, συνδράμοντας με όλες του τις δυνάμεις την Κοινότητα.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στης 28 Ιουλίου 2018 ημέρα Σάββατο, κατά την οποία οι πεζοπόροι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Βίνιανης της Τ.Κ Προσηλίου στις 5.30 το πρωί, όπου η Κοινότητα θα προσφέρει κέρασμα (φρούτο και νερό).
    
 Από εκεί λεωφορεία θα οδηγήσουν τους πεζοπόρους στο Καταφύγιο της Γκιώνας απ΄όπου θα ξεκινήσει και η κατάβαση του Φαραγγιού, διάρκειας περίπου 8 ωρών. 

 Ομάδα διάσωσης με γιατρούς θα ακολουθούν, καθ όλη την διάρκεια της κατάβασης, την πεζοπορία. 

  Το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο της Βίνιανης θα προσφερθεί στους πεζοπόρους δωρεάν παραδοσιακό γεύμα με ψητά αρνιά, πίτες και άλλα εδέσματα.

  Σημειωτέον ότι υπάρχει χώρος για ελεύθερη κατασκήνωση όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να κατασκηνώσει από το προηγούμενο βράδυ.


  Η ημέρα θα κλείσει με live event στην πλατεία της Βίνιανης με την συμμετοχή των τοπικών επαγγελματιών, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία  και οι επιχειρήσεις της Κοινότητας...

 Αφροδίτη Παπαδήμα 
Πρόεδρος  Τοπικής Κοινότητας 
Προσηλίου

   * Πληροφορίες
 Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδική εμπειρία πεζοπορίας, το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι από τα σπουδαιότερα της χώρας.

Ένας γεωλογικός σχηματισμός με πολύ ιδιόμορφο, άγριο τοπίο, μια πραγματική οικολογική φωλεά, με σπάνια άγρια ζώα, πουλιά και φυτά, που το κάνουν πολύ σημαντικό από άποψη περιβάλλοντος και πολύ ελκυστικό για επίσκεψη. Το πέρασμα του φαραγγιού είναι προσκύνημα στη φύση, απόλαυση των αισθήσεων και αξέχαστη γνωριμία με την πανέμορφη Φωκική γη. Πρόκληση για τους φυσιολάτρες και τους ορειβάτες και ευχάριστη έκπληξη για τον καθένα από μας.
Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι της Ρεκκάς, ξεκινάει από το χωριό Βίνιανη, 15 χλμ. βόρεια της Άμφισσας και , μετά από διαδρομή περίπου τριών (3) ωρών, φθάνει στα αλπικά λιβάδια της Γκιώνας, όπου στη θέση «Καρβούνη», σε υψόμετρο 1800 μ. βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο. Από κει με διαδρομή δύο (2) περίπου ωρών, φθάνει κανείς στην Πυραμίδα, ψηλότερη κορυφή του βουνού αλλά και όλης της Στερεάς Ελλάδας, με υψόμετρο 2500μ.
Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι της Ρεκκάς, χαρίζει στον περιπατητή ένα ανεπανάληπτο ταξίδι. Το ρέμα που διασχίζει το φαράγγι, οι απότομες και εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, η συνάντηση με πουλιά και ζώα, δίνουν συγκινήσεις πολύ δυνατές και εικόνες που θα μείνουν αξέχαστες. 
  Από άποψη προστασίας, είναι ενταγμένο στην κατηγορία των Καταφυγίων Άγριας Ζωής, χαρακτηρισμός που του ταιριάζει απόλυτα.
Το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephallonica) που στολίζει τις πλαγιές, φτάνει ως το υψόμετρο των 1500 μ. Λείψανα Μαύρης πεύκης (Pinus nigra), πολλά σπάνια για την περιοχή είδη (Acer heldreichi και Acer platanoides, Sorbus umbellata, Ramnus fallax, Tilia cordata, Fragula rupestris) και πλήθος κοινών δένδρων και θάμνων, ντύνουν αρμονικά τον όλο χώρο.
Η ποώδης βλάστηση είναι πλούσια και περιλαμβάνει πλήθος από σπάνια ή ενδημικά φυτά μερικά από τα οποία φυτρώνουν μόνο στη Γκιώνα. Η περιοχή της Ρεκκάς αποτελεί το νοτιότερο σημείο εμφάνισης τεσσάρων μεγάλων θηλαστικών, τα οποία υπάρχουν ακόμα σήμερα, σε μικρούς φυσικούς πληθυσμούς, όπως είναι ο λύκος (Canis lupus), το ζαρκάδι (Capreolus capreolus), το αγριογούρουνο (Sus scrofa) και το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra).

Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι της Ρεκκάς, ξεκινάει από το χωριό Βίνιανη, 15 χλμ. βόρεια της Άμφισσας.
Για να φτάσει κάποιος στο χωριό, στην Εθνική Οδό Άμφισσας – Θερμοπυλών στο ύψος του Αθλητικού Κέντρου Άμφισσας (2χλμ από την πόλη) στρίβει αριστερά και συνεχίζει ευθεία για άλλα 13 χλμ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου